Η ρωσική προειδοποίηση στην Γαλλία μετά την κατάρριψη του Ilyushin-20

1675
γαλλία

[Ο Αμερικανός υπουργός Αμύνης και τέως ΓΕΕΘΑ Τζέιμς Μάτις, βρίσκεται σήμερα στο Παρίσι για συνομιλίες με τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν, οι οποίες -κατά την διπλωματική συνεργάτιδα του γαλλικού τηλεοπτικού δικτύου France 24- θα περιστραφούν στην στρατιωτική συνεργασία των δύο συμμάχων, τις προοπτικές της  στην Συρία «μετά την ουσιαστική συντριβή των ισλαμιστών τρομοκρατών»- και τα θέματα ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Άμυνας. Το κατωτέρω χθεσινό άρθρο στην ηλεκτρονική εφημερίδα των Γάλλων Ντεγκωλικών, προσθέτει ένα καθόλου αμελητέο θέμα προς συζήτηση στην σημερινή γαλλο-αμερικανική συνάντηση.        Από ελληνικής σκοπιάς ειδικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι πληροφορίες για τις δυνατότητες των ρωσικών συστημάτων ράδιο-ηλεκτρονικού πολέμου που εγκαθίστανται στην Συρία, να εντοπίζουν, παρακολουθούν και αντιμετωπίζουν τα εν δυνάμει εχθρικά αεροπλάνα από την στιγμή της απογείωσής τους σε Μέσο-ανατολικά αλλά και ευρωπαϊκά αεροδρόμια – τα πλησιέστερα των οποίων βρίσκονται ως γνωστό στην Κύπρο, στην Ελλάδα και στην Ιταλία.]

*Ανάδειξη: Μιχαήλ Στυλιανού

Περισσότερο της εβδομάδας μετά τα «αυτοκτονικά» πλήγματα του Ισραήλ εναντίον ρωσικούς στόχους στην Λατάκια, πλήγματα στα οποία δυο χώρες του ΝΑΤΟ, η Γαλλία και η Βρετανία, καταγγέλθηκαν πως είχαν συμμετάσχει, τα αντίποινα αποσαφηνίζονται: Σε ότι αφορά στο Ισραήλ, η ρωσική ανταπόκριση συνίσταται στην παράδοση των S-300 στην Συρία, έτσι ώστε ο εναέριος χώρος της Συρίας αλλά και του Λιβάνου να μην είναι πλέον εύκολα προσπελάσιμος στα μαχητικά αεροπλάνα του Ισραήλ.

Αλλά η Ρωσία, η οποία φαίνεται να επέλεξε να μην σιωπήσει για την γαλλο-βρετανική συμμετοχή στην προκληθείσα κατάρριψη του ΙL-20 στην Λατάκια, δεν ξέχασε αυτές τις δυο χώρες με την απροκάλυπτη αντιρωσική πολιτική. Σύμφωνα με ρωσικές πηγές τα ρωσικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου είναι σε θέση να παρακολουθούν τις κινήσεις των μαχητικών αεροπλάνων, που απογειώνονται είτε από την Σαουδική Αραβία, είτε από την Ευρώπη. Κατά τους ειδικούς των διεθνών σχέσεων, τούτο σημαίνει ότι κάθε αεροπλάνο του ΝΑΤΟ που απογειώνεται από μια βάση της Συμμαχίας στην Ευρώπη θα έχει επισημανθεί και εντοπιστεί από τις ρωσικές δυνάμεις.

«Μετά την κατάρριψη του Ilyushin, μόλις η Ρωσία έχει ενισχύσει το ράδιο-ηλεκτρονικό οπλοστάσιό της στην Συρία, οι Ρώσοι στρατιωτικοί θα μπορούν να παρακολουθούν τις πτήσεις των μαχητικών αεροπλάνων όχι μόνο στο Ισραήλ αλλά επίσης κατά την απογείωσή τους από τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια.»

Ο Βλαντίμιρ Μιχέεφ, σύμβουλος του υποδιευθυντή του ρωσικού συγκροτήματος Ράδιο-Ηλεκτρονικές Τεχνολογίες, προχωρεί μάλιστα πιο πέρα ακόμη: Δηλώνει στα ρωσικά ΜΜΕ ότι τα ρωσικά μέσα ηλεκτρονικού πολέμου που η Ρωσία σχεδιάζει να εγκαταστήσει στην Συρία, «είναι ικανά να θέσουν υπό έλεγχο κάθε μετακίνηση μη φιλικών αεροπλάνων σε σημαντικές αποστάσεις.»

Η Ρωσία υποδηλώνει την εγκατάσταση ενός ρωσικού «κέντρου ενιαίας διοίκησης», πανομοιότυπου με αυτό του ΝΑΤΟ, που είναι ικανό να αναχαιτίσει κάθε «εχθρική πτήση»: «Όλα αυτά θα είναι ενοποιημένα σε ένα ενιαίο σύστημα ελέγχου και θα γνωρίζουμε έτσι όχι μόνο ποιος βρίσκεται ήδη στην περιοχή, αλλά και πότε ένα αεροσκάφος μετακινείται σε ένα αεροδρόμιο στο έδαφος του Ισραήλ, της Σαουδικής Αραβία ή της Ευρώπης.»

Αυτό σημαίνει ξεκάθαρα ότι μια μελλοντική επίθεση των γαλλικών η βρετανικών δυνάμεων, που είναι αναπτυγμένες στην Μεσόγειο, εναντίον ρωσικών στόχων δεν θα μπορούν πλέον να διαψευσθούν, όπως έγινε στις 17 Σεπτεμβρίου.

Κατά τον Μιχέεφ, μόλις το  ράδιο-ηλεκτρονικό σύστημα εντοπίσει ένα αεροπλάνο, θα του αποδώσει έναν αριθμό όπως σε έναν στόχο, θα το παρακολουθήσει και θα προτείνει διάφορες επιλογές: Την συνέχιση της παρακολούθησης, την εξουδετέρωσή του με ηλεκτρονικά μέσα ή – η εάν η κατάσταση το επιβάλλει- την καταστροφή του.

Ο κ. Μιχέεφ αποσαφήνισε επίσης ότι για να αποφευχθούν στο μέλλον επεισόδια  ανάλογα με αυτό της κατάρριψης του Ilyushin-20 στην Συρία τα ρωσικά αεροσκάφη θα εφοδιαστούν  σύντομα με «ειδικά συστήματα ικανά να δημιουργήσουν μιαν αυλαία αεροζόλ, που τα καθιστά αόρατα σε οπτική, υπέρυθρη ή ράδιο-ηλεκτρονική επισήμανση.»

Η εφημερίδα Ιζβέστια έγραψε προ τετραημέρου ότι το υπουργείο Αμύνης είχε αρχίσει την μεταφορά των συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου στην Συρία. Η πρώτη αποστολή αυτών των συστημάτων, που μεταφέρθηκαν με ένα αεροπλάνο Ilyushin-76, εγκαταστάθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου στην στρατιωτική βάση Χμεϊμίμ, στην Συρία, κατά την ρωσική εφημερίδα.

Όπως είχε ανακοινώσει το ρωσικό υπουργείο Αμύνης στις 17 Σεπτεμβρίου, η γαλλική φρεγάτα «Ωβέρνη» εκτόξευσε δύο πυραύλους όταν τα ισραηλινά μαχητικά F-16 βομβάρδιζαν στην Λατάκια και χρησιμοποίησαν το ρωσικό αναγνωριστικό αεροπλάνο Ilyushin σαν ασπίδα, προκαλώντας την καταστροφή και την κατάρριψή του από συριακό πύραυλο S-200. Σχολιαστές αποφαίνονται ότι η γαλλο-ισραηλινή επίθεση της 17ης Σεπτεμβρίου στην Λατάκια εξουδετερώθηκε από τα συστήματα της συριακής αεράμυνας, που πέτυχαν την κατάρριψη των περισσότερων από τους εχθρικούς πυραύλους. Το Παρίσι ριψοκινδύνεψε έτσι να εμπλακεί μαζί με το Ισραήλ σε μιαν στρατιωτική επιχείρηση άκρως αβέβαιης έκβασης και παράνομης για να διασώσει αυτό που θεωρεί πως «δικαιούται» στην συριακή περιπέτεια. Ενεργώντας έτσι, Η Γαλλία κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη τόσο με την Ρωσία όσο και με τον άξονα της Αντίστασης.

*Πηγή: Pars Today, Comité Valmy, Δευτέρα1/10/2018.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας