Η Ρωσία αμφισβητεί τη νομιμότητα της αλλαγής ονόματος της ΠΓΔΜ

883
εγγυήσεις

Αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μεταξύ Ελλάδας, ΠΓΔΜ και Ρωσίας, αυτή τη φορά λόγω των δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

Μετά τον διπλωματικό «πόλεμο» των προηγούμενων ημερών με αφορμή την εκτίμηση του ρωσικού ΥΠΕΞ ότι το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ πρέπει να εξεταστεί από το Συμβούλιο του ΟΗΕ, αλλά και τις σκληρές απαντήσεις από πλευράς Αθήνας και Σκοπίων, ο ρώσος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε για μια ακόμα φορά στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Δεν αντιτιθέμεθα με το όνομα που τελικώς παρουσιάστηκε και ανακοινώθηκε. Θέτουμε ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο νόμιμη είναι αυτή η διαδικασία και κατά πόσο εξαρτάται από την επιθυμία να επιτευχθεί συναίνεση μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων ή εάν εξαρτάται από την αμερικανική επιθυμία να οδηγήσει όλες τις βαλκανικές χώρες στο ΝΑΤΟ όσο το δυνατόν συντομότερα και να σταματήσει οποιαδήποτε ρωσική επιρροή στην περιοχή», πρόσθεσε με αιχμηρό τρόπο ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τόνιζε ότι «πρέπει να βρεθεί μια βιώσιμη λύση, χωρίς εξωτερικές πιέσεις ή την επιβολή όρων και προϋποθέσεων από το εξωτερικό, η οποία θα βασίζεται στην ευρεία λαϊκή στήριξη — τόσο στην ΠΓΔΜ, όσο και στην Ελλάδα — και η οποία θα είναι αποκλειστικά εντός του νομικού πλαισίου», ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, το ζήτημα πρέπει να εξεταστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας