Η «παγίδα» των δεικτών

1079
παγίδα

Αναμφίβολα η πρόσφατη έκδοση του 10ετούς ομολόγου ήταν επιτυχημένη* και έστειλε πολλαπλά μηνύματα εντός και εκτός συνόρων. Και φυσικά δεν είναι μόνο η εν λόγω έκδοση που χαροποιεί την κυβέρνηση, καθώς αρκετοί είναι οι οικονομικοί δείκτες που βελτιώνονται σταδιακά και σταθερά. Το ερώτημα, ωστόσο, που προκύπτει διαχρονικό και κλασικό είναι: Και όλα αυτά πώς μεταφράζονται στην απλή καθημερινότητα;

Η απάντηση δυστυχώς η ίδια όπως σε όλη την τελευταία δεκαετία των μνημονίων. Όπως ακριβώς έλεγε πριν από περίπου τέσσερα χρόνια η σημερινή κυβέρνηση και τότε αντιπολίτευση. Οι αριθμοί ευημερούν, αλλά οι άνθρωποι υποφέρουν. Είναι άλλωστε τυχαίο ότι περισσότεροι από 4 εκατ. φορολογούμενοι χρωστούν στην εφορία; Το πώς ακριβώς συμβαίνει αυτό από τη στιγμή που περίπου 5,1 εκατ. φορολογούμενοι δήλωσαν πέρυσι ετήσιο εισόδημα έως 8.000 ευρώ, με συνέπεια να πληρώσουν ουσιαστικά μηδενικό φόρο εισοδήματος, είναι σίγουρα από το ελληνικά ανορθόδοξα. Γεγονός είναι όμως ότι η Ελλάδα χρωστάει και είναι απαισιόδοξη.

Οι προσδοκίες των νοικοκυριών παραμένουν και για φέτος αρνητικές, καθώς το 52% αναμένει επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης. Είναι δε χαρακτηριστικό, όπως προκύπτει από την τελευταία έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, ότι ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού δηλώνει ότι θα μπορούσε να καλύψει τις βασικές ανάγκες του μήνα με λιγότερα από 1.000 ευρώ (31,8%). Δεν είναι περίεργο επομένως πως από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι τρία στα δέκα νοικοκυριά διαβιούν με ετήσιο εισόδημα χαμηλότερο των 10.000 ευρώ, ενώ το εισόδημα για τα μισά νοικοκυριά της χώρας δεν επαρκεί για όλο τον μήνα. Δυστυχώς η κορύφωση του δράματος, που αποτυπώνει και την πραγματική εικόνα της Ελλάδας του σήμερα, έρχεται από το γεγονός ότι η σύνταξη παραμένει η κυριότερη πηγή εισοδήματος για τα μισά περίπου νοικοκυριά.

Με βάση τα ευρήματα της έρευνας, για 1 στα 10 (10,3%) νοικοκυριά η σύνταξη αποτελεί την κυριότερη και τη δεύτερη κυριότερη πηγή εισοδήματος, ενώ για περίπου 2 στα 10 νοικοκυριά (21,5%) η σύνταξη αποτελεί τη μόνη πηγή εισοδήματος. Είναι λοιπόν φανερό ότι και η σημερινή κυβέρνηση κινδυνεύει να πέσει στην ίδια παγίδα που έπεφταν οι προηγούμενες, που πανηγύριζαν για τη βελτίωση των δεικτών της οικονομίας, τις αγορές, τις επενδύσεις, τις μεταρρυθμίσεις και ο κόσμος ήταν στις ουρές για ένα σακί πατάτες. Και επειδή, κακά τα ψέματα, από τα μνημόνια κανείς δεν έφυγε, μήπως «πληρωθεί» με το ίδιο «νόμισμα» αφού και οι κάλπες δεν αργούν;

*Η Iskra δεν θεωρεί καθόλου επιτυχές το επιτόκιο 3,9% του 10ετούς, το οποίο είναι μάλλον ληστρικό επιτόκιο που βουλιάζει τη χειμαζόμενη ελληνική οικονομία. Κατά τ’ άλλα το κείμενο του κ. Γ. Κούρου έχει, νομίζουμε, ενδιαφέρον και γι’ αυτό με ευχαρίστηση το αναδημοσιεύουμε.

**Πηγή: naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας