Η Ουκρανία συνέλαβε ρωσικό τάνκερ στον Πορθμό του Κερτς

1806
ουκρανία

Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας συνέλαβε στο λιμάνι Ισμαήλ το ρωσικό τάνκερ «Nika Spirit», η προηγούμενη ονομασία του οποίου ήταν «Neyma», το οποίο όπως ισχυρίζεται, ήταν το τάνκερ που είχε αποκλείσει τα τρία ουκρανικά πολεμικά πλοία στον Πορθμό του Κερτς τον περασμένο Νοέμβριο.

 

Στην ανακοίνωση της, η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας αναφέρει ότι από κοινού με την στρατιωτική εισαγγελία συνέλαβαν το ρωσικό τάνκερ, ενώ η προανάκριση έδειξε ότι οι εκπρόσωποι της Μεθοριακής υπηρεσίας της ρωσικής FSB με εντολή της ανώτατης ηγεσίας της, είχαν πραγματοποιήσει στον πορθμό του Κερτς ένοπλη επίθεση εναντίον των ουκρανικών πολεμικών πλοίων «Μπερντνιάνσκ» και «Νικόπολ» και του ρυμουλκού «Γιάνι Κάπου». Το ρωσικό τάνκερ αξιολογήθηκε ως αποδεικτικό στοιχείο.

Η υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας διευκρίνισε ότι με βάση τις πληροφορίες των Ουκρανών μεθοριακών φρουρών το τάνκερ «Nika Spirit», το οποίο κατέπλευσε στο λιμάνι του Ισμαήλ, με ρωσική σημαία ήταν το ίδιο τάνκερ το οποίο είχε αποκλείσει τα ουκρανικά πλοία και το αναγνώρισαν με βάση τον αριθμό IMO-8895528 μέσω του διεθνούς συστήματος «EQUASIS». Σύμφωνα με τα στοιχεία του πόρταλ «MarineTraffic», το τάνκερ είχε αποπλεύσει από το λιμάνι Καφκάζ στην περιοχή του Κρασνοντάρ.

Άμεση αντίδραση της Μόσχας

Απ’ την πλευρά του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο, ωστόσο ήδη Ρώσοι αξιωματούχοι διαμαρτυρήθηκαν για την κράτηση του τάνκερ, προειδοποιώντας πως λιγοστεύουν οι πιθανότητες για ανταλλαγή κρατουμένων.

«Αυτή είναι μια πολύ κακή είδηση. Κάποιοι στο Κίεβο θέλουν να συνεχίσουν με σκληρό τρόπο τη δική τους πρόκληση που άρχισαν στις 25 Νοεμβρίου στον Πορθμό του Κέρτς. Θα μελετήσουμε προσεκτικά αυτό που συνέβη» δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γκριγκόρι Καράσιν.

Τo ρωσικό ΥΠΕΞ ανέφερε ότι το πλήρωμα του τάνκερ ενδέχεται να είναι 11-16 ναυτικοί. Το ρωσικό πλοίο ανήκει στην εταιρεία «Altomar shipping», ενώ ο πλοιοκτήτης ανακοίνωσε ότι πλήρωμα του τάνκερ επιστρέφει πίσω.

Πηγή του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, την οποία επικαλείται το «Ria Novosti», φέρεται να δήλωσε ότι η Ουκρανία πρέπει να σκεφθεί τις συνέπειες, τις οποίες θα επιφέρει η σύλληψη του ρωσικού τάνκερ. Η ίδια πηγή προσέθεσε ότι η Μόσχα προτίθεται να διευκρινίσει όλες τις λεπτομέρειες του συμβάντος πριν προχωρήσει σε αντίποινα. Ο αντιπρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) Βλαντίμιρ Τζαμπάροφ δήλωσε ότι η σύλληψη του ρωσικού τάνκερ είναι «απολύτως παράνομη» και είναι επιζήμια για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας