Η νέα πρόεδρος της Σλοβακίας προτρέπει ΝΑΤΟ να συνεργαστεί με Ρωσία

1328
πρόεδρος
Η νέα Πρόεδρος της Σλοβακίας Ζουζάνα Τσαπούτοβα εξέφρασε την Τρίτη ανησυχίες σχετικά με τις «παγωμένες» σχέσεις του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία και κάλεσε το ΝΑΤΟ να επιδιώξει συνεργασία με τη Μόσχα.

 

Η νέα Πρόεδρος της Σλοβακίας Ζουζάνα Τσαπούτοβα εξέφρασε τις ανησυχίες της σχετικά με τις «παγωμένες» σχέσεις της Βορειοατλαντικής συμμαχίας με τη Ρωσία και κάλεσε το ΝΑΤΟ να επιδιώξει συνεργασία με τη Μόσχα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η Τσαπούτοβα ανέλαβε καθήκοντα στις 15 Ιουνίου και έγινε η νεώτερη και πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Σλοβακίας.

«Συζητήσαμε επίσης τις σχέσεις με τη Ρωσία και την Ουκρανία. Ανησυχώ ότι οι σημερινές σχέσεις (σ.σ του ΝΑΤΟ) με τη Ρωσία είναι, κατά λέξη, κατεψυγμένες, αλλά επιμένω ότι πρέπει να καταβάλουμε προσπάθειες και να συνεργαστούμε με τη Ρωσία, σεβόμενοι πλήρως τις αξίες και τις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου», δήλωσε η Τσαπούτοβα.

Ο Στόλτενμπεργκ, με τη σειρά του, τόνισε τη σημασία των μελών του ΝΑΤΟ να στέκονται μαζί, ενάντια σε αυτό που ονόμασε ως πιθανή εξάπλωση πυρηνικών όπλων της Ρωσίας στην Ευρώπη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Στόλτενμπεργκ κατηγόρησε επανειλημμένα τη Ρωσία για παραβίαση της Συνθήκης για τις πυρηνικές δυνάμεις ενδιάμεσης εμβέλειας (INF) και δήλωσε ότι η βορειοατλαντική συμμαχία θα αναγκαστεί να «λάβει μέτρα», εάν η Μόσχα δεν επαναλάβει τη συμμόρφωση της με τη Συμφωνία.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας για να συζητηθεί η συνθήκη INF.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας