Η “μνημονιακή” Ελλάδα του “Ταμείου Ανάκαμψης” παραδίδεται σε νεοφιλελεύθερο τεχνοκρατικό ιερατείο

1591
ελλάδα

Η Ελλάδα δεν μπαίνει μόνο στο τούνελ των νέων “μνημονίων” που με σκληρούς όρους θα συνοδεύουν τα κονδύλια του “Ταμείου Ανάκαμψης” και τα οποία νέα μνημόνια εναργέστατα περιέγραψε ο Επίτροπος της Κομισιόν Βάντις Ντομπρόβσκις αλλά και αυτά τα “μνημόνια” θα τα συνδιαμορφώσει κάτω υπό τις υποδείξεις της Κομισιόν και θα τα διαχειριστεί ένα άτεγκτο νεοφιλευλεύθερο τεχνοκρατικό ιερατείο, το οποίο θα παρακάμπτει και αυτό το υπουργείο Οικονομικών αλλά και το υπουργείο Ανάπτυξης .

Η κυβέρνηση και σχεδόν ο ίδιος ο πρωθυπουργός παραδίδονται και καπελώνονται σε μια Επιτροπήτεχνοκρατών” και “ειδημόνων“, την οποία επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η οποία θα έχει επικεφαλής τον Ελληνοκύπριο καθηγητή του LSE και του Πανεπιστήμιου της Κύπρου Χριστόφορο Πισσαρίδη.

Ο Χριστόφορος Πισσαρίδης δεν κατέχει μόνο Νόμπελ στα Οικονομικά αλλά κατέχει και τα πρωτεία εμμονής σε ένα σκληρό δογματικό νεοφιλελευθερισμό και ήταν εκείνος που στην κρίση του 2008 εισηγείτο σκληρά μνημόνια και άγριες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις αλλά και ευρείες απορρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις. Τον οικονομολόγο αυτόν και τεχνοκράτη επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ηγηθεί μιας Επιτροπής κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση του, η οποία  θα σχεδιάσει την μετα-κορονοϊκή περίοδο στην Ελλάδα και τον τρόπο διαχείρισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων που θα λάβει η χώρα από το “Ταμείο Ανάκαμψης” και από το ΕΣΠΑ 2021-2027.

Πέραν του κ. Πισσαρίδη στην Επιτροπή σημαίνοντα ρόλο έχει ο αναπληρωτής του καθηγητής Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του οργάνου των βιομηχάνων ΙΟΒΕ και την επιτροπή απαρτίζουν ως μέλη ο Δημήτρης Βαγιανός ( καθηγητής του LSA), Κωσταντίνος Μεγήρ (καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Yale), Kυριάκος Ανδρέου (Advisory leader – PwC ), Κωσταντίνος Αρκολάκης(Yale), Mανώλης Γαλενιανός (London Holloway), Χρήστος Γκενάκος ( Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και  Cambridge,) , Svetoslav Danchev  (ΙΟΒΕ), Αρίστος Δοξιάδης (Big Pi Ventures ) Νίκος Καραμούζης (πρόεδρος-Grant Thornton ) Φοίβη Κουντούρη (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Αλέξανδρος Κρητικός (DIW), Δάφνη Νικολίτσα (Πανεπιστήμιο Κρήτης), Διομήδης Σπινέλλης (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και Πάνος Τσακλόγλου (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών).

Η τεράστια αυτή Επιτροπή ένα είναι βέβαιο: μπορεί να υποκαταστήσει όχι μόνο την κυβέρνηση αλλά και το κράτος. Η δημοκρατία πηγαίνει με άλλους όρους στο “απόσπασμα“!

 

Κ.Μ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας