«Η μεγαλύτερη βλακεία της Ευρώπης η ψυχροπολεμική αντιμετώπιση εμβολίων Ρωσίας-Κίνας-Ινδίας»

480
Η μεγαλύτερη βλακεία Ευρώπης

«Οι Ευρωπαίοι θα πληρώσουν την ανικανότητα των Ευρωπαίων αξιωματούχων και την αδυναμία τους να αντισταθούν στα φαρμακευτικά lobby, σε ένα σύστημα που ευνοεί μόνο αυτά σε βάρος των πολιτών» λέει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου στο Sputnik.

Ο εμφύλιος στην ΕΕ για το φιάσκο με τα εμβόλια μαίνεται, με τον γερμανικό Τύπο να χτυπά ξαφνικά την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καταλογίζοντάς της, καθυστερημένα κι εκ του ασφαλούς -έχοντας η γερμανική κυβέρνηση κάνοντας τη δική της, εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου αγορά εμβολίων- ολιγωρίες και λάθη στις διαπραγματεύσεις με τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Κι ενώ οι διαξιφισμοί για το μπαλάκι των ευθυνών κορυφώνονται το μεγάλο ερώτημα «πότε θα εμβολιαστούν τελικά οι Ευρωπαίοι» παραμένει επί της ουσίας αναπάντητο.

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και το «ναι» σε ό,τι της λένε Μέρκελ – Μακρόν

«Είναι δυο οι παράγοντες του σημερινού ευρωπαϊκού φιάσκου», μας εξηγεί ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και έμπειρος δημοσιογράφος Στέλιος Κούλογλου.

«Ο πρώτος ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι οργανωμένη για να αντιμετωπίσει τόσο μεγάλες κρίσεις και, κυρίως, το πολιτικό προσωπικό της είναι ανεπαρκέστατο».

Δεν μασάει τα λόγια του ο ευρωβουλευτής: «Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν έχει επιλεγεί όχι για τα προσόντα της, αλλά γιατί δήλωσε ότι θα λέει “ναι” σε ό,τι της λένε η Μέρκελ και ο Μακρόν», αποκαλύπτει. «Είναι, επομένως, θέμα ικανοτήτων της ευρωπαϊκής ηγεσίας, καταρχάς. Είναι ότι ακόμη και αρμόδιοι Επίτροποι γίνονται αυτοί που θέλουν να τους ξεφορτωθούν πάντα».

Μας δίνει ένα παράδειγμα. «Δηλαδή, ο Μητσοτάκης θα μπορούσε να είχε στείλει τον Σαμαρά ως Επίτροπο για να τον ξεφορτωθεί κι όχι γιατί είναι ικανός. Αυτό είναι, δυστυχώς, κανόνας για όλους τους επιτρόπους», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Οι φαρμακευτικές ξοδεύουν 15-17 εκατ. το χρόνο για lobbying»

Το δεύτερο αίτιο της σημερινής πρωτοφανούς κρίσης, συνεχίζει, «είναι τα λόμπι των εταιρειών. Οι φαρμακευτικές έχουν πολύ ισχυρό λόμπι που επηρεάζει τις αποφάσεις. Δαπανούν 15-17 εκατ. το χρόνο για lobbying. 175 άτομα είναι λομπίστες για τις φαρμακευτικές μόνο», διευκρινίζει ο κ. Κούλογλου.

«Άρα ρίξανε όλοι το βάρος τους και βάλαν όλα τα λεφτά τους στα εμβόλια διότι είναι μια τεράστια αγορά με τεράστια κέρδη. Σκεφτείτε, τα φάρμακα που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την πάθηση, όταν νοσήσεις, και χορηγήθηκαν στον Τραμπ, που παρότι μεγάλος σε ηλικία, ανέρρωσε αμέσως (φαίνεται, τα ίδια δώσανε και στον Ιερώνυμο) απευθύνονταν στα δυο εκατ. που πεθάναν, και στα άλλα δύο εκατ. που νόσησαν και ανάρρωσαν. Σύνολο μόλις 4 εκατ. Τα εμβόλια που χρειάζονται για να καλυφθεί ο πληθυσμός του πλανήτη είναι 12 δισ. δόσεις. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό. Πάρα πολύ χρήμα. Εκεί οφείλεται το γεγονός ότι δεν δώσαν καθόλου βάρος στην φαρμακευτική αντιμετώπιση, αλλά ρίξανε όλα τα λεφτά και χρηματοδοτήσαν τις εταιρείες που ασχολούνται με τα εμβόλια. Και ξαφνικά η ζήτηση για εμβόλια έγινε πιεστική, βιαστική και προέκυψε το σημερινό μπάχαλο».

«Εν κρυπτώ διαπραγματεύσεις και συμβόλαια γιατί το ζητήσαν οι φαρμακευτικές»

Όλες οι διαπραγματεύσεις και τα συμβόλαια γίναν εν κρυπτώ. Για ποιο λόγο μπήκε σε αυτό το φαύλο κύκλο η ΕΕ;

«Γίναν όντως εν κρυπτώ», επιβεβαιώνει ο κ. Κουλογλου, «γιατί το ζητήσαν οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες και το αποδέχτηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τους λόγους που μόλις σας είπα. Ανικανότητα και μεγάλη δύναμη και πίεση των φαρμακευτικών μέσω του lobbying. Έτσι ακολουθήθηκε ένα μοντέλο από το οποίο οι φαρμακευτικές βγαίνουν πλήρως κερδισμένες και χαμένη η Ευρώπη».

Πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στην AstraZeneca για την μη τήρηση των συμφωνηθέντων; «Ανάλογα με τη σύμβαση που έχει υπογράψει, την οποία δεν γνωρίζουμε. Αν καλύπτεται από τη σύμβαση, που μάλλον καλύπτεται, δεν μπορούν να της κάνουν τίποτα», απαντά ο ευρωβουλευτής.

«Αδύνατο ως το καλοκαίρι να έχει εμβολιαστεί το 70% των Ευρωπαίων»

Τι περιμένουμε από εδώ και στο εξής; Η Ντερ Λάιεν διαβεβαίωσε ότι ως το καλοκαίρι θα έχει εμβολιαστεί το 70% του ευρωπαϊκού πληθυσμού. Είναι αυτό εφικτό; «Όχι, βεβαίως», αναφωνεί ο κ. Κούλογλου.

«Από πουθενά δεν προκύπτει ότι υπάρχουν αυτές οι δυνατότητες με τις καθυστερήσεις που έχουμε. 70%; Δεν είναι δυνατόν! Φυσικά η Φον Ντερ Λάιεν λέει αυτά που λέει διότι το θέμα των εμβολίων έχει γίνει και πολιτικό και δεν μπορεί να το αποφύγει. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει όμως πράξη αυτό».

«Η Ευρώπη πρέπει να ανοίξει στα εμβόλια της Κίνας, της Ινδίας, της Ρωσίας»

Τι πρέπει να γίνει, επομένως; «Η Ευρώπη πρέπει να “ανοίξει” στα εμβόλια της Κίνας, της Ινδίας, της Ρωσία. Η αντιμετώπιση που είχαμε ως τώρα ήταν ψυχροπολεμική», τονίζει ο ευρωβουλευτής.

«Η Ευρώπη αντιμετώπισε λανθασμένα το θέμα του εμβολιασμού ως γεωπολιτικό εργαλείο και επειδή υπάρχει ένας λανθάνων ψυχρός πόλεμος με τη Ρωσία φυσικά και δεν θέλανε κάτι που να είναι ρωσικό. Και την πατήσανε πάρα πολύ άσχημα. Είναι η μεγαλύτερη βλακεία που έχουν κάνει οι Ευρωπαίοι».

Το τίμημα της ανεπάρκειας των εμβολίων της AstraZeneca στους άνω των 65 θα το πληρώσουν οι Ευρωπαίοι

Επομένως, η υπόθεση των εμβολιασμών θα σέρνεται μέχρι το τέλος της χρονιάς και μπορεί αν χρειαστεί θα τραβήξει και το 2022;

«Θα έχουμε μεγάλο θέμα, δεδομένου του ότι τώρα αποκαλύφθηκε ότι τα εμβόλια της AstraZeneca είναι αναποτελεσματικά στους πάνω από 65», επισημαίνει ο συνομιλητής μας.

«Ήταν γνωστό εδώ και πάρα πολύ καιρό ότι τα εμβόλιά της έχουν πάρα πολλά προβλήματα και παρόλα αυτά τα αγοράζανε γιατί ήταν τα πιο φτηνά σε σχέση με τα άλλα. Και τώρα θα πληρώσουν το τίμημα οι Ευρωπαίοι που έχουν ανάγκη να εμβολιαστούν. Οι Ευρωπαίοι», συνεχίζει ο κ.Κούλογλου, «θα πληρώσουν και την ανικανότητα των Ευρωπαίων αξιωματούχων και την αδυναμία τους να αντισταθούν στα φαρμακευτικά lobby, σε ένα σύστημα που ευνοεί μόνο αυτά σε βάρος των πολιτών. Το ευρωπαϊκό σύστημα αυτή τη στιγμή ευνοεί τα φαρμακευτικά lobby. Πάει και τελείωσε!».

Μετά από αυτή τη σκανδαλώδη αποτυχία, σε βάρος της υγείας του ευρωπαϊκού πληθυσμού θα κάνει την αυτοκριτική της η Κομισιόν;

«Δεν νομίζω ότι θα αλλάξει κάτι. Το να αλλάξει κάτι στην ΕΕ είναι πάρα πολύ πιο δύσκολο από το να αλλάξει κάτι σε μια χώρα, διότι εκεί μεσολαβούν πάρα πολλά στάδια. Πρέπει να υπάρχει εξέγερση των ευρωπαίων πολιτών συνολικά», εκτιμά.

«Είναι χώρες που είναι πιο ευχαριστημένες, είναι χώρες που θα τρέξουν να παραβιάσουν τη συμφωνία και θα προμηθευτούν μόνες τους εμβόλια, ήδη το έχουν κάνει οι Ούγγροι. Πώς λοιπόν να ταυτιστεί ο Ούγγρος με τον Έλληνα που έχει ξεμείνει χωρίς εμβόλια;».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας