Η ΛΑ.Ε στον δρόμο του αγώνα για την ανατροπή! Η κυβέρνηση στον δρόμο των μνημονίων και της υποταγής!

1714
λα.ε

Εδώ και 8 χρόνια, ζούμε σε καθεστώς μνημονίων που επιβάλλουν οι παλιές και νέες μνημονιακές δυνάμεις. Οι λόγοι που επικαλέστηκαν τότε για την επιβολή τους,  ήταν ότι το χρέος της χώρας βρισκόταν τότε στα 320 περίπου δις και ότι ξεπερνούσε το 120% του ΑΕΠ. Σήμερα, έπειτα από 8 ματωμένα χρόνια, η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από ό,τι ήταν στην υποτιθέμενη αρχή της κρίσης, με το χρέος να ξεπερνά τα 340 δις και να υπερβαίνει σήμερα το 180% του ΑΕΠ το οποίο έχει συρρικνωθεί κατά 25%, φαινόμενο μοναδικό για χώρα που βρίσκεται σε κατάσταση ειρήνης.

Αυτό που τότε σημειώναμε ότι τα μνημόνια και οι δανειακές συμβάσεις δεν γίνονται για να σώσουν τη χώρα, αλλά το Ευρώ και τις Τράπεζες, σήμερα το ομολογούν και οι συνταξιούχοι που αποχωρούν από το Διευθυντήριο της Ευρω-ζώνης.

Παρά ταύτα, με θράσος η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μιλάει για επιτυχία,  της οποίας διεκδικεί την ιδιοκτησία, ενώ στην πραγματικότητα η κυβέρνηση αυτή δεν έχει αποτελέσει παρά την πιο συνεπή μνημονιακή κυβέρνηση, εφαρμόζοντας πολιτικές που καταστρέφουν την κοινωνία.

Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του δέχονται συγχαρητήρια από όσους πρωτύτερα χαρακτήριζαν “οικονομικούς δολοφόνους” και “τοκογλύφους” ενώ σήμερα χαρακτηρίζουν “εταίρους” που του αποδίδουν τα εύσημα για την βρώμικη δουλειά που κάνουν απέναντι στους εργαζόμενους, τον λαό, την νεολαία, ολόκληρη την χώρα.

Γι΄ αυτό άλλωστε και δέχονται τόσα συγχαρητήρια από την Τρόικα, την Μέρκελ και το μεγάλο κεφάλαιο, που επιβάλλουν παντού στην Ευρώπη, την λιτότητα και την κατάλυση της Δημοκρατίας.

Αυτά που συνέβησαν στην Ελλάδα, το 2015 με το δημοψήφισμα και την μετατροπή του μεγαλειώδους “Όχι” σε “Ναι”  και όσα βλέπουμε να συμβαίνουν σήμερα στην γείτονα Ιταλία, όπου ξεδιάντροπα παρεμβαίνουν και αμφισβητούν την λαϊκή ετυμηγορία, δείχνουν ότι η Ευρωζώνη δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια οικονομική φυλακή για τους λαούς που απαιτεί τον εξαναγκασμό και την επιβολή για να διατηρηθεί.

Παρά τα όσα διατείνεται για δικαιοσύνη, η πολιτική που ασκεί ο κ.Τσίπρας με την εφαρμογή των παλιών και νέων μνημονίων, δεν είναι κοινωνικά ουδέτερη, καθώς οδηγεί στην φτώχεια και την εξαθλίωση τον λαό, ενώ ευνοεί το μεγάλο κεφάλαιο και τα συμφέροντά του.

Ενδεικτικά,το 2015 τα κέρδη των Α.Ε.- Ε.Π.Ε. ήταν 2,2 δις ευρώ, ενώ το 2016 άγγιξαν τα 3,8 δις ενώ αντίθετα, οι συνταξιούχοι έχουν ήδη χάσει 60 δις από τα εισοδήματά τους και θα χάσουν και άλλα με το 4ο μνημόνιο που έχει ήδη υπογράψει η κυβέρνηση και που προβλέπει νέες περικοπές από τις αρχές του 2019.

Οι εργαζόμενοι βουλιάζουν όλο και πιο βαθιά σε απάνθρωπες εργασιακές συνθήκες, με την μαύρη εργασία και τις ελαστικές μορφές απασχόλησης να διευρύνονται, και τα εισοδήματα τους να συρρικνώνονται, ενώ έχουν το θράσος να θριαμβολογούν για την δήθεν μείωση των ποσοστών της ανεργίας που στηρίζεται στο μοίρασμα των ελάχιστων θέσεων εργασίας στα 2 και στα 3, και που οδηγεί τους εργαζόμενους σε διαρκώς μεγαλύτερη φτωχοποίηση και τους άνεργους σε μια ατέλειωτη ανακύκλωση.

Θριαμβολογούν για την δήθεν μείωση της ανεργίας όταν 500.000 κατά κύριο λόγο νέοι εργαζόμενοι και επιστήμονες έχουν οδηγηθεί στην μετανάστευση, στερώντας την χώρα από επιστημονικό και ανθρώπινο κεφάλαιο.

Με αυτές τις πολιτικές, η κυβέρνηση διαφημίζει τα ματωμένα πλεονάσματα, διατηρώντας το ληστρικό φορολογικό πλαίσιο των προηγούμενων, οργανώνοντας η ίδια μια νέα φοροεπιδρομή, αυξάνοντας τον Φ.Π.Α., αυξάνοντας τους φόρους οριζόντια ακόμη και σε ήδη πρώτης ανάγκης όπως τα τρόφιμα, αφήνοντας αφορολόγητο, προς το παρόν, μονάχα τον αέρα που αναπνέουμε.

Και επειδή με γκαιμπελίστικο τρόπο προσπαθούν να δείξουν ότι μεριμνούν για τους αδύναμους, θέλουμε να υπενθυμίσουμε στους κυρίους Τσίπρα και Τσακαλώτο ότι για την Αριστερά, οι έμμεσοι φόροι είναι αντιλαϊκοί, άδικοι και οξύνουν τις κοινωνικές ανισότητες.

Αυτά συμβαίνουν την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση διατηρεί άθικτους τους φόρους στο μεγάλο κεφάλαιο και τις πολυεθνικές που φυσικά βγαίνουν κερδισμένες από την κρίση, αυξάνοντας τα κέρδη τους, σε αντίθεση με τον λαό που υποφέρει. Χαρακτηριστικά, έσπευσαν να μειώσουν την φορολογία στα Καζίνο.

Γίνεται φανερό από τα παραπάνω ότι ο μεταλλαγμένος μνημονιακά ΣΥΡΙΖΑ έχει μετατραπεί σε δύναμη που υπηρετεί με ιδιαίτερα αποτελεσματικό τρόπο τους δανειστές της Χώρας, τις ΗΠΑ και την Ε.Ε.

Γι΄ αυτό το λόγο, οι παλιές μνημονιακές δυνάμεις, ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής, βρίσκονται σε δύσκολη θέση, αδυνατούν να ασκήσουν επί της ουσίας κριτική και να ασκήσουν αντιπολίτευση καθώς επί της ουσίας οι πολιτικές τους και οι αντιλήψεις τους συμπίπτουν αφού ο ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζει δικές τους πολιτικές επιλογές.

Κατεδαφίζει εργασιακά δικαιώματα, προχωράει σε μαζικές ιδιωτικοποιήσεις και μάλιστα σε τομείς στρατηγικής σημασίας όπως η ΔΕΗ και το Νερό, ξεπουλάει δημόσιο πλούτο και ελεύθερους χώρους-φιλέτα όπως το Ελληνικό, έχει δεσμεύσει με το υπερταμείο, υπό την διεύθυνση των δανειστών, για 99 χρόνια, το σύνολο της δημόσιας κινητής και ακίνητης περιουσίας.

Αυτή είναι η έξοδος από τα μνημόνια κατά τον κ.Τσίπρα, με την διατήρηση των 550 μνημονιακών νόμων του 1ου, του 2ου, του 3ου και του 4ου μνημονίου που ο ίδιος έχει ψηφίσει, δεσμεύοντας την χώρα και τον λαό έως το 2060 τουλάχιστον.

Κατά τον κ.Τσίπρα, έξοδος από τα μνημόνια σημαίνει πλεόνασμα 3,5% μέχρι το 2022, δηλαδή πρακτικά 7 δις τον χρόνο από τον ιδρώτα των εργαζόμενων να πηγαίνουν στους δανειστές, και από κει και πέρα, και μέχρι το 2060, πλεονάσματα 2% ετησίως, που για μας, δεν σημαίνουν τίποτε άλλο παρά φτώχεια και επιτροπεία χωρίς χρηματοδότηση.

Χαρακτηριστικό της δουλοπρεπούς στάσης τους είναι ότι προχώρησαν με βάση τις διαταγές των δανειστών, στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς,  για να υπερβούν και την αντίσταση του κινήματος στα ειρηνοδικεία.

Μάλιστα, είναι τέτοιος ο ζήλος τους να παρουσιάσουν έργο, που δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν βία, να ποινικοποιήσουν την διαμαρτυρία και να συκοφαντήσουν όσους αντιστέκονται και προστατεύουν την λαϊκή περιουσία.

Επιτίθενται με συλλήψεις, ξύλο, δακρυγόνα, προσαγωγές και διώξεις αγωνιστών.

Βλέπουμε ότι δεν διστάζουν να προχωρήσουν στην σύνταξη δικογραφίας σε βάρος του Γραμματέα της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτη Λαφαζάνη, γεγονός που δείχνει τον αντιδημοκρατικό και επικίνδυνο κατήφορο της κυβέρνησης που όσο θα μεγαλώνει η αντίδραση του κόσμου τόσο θα πιο αυταρχική θα γίνεται.

Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο θέλουμε να δηλώσουμε ότι δεν πρόκειται να μας φοβίσουν και να μας τρομοκρατήσουν η βία, οι προσαγωγές, οι τραυματισμοί και οι διώξεις. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την λαϊκή περιουσία απέναντι στα κοράκια των τραπεζών και του δημοσίου.

Ενός δημοσίου που πραγματοποιεί κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων για χρέη  από 500 ευρώ και πάνω σαν να επρόκειτο για τον χειρότερο μαυραγορίτη.

Αυτό πιθανόν να θεωρούν έξοδο από τα μνημόνια και επιτυχία των πολιτικών τους, όταν έχουν οδηγήσει 4.000.000 φορολογούμενους να έχουν χρέη προς την Εφορία, με την μεγάλη πλειοψηφία να είναι μικρο-οφειλέτες.

Αυτό καταδεικνύει ότι η κυβέρνηση Συριζα, που συνειδητά τα ΜΜΕ την χαρακτηρίζουν “αριστερή” για να συκοφαντούν το σύνολο της Αριστεράς και τους Λαϊκούς Αγώνες, έχει περάσει στην απέναντι όχθη, θεωρώντας ότι με λιτότητα και υποταγή, εφαρμόζοντας ένα σκληρά νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα“θα βγάλει την χώρα από την κρίση και μάλιστα με την κοινωνία όρθια”.

Σήμερα η χώρα έχει ανάγκη από μια ριζοσπαστική, δημοκρατική ανατροπή. Ανατροπή των πολιτικών των μνημονίων και του πολιτικού-οικονομικού κατεστημένου, παλιού και νέου.

Σήμερα η κυβέρνηση προχωράει χωρίς ουσιαστική αντιπολίτευση και δεν μπορεί να υπάρχει ουσιαστική αντιπολίτευση όταν και οι άλλες δυνάμεις (ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής) βρίσκονται σε πλήρη υποταγή και γι’ αυτό διασταυρώνουν τα ξίφη τους μονάχα σε δευτερεύοντα και τριτεύοντα ζητήματα.

Στόχος μας είναι να προβάλλουμε την εναλλακτική μας πρόταση και να συμβάλλουμε στην αναγκαία συγκρότηση ενός πολιτικού και κοινωνικού μετώπου που θα εκφραστεί εκλογικά, για να υπάρξει μια δυναμική και αποτελεσματική αντιπολίτευση μέσα και έξω από το κοινοβούλιο που σήμερα δεν υπάρχει.

Για να μπορούμε να είμαστε όχι μόνο ριζοσπαστικοί και δυναμικοί αλλά και χρήσιμοι για τον λαό, δίνοντας μάχες για τα πραγματικά του προβλήματα. Για να μη συμβιβαστούμε και ζήσουμε στο περιθώριο και την εξαθλίωση μέχρι το 2060. Αυτό το μέλλον δεν μας αξίζει.

Πρέπει να αντισταθούμε τώρα σε αυτές τις πολιτικές και να τις ανατρέψουμε.

Η Λαϊκή Ενότητα έχει καινοτόμο πρόγραμμα για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της Αριστεράς από τα σοβαρά πλήγματα που έχει δεχτεί από την μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ένα πρόγραμμά που θα συμβάλλει στην επαναθεμελίωση και επανίδρυση μιας σύγχρονης και ριζοσπαστικής αριστεράς.

Βασική επιδίωξή μας είναι το πρόγραμμά της ΛΑ.Ε να εξυπηρετεί τα προτάγματα της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της λαϊκής- εθνικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας, σε αντιπαράθεση και ρήξη με τα μνημόνια και τον ευρω-μονόδρομο.

Βασικά στοιχεία της πρότασής μας είναι

  • η αποκατάσταση όλων των εργατικών κατακτήσεων με επίκεντρο την επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων με την διασφάλιση της υποχρεωτικότητάς τους και του κατώτατου μισθού στα 751 €.
  • η καταπολέμηση της ανεργίας
  • η διαγραφή του δημόσιου χρέους με βασικό όπλο την στάση πληρωμών
  • η σεισάχθεια στα ιδιωτικά χρέη ιδιαίτερα των λαϊκών νοικοκυριών
  • η εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση των τραπεζών για να μπορούν να παίξουν έναν νέο κοινωνικο-αναπτυξιακό ρόλο
  • το σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων ιδιαίτερα στρατηγικών επιχειρήσεων και η ανασυγκρότηση τους ώστε να αξιοποιηθούν ως βασικός μοχλός για τον παραγωγικό μετασχηματισμό της χώρας.
  • η δημοκρατική ανασυγκρότηση της Δημόσιας Διοίκησης ώστε να εξυπηρετεί ποιοτικά και αποτελεσματικά τις ανάγκες της κοινωνίας.
  • η προώθηση ενός δίκαιου και απλού φορολογικού συστήματος που θα βοηθάει όχι μόνο την ριζική αναδιανομή του πλούτου υπέρ των λαϊκών στρωμάτων αλλά και τον αναπτυξιακό-παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας.
  • ένα τουλάχιστον διπλάσιο σε ύψος πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων
  • ένα αναβαθμισμένο δημοκρατικό δωρεάν και δημόσιο σύστημα παιδείας
  • ένα επαρκώς χρηματοδοτούμενο και στελεχωμένο δημόσιο σύστημα υγείας

Θεμελιώδης προϋπόθεση για την εφαρμογή, και κυρίως την χρηματοδότηση του προοδευτικού μας προγράμματος είναι η σχεδιασμένη έξοδος από την ευρωζώνη, η ανάκτηση της εθνικής νομισματικής πολιτικής σε νέα βάση και η ρήξη με την ΕΕ.

Συνεπώς, μια πραγματικά φιλολαϊκή κυβέρνηση, πρέπει εξαρχής να προχωρήσει σε αυτήν την αναγκαία τομή, παράλληλα με την αναστολή πληρωμής των τοκοχρεολυσίων του δημοσίου χρέους.

Ο ελπιδοφόρος αυτός, εναλλακτικός δρόμος που προτείνουμε είναι συγκρουσιακός με μεγάλα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, με τον ευρωμονόδρομο και με τις νεοφιλελεύθερες  πολιτικές και δεν μπορεί να επιτύχει με τη λογική της ανάθεσης σε μία κυβέρνηση όσο φιλολαϊκή κι εάν αυτή είναι. Θα πρέπει να είναι ευθύνη ενός ολόκληρου κινήματος, θα πρέπει να είναι ευθύνη του οργανωμένου λαού.

Γι’ αυτό απαιτεί σχεδιασμό, πολιτική βούληση, συγκεκριμένη οργανωτική προετοιμασία, ενημέρωση του λαού, ενεργή λαϊκή υποστήριξη από ένα στιβαρό και δημοκρατικά οργανωμένο λαϊκό και εργατικό κίνημα και διασφάλιση διεθνών στηριγμάτων.

Καθώς στόχος μας είναι η συγκρότηση κοινωνικού, πολιτικού και εκλογικού μετώπου  στη βάση κοινού προγράμματος, απευθυνόμαστε χωρίς ηγεμονισμούς και ισότιμα σε όλες τις αριστερές, ριζοσπαστικές, κινηματικές δυνάμεις, αλλά και σε  δημοκρατικές, πατριωτικές και αντιμνημονιακές δυνάμεις και συλλογικότητες, που έχουν να επιδείξουν δημοκρατική προσήλωση και αντιμνημονιακή συνέπεια, δεν αντιπαρατίθενται σε βασικές αρχές και αξίες μας, δεν αναπαράγουν εθνικιστικές αντιλήψεις και δεν υιοθετούν επικίνδυνες αντιπροσφυγικές απόψεις.

Απευθυνόμαστε, επίσης για συμπαράταξη και συνεργασία σε προσωπικότητες του αντιμνημονιακού και αριστερού χώρου από το χώρο της πολιτικής, της τέχνης, των γραμμάτων του πολιτισμού και αθλητισμού, αλλά και των κοινωνικών αγώνων.

Οι δυνάμεις της Αριστεράς μέχρι τα σήμερα δεν έχουν σταθεί στο ύψος που απαιτούν οι συνθήκες είτε για λόγους αυτάρκειας και αλαζονείας είτε για λόγους σεχταρισμού.

Παρά ταύτα η ΛΑΕ, με αίσθημα ευθύνης, αλληλεγγύης, ιστορικότητας των στιγμών και επιτέλεσης του χρέους απέναντι στο λαό, θα συνεχίσει την προσπάθεια για την συγκρότηση μετώπου αυτών των δυνάμεων. Η επίτευξη μιας τέτοιας συσπείρωσης θα δημιουργούσε ανάταση και ελπίδα και θα έδινε νέα δυναμική στους κοινωνικούς και εργατικούς αγώνες.

Όσοι αρνηθούν με υστεροβουλία, θα κριθούν από τον κόσμο της Αριστεράς και την νεολαία.

Η ενίσχυση της ΛΑΕ είναι χρήσιμη για το λαό και αποφασιστικός παράγοντας για τη συγκρότηση του μετώπου.

Η Λαϊκή Ενότητα ήταν και παραμένει  μία συνεπής αντιμνημονιακή δύναμη, οργανώνει μαχητικά την αντίσταση του λαού, έχει εναλλακτική πρόταση και μεταβατικό πρόγραμμα για το τώρα και το αύριο.

Η ΛΑ.Ε. έχει ηθικό πλεονέκτημα. Δεν συμβιβαστήκαμε, δεν προσκυνήσαμε, δεν μας γοήτευσε και δεν μας χειραγώγησε η εξουσία.

Αγωνιζόμαστε με τον αριστερό και προοδευτικό κόσμο που προδώθηκε από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά συνεχίζει να βρίσκεται στον αγώνα για την μνημονιακή ανατροπή. 

Δεν προδώσαμε όσους και όσες είχαν εναποθέσει τις ελπίδες σε μας, εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε με συνέχεια και συνέπεια για τον ίδιο στόχο, μείναμε σταθεροί στην θέση μας, δεν το βάλαμε κάτω και δεν θα το βάλουμε.

1 σχόλιο

  1. Πολύ καλό το κείμενο με άπειρες φορές διατυπωμένες διαπιστώσεις. Δεν θα σχολίασε κάτι μόνο μια αφιέρωση έχω να κάνω:
    «Όποιος, κρατώντας οποιουσδήποτε προσωπικούς υπολογισμούς, συμφέροντα, μίση, αντιπάθειες, συμπάθειες και φιλοδοξίες και «ιδεολογίες», καταπολεμάει ή υπονομεύει ή ματαιώνει την ενότητα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, την ενότητα στους σκοπούς, στην οργάνωση και στην καθοδήγησή του, αυτός οπουδήποτε και να βρίσκεται, οπωσδήποτε και να λέγεται, είναι συνεργάτης των ξένων καταχτητών, θεληματικά η άθελα, προδότης του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα».
    Δημήτρης Γληνός

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας