Η ΛΑ.Ε στη Θράκη: Πετυχημένη η συγκέντρωση και οι περιοδείες Στρατούλη και Σωτήρη (Φωτό+ρεπορτάζ)

2957

Ιδιαίτερη επιτυχία σημείωσαν οι περιοδείες και συγκεντρώσεις του κλιμακίου της ΛΑ.Ε, το οποίο αποτελούμενο από τα μέλη της ΠΓ Δημήτρη Στρατούλη και Παναγιώτη Σωτήρη, επισκέφτηκε την Παρασκευή και το Σάββατο 16 και 17 Ιουνίου τους Νομούς Ροδόπης και Ξάνθης στη Θράκη.

Τα δύο στελέχη της ΛΑ.Ε συνοδευόμενα από στελέχη και μέλη των οργανώσεων της ΛΑ.Ε στους δύο νομούς πραγματοποίησαν επίσκεψη στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής, έδωσαν εκεί συνέντευξη τύπου, συναντήθηκαν με το σωματείο των εργατών του εργοστασίου DIAXON, που είναι θυγατρική των ΕΛ.ΠΕ. και εν συνεχεία τους εργασιακούς χώρους και τις εγκαταστάσεις της Βιομηχανίας «Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης Α.Ε.».

Εν συνεχεία πραγματοποίησαν συνάντηση με την Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου και των Εργατικών Σωματείων Ξάνθης και αμέσως μετά μίλησαν σε ανοιχτή συγκέντρωση της ΛΑ.Ε, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, για την εναλλακτική στα μνημόνια οικονομική και πολιτική πρότασή της και για την αναγκαιότητα δημιουργίας πολιτικού, κοινωνικού και εκλογικού Μετώπου αντιμνημονιακής Ανατροπής.

Στρατούλης - Σωτήρης Θράκη 02

Το Σάββατο το πρωί Πραγματοποίησαν Περιοδεία στην αγορά της Ξάνθης (Λαϊκή και Δημοτική αγορά – καταστήματα του εμπορικού κέντρου της πόλης), όπου είχαν θερμή υποδοχή από τους πολίτες, χριστιανούς και μουσουλμάνους.

Στρατούλης - Σωτήρης Θράκη 03 Στρατούλης - Σωτήρης Θράκη 04

Παραθέτουμε αναλυτικό ρεπορτάζ και φωτογραφίες από το δημοσίευμα του Κωνσταντίνου Μαρκενδούδη στο: http://paratiritis-news.gr/article/192381/Diaforetiko-montelo-anaptuksis-proteinei-i-LaE

Την άποψη πως είναι ρεαλιστικό και βιώσιμο ένα διαφορετικό σχέδιο ανάπτυξης που θα βασίζεται σε ένα φιλολαϊκό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, σε συνδυασμό με την έκδοση εθνικού νομίσματος και την παύση της πληρωμής του χρέους εξέφρασαν τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας της ΛΑ.Ε, Δημήτρης Στρατούλης και Παναγιώτης Σωτήρης, που επισκέφτηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής τη Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής και τα εργοστάσια της «DIAXON» και της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης.

Στρατούλης - Σωτήρης Θράκη 05

Δημήτρης Στρατούλης: «Να εκδώσει η χώρα μας εθνικό νόμισμα και να σταματήσει να πληρώνει το δημόσιο χρέος».

Η ΛΑ.Ε, σύμφωνα με τον κ. Στρατούλη, εδώ και ενάμιση χρόνο έχει ξεκινήσει μια πολιτική καμπάνια, με δημόσιες συγκεντρώσεις, με έκδοση και διανομή φυλλαδίων, με πολιτικές παρεμβάσεις, με στήριξη κοινωνικών, λαϊκών και εργατικών αγώνων, με στόχο να αναδείξουν πως τα μνημόνια, που οδηγούν σε οικονομικό αδιέξοδο, περαιτέρω φτωχοποίηση του λαού και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, δεν είναι μονόδρομος για την Ελλάδα, αλλά ότι υπάρχει εναλλακτική πολιτική πρόταση, που θα καταργεί τα μνημόνια, που θα προωθεί ένα αναπτυξιακό φιλολαϊκό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας με στήριξη των λαϊκών εισοδημάτων, των μισθών, των συντάξεων και με μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας.

Αυτός ο διαφορετικός δρόμος, σημείωσε, χωρίς μνημόνια και χωρίς λιτότητα, περνά εκ των πραγμάτων από δύο βασικές προϋποθέσεις, να βγούμε από την ευρωζώνη και να εκδώσει η χώρα μας εθνικό νόμισμα, που σε συνδυασμό με το φιλολαϊκό σχέδιο μπορεί να δώσει θετική διέξοδο, και πως η χώρα θα σταματήσει να πληρώνει το δημόσιο χρέος, ως μη βιώσιμο, επαχθές, άδικο, και να διεκδικήσει τη διαγραφή τουλάχιστον του μεγαλύτερου μέρους του. «Η εναλλακτική πολιτική και οικονομική μας πρόταση δεν είναι μόνο πρόταση που ανατρέπει τα μνημόνια και τη λιτότητα, αλλά είναι ρεαλιστική, βιώσιμη, μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα και να εξασφαλίσει την ευημερία του λαού και της νεολαίας μας», τόνισε ο κ. Στρατούλης.

Στρατούλης - Σωτήρης Θράκη 06

Παράλληλα με τις οικονομικές, θεωρεί πως θα πρέπει να εκπληρωθούν οι κοινωνικές προϋποθέσεις που έχουν να κάνουν με την ανάγκη αντίστασης με την ανάπτυξη των κοινωνικών αγώνων, την στήριξη του εργατικού λαϊκού κινήματος, να επαναθεμελιωθεί το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα ώστε να αποκρούσει αυτές τις πολιτικές και να συγκροτηθεί ένα κοινό πολιτικό, εκλογικό και κοινωνικό μέτωπο όλων των αντιμνημονιακών αριστερών πατριωτικών και δημοκρατικών δυνάμεων.

Ανάγκη ανάπτυξης της Θράκης

Στρατούλης - Σωτήρης Θράκη 07

Στο πλαίσιο του αγώνα αυτού εντάσσεται και η επίσκεψη στις δύο επιχειρήσεις, που έχουν πολύ σημαντική παραγωγική δραστηριότητα, θέλοντας να τονίσουν πως είναι κοινωνικά και εθνικά άδικο να έχει καταδικαστεί η Θράκη αυτά τα 7 μνημονιακά χρόνια σε εγκατάλειψη και παραγωγικό και αναπτυξιακό μαρασμό από τις μνημονιακές κυβερνήσεις.
Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον κ.
Στρατούλη, υπάρχουν θύλακες παραγωγικής δραστηριότητας, που αποδεικνύουν πως υπάρχουν προϋποθέσεις στην ΒΙΠΕ Κομοτηνής και σε όλη τη Θράκη, για μια παραγωγική ανάκαμψη, που θα βοηθήσει την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Στρατούλης - Σωτήρης Θράκη 08

Για αυτό εξέφρασε την άποψη ότι συγκεκριμένα ο όμιλος των ΕΛΠΕ, που κατέχει το 100% της DIAXON, έχει πολύ σημαντικό ρόλο να παίξει σε αυτό, και για αυτό θα πρέπει να διατηρηθεί και να ενισχυθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του.

Αναφέρθηκε δε και στους εργολαβικούς εργαζομένους της επιχείρησης, τονίζοντας πως θα πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους εργαζομένους.
Τέλος κατέθεσε την άποψη της ΛαΕ ότι θα πρέπει
να διαφυλαχθούν τόσο οι φυσικοί θησαυροί, όσο και οι δημόσιες υποδομές της περιοχής από την ιδιωτική κερδοσκοπία και τις «ξεπουληματικές», όπως τις χαρακτήρισε, διαθέσεις της νεομνημονιακής κυβέρνησης.

Ιδιαίτερα στάθηκε στο αεροδρόμιο και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ζητώντας να μην ξεπουληθούν αλλά να στηριχθούν και να αναπτυχθούν.
Ξεκαθάρισε τέλος πως η
ΛΑ.Ε είναι εντελώς αντίθετη στην εγκατάσταση διοδίων στην Εγνατία Οδό, και πως όλες οι οργανώσεις της ΛΑ.Ε στη Θράκη θα πάρουν πρωτοβουλίες μαζί με άλλες αριστερές και αντιμνημονιακές δυνάμεις, για να στηρίξουν ένα δυναμικό και μαχητικό κίνημα, που θα αποτρέψει το στήσιμο των σταθμών διοδίων στην περιοχή. 

Παναγιώτης Σωτήρης: «Δεν είμαστε το κόμμα της δραχμής, αλλά ένα κίνημα που προσπαθεί να συμβάλλει σε ένα μέτωπο για την παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας».

«Η κυβέρνηση ψήφισε το τέταρτο μνημόνιο πριν από μερικές μέρες, για να πάρει μια δόση του τρίτου μνημονίου, και το πιο πιθανό είναι ότι μπροστά μας ξετυλίγεται ένα πέμπτο μνημόνιο στο όνομα του χρέους, μια συνθήκη διαρκούς απελπισίας για όλη τη χώρα» σημείωσε ο κ Σωτήρης, που τόνισε πως υπάρχει μια άλλη Ελλάδα, που μπορεί να παράγει, κάτι που βασίζεται στους ίδιους τους εργαζομένους, που θα βάλει πλάτη για να λειτουργήσει ο τόπος με άλλο τρόπο.

Οργανικό κομμάτι, σύμφωνα με τον ίδιο, οποιουδήποτε σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης είναι να υπάρχει μια δημόσια παραγωγική υποδομή σε όλους τους στρατηγικούς κλάδους, και δεν υπάρχει τίποτα πιο στρατηγικό από την ενέργεια.

Για αυτό και ο κίνδυνος να βρεθούν τα ΕΛΠΕ υπό τον ολοκληρωτικό έλεγχο ιδιωτών, «ιδιωτών που ξεκίνησαν την δράση τους με τις ληστρικές συμβάσεις της χούντας και η κερδοφορία τους χτίστηκε επάνω στο γεγονός ότι μπήκαν μέτοχοι σε μια δημόσια επιχείρηση, χάρη στη δουλειά του προσωπικού», όπως εξήγησε ο κ. Σωτήρης, δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους, αλλά αφορά το γεγονός ότι η χώρα θα χάσει τις δυνατότητες που αφορούν στον τρόπο με τον οποίο θα σχεδιαστεί το μέλλον, η πολιτική στην ενέργεια και πώς θα υπάρχουν προϊόντα στη χημική βιομηχανία και πώς θα μπούμε στις ΑΠΕ με δημόσιο σχεδιασμό.


«Πολλοί μας λένε κόμμα της δραχμής, όμως πέρα από το ότι δεν το θεωρούμε ύβρη, λέμε ότι δεν είμαστε το κόμμα της δραχμής, αλλά ένα κίνημα που προσπαθεί να συμβάλλει σε ένα
μέτωπο για την παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας και το δικαίωμά της να βρει ξανά αξιοπρέπεια» ανέφερε, για αυτό και βρίσκονται στους χώρους εργασίας, για να μιλήσουν με τους εργαζόμενους οι οποίοι θεωρούν πως μπορούν να πουν πολύ περισσότερα για το πώς μπορούμε να έχουμε μια καλύτερη πορεία της χώρας από τους τεχνοκράτες των υψηλών ορόφων των Υπουργείων, που θεωρούν οικονομική πολιτική να προσαρμόζουν ότι τους δίνουν αυτοί που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση.

Νέα θηλιά στο λαιμό του Ελληνικού λαού η απόφαση του Eurogroup 

Σχολιάζοντας την απόφαση του Eurogroup της Πέμπτης, ο κ. Στρατούλης σημείωσε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, όταν ξεκίνησε την διαπραγμάτευση τον Οκτώβριο του 2016, είχε θέσει τρείς στόχους: να μην πάρει καινούρια μέτρα σε βάρος του λαού, να πετύχει κάποια διευθέτηση για το χρέος, και να μπει στην ποσοτική χαλάρωση, επιτρέποντας στην ΕΚΤ να αγοράσει εκδόσεις Ελληνικών ομολόγων και να ανοίξει ο δρόμος της Ελλάδας προς τις αγορές.

Και οι τρείς στόχοι απέτυχαν, γιατί πήραν «αέρα κοπανιστό» για το χρέος, όσο αφορά την QE, εφόσον δεν πάρθηκαν μέρα για το χρέος, δεν επιτεύχθηκε, ενώ η χώρα πήρε μόνο το 8,5 δις της δόσης, το 90% των οποίων θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή των δανειστών.
Αυτό που θα μείνει στην χώρα, ανέφερε, είναι το συμπληρωμένο τρίτο μνημόνιο, και αποφάσεις για κοινωνικές περικοπές, ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, κατάργηση του ΕΚΑΣ και κοινωνικών επιδομάτων, μέτρα που ισχύουν άμεσα, και επίσης το 4
ο μνημόνιο με το οποίο έρχονται νέες μειώσεις από τα επόμενα χρόνια με ταυτόχρονο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Παράλληλα δεσμεύτηκε η κυβέρνηση για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το τέλος του 2022 και στη συνέχεια μέχρι το 2060 2%.

«Αυτό που βγήκε δεν είναι ούτε για γραβάτα, ούτε για παπιγιόν. Ο πρωθυπουργός έβαλε ένα βρόχο, μια νέα θηλιά στο λαιμό του ελληνικού λαού, και η ΛΑΕ θα κάνει οτιδήποτε δυνατόν να ξεσηκώσει το λαό, να υπάρξει ένα μεγάλο λαϊκό κίνημα που θα αγωνιστεί για μια άλλη πολιτική διαφορετική από τα μνημόνια και ένα καλύτερο μέλλον» κατέληξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας