Η ΛΑ.Ε θα συμβάλει σε ένα πλατύ, μαζικό, ενωτικό φιλειρηνικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα

1731
διαλόγου
Ομιλία στην εκδήλωση της ΠΕΝΕΝ και άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Κυρίες και Κύριοι

Αγαπητοί φίλοι και συναγωνιστές/-στριες

Θέλω να ευχαριστήσω την ΠΕΝΕΝ και όλους τους διοργανωτές αυτής της θαυμάσιας εκδήλωσης για την πρόσκληση που μου κάνατε.

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω την ομιλία μου με την πολύ δυσάρεστη είδηση της διαφοροποίησης, της άρνησης, και της καταπάτησης από την μεριά των ΗΠΑ της συμφωνίας για τους πυρηνικούς εξοπλισμούς με το ΙΡΑΝ. Μια συμφωνία που κτίστηκε  με χίλιες δυσκολίες. Η ενέργεια αυτή που έγινε με την ανοικτή προτροπή του Ισραήλ εκ των πραγμάτων ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου για την υπονόμευση της ειρήνης όχι μόνο στην περιοχή αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Σίγουρα η αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ισραήλ και από την μια και του ΙΡΑΝ και όχι μόνο από την άλλη θα μεταφερθεί στην πολύπαθη ΣΥΡΙΑ στην Παλαιστίνη  και σε όλη την μέση ανατολή.

Μετά την απαράδεκτη επέμβαση στην ΣΥΡΙΑ πριν από λίγες μέρες  με τους εγκληματικούς βομβαρδισμούς των Αμερικάνων, των Άγγλων και των Γάλλων χωρίς την έγκριση κανενός διεθνούς οργανισμού ούτε και των ιδίων των κοινοβουλίων τους η επιθετικότητα συνεχίζεται αυτή την φορά προς την πλευρά του ΙΡΑΝ.

Αγαπητοί συναγωνιστές  /τριες

Είναι κατανοητό σε όλους μας ότι οι ανταγωνισμοί και οι επεμβάσεις, η έξαρση των εθνικισμών, οι ανταγωνισμοί εξοπλισμών, αλλά και ο ακήρυχτος πόλεμος για τους δρόμους και τις πηγές ενέργειας, και οι περιφερειακές επιδιώξεις ισχύος και επικυριαρχίας, τείνουν να μετατρέψουν εκ νέου την περιοχή μας και γενικά την Ανατολική Μεσόγειο σε διακεκαυμένη ζώνη δίπλα στην τυλιγμένη στις φλόγες Μέση Ανατολή.

Στην προϊούσα αυτή αποσταθεροποίηση η ιμπεριαλιστική Δύση με εργαλεία το ΝΑΤΟ και την ΕΕ επιχειρεί να απαντήσει προσπαθώντας να ενισχύσει τον έλεγχό της στην περιοχή.

Παράλληλα στρατηγικού χαρακτήρα στόχος σε αυτή την φάση των ΗΠΑ και του κυρίαρχου στην ΕΕ Γερμανογαλλικού άξονα είναι η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

Η Νατοϊκή και ευρώ-ενωσιακή ολοκλήρωση στα Βαλκάνια με κανέναν τρόπο δεν μπορεί να διασφαλίσει σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή.

Το ζήτημα με την FIROM δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με εθνικιστικές κορόνες και συλλαλητήρια μαζί με τους Άνθιμος, τους Αμβρόσιους τους Χρυσαυγίτες και τους Φραγκούλιδες χωρίς να κάνουμε όμως και το λάθος να ταυτίζουμε την πατριωτική ευαισθησία που έχει η μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας με την ακροδεξιά και την λαϊκιστική δεξιά και συμμετείχε σ΄ αυτά τα συλλαλητήρια ντροπής. Στο θέμα FIROM θεωρώ ότι το όνομα της γειτονικής μας χώρας δεν μπορεί να είναι το κυρίαρχο αλλά ο κίνδυνος  μετατροπής της χώρας αυτής με την ένταξή της στο ΝΑΤΟ σε ένα προχωρημένο φυλάκιο, μια απέραντη στρατιωτική βάση, ενάντια στην Σερβία και προπαντός ενάντια στην Ρωσία. Ταυτόχρονα δεν μπορεί να γίνονται ανεκτές οι αλυτρωτικές βλέψεις ξεκινώντας και από το  όνομα που δεν μπορεί να προσβάλει την ιστορική πραγματικότητα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε όλα αυτά τα ζητήματα συντάσσεται πλήρως με τα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΝΑΤΟ και ΕΕ στην περιοχή επιχειρώντας να εξυπηρετήσει με αυτό τον τρόπο και τα συμφέροντα του ντόπιου κεφαλαίου.

Η χώρα μας, αντί να παίζει στην περιοχή το ρόλο του βραχίονα των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Γερμανικής ΕΕ, οφείλει να πρωταγωνιστήσει για μια διαφορετική πορεία και ένα νέο προοδευτικό σχέδιο ειρήνης, συνεργασίας και συνανάπτυξης στα Βαλκάνια.

Η προώθηση ενός τέτοιου σχεδίου προϋποθέτει την καταπολέμηση κάθε μορφής εθνικισμού, αλυτρωτικών ή επεκτατικών βλέψεων, καχυποψιών και ηγεμονισμού στα Βαλκάνια και την αποτίναξη των ιμπεριαλιστικών εξαρτήσεων και επεμβάσεων.

Πρέπει να αγωνισθούμε για μια ειρηνική Βαλκανική Χερσόνησο χωρίς πολεμικές αντιπαραθέσεις, χωρίς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Μία Βαλκανική, η οποία θα μπορεί να συμβάλει,  και για μια νέα Μεσογειακή συνεργασία ειρήνης, προόδου και σταθερότητας, χωρίς ξένους στόλους και βάσεις, ανταγωνισμούς εξοπλισμών και με προστασία του περιβάλλοντος.

Αγαπητοί συναγωνιστές / τριες

Η Τουρκία, προσπαθώντας να κατοχυρωθεί σαν περιφερειακή δύναμη, βρίσκεται σε ανοιχτό πόλεμο στο μέτωπο της Συρίας, αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λοζάνης, παίζει επικίνδυνα παιχνίδια με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη και γκριζάρει  το Αιγαίο, απειλώντας με πόλεμο για κάθε ελληνοτουρκική  «διαφορά». Δυστυχώς υπάρχει ο κίνδυνος ακόμα και ενός θερμού επεισοδίου και πρέπει  να είμαστε προετοιμασμένοι για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας.

Η Τουρκία βέβαια είναι και μια χώρα με μεγάλα προβλήματα. Είναι μια χώρα τριχοτομημένη Μουσουλμάνοι, Κεμαλιστές και Κούρδοι. Η οικονομική της κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή. Τα ελλείμματα δημοκρατίας στη χώρα αυτή είναι τεράστια .

Η Ελλάδα  ο λαός μας πάντως δεν πρέπει να συνθλιβούν ανάμεσα στους εθνικισμούς, στην αναθεωρητική  και αποσταθεροποιητική επιθετικότητα του καθεστώτος Ερντογάν της Τουρκίας ούτε τους τυχοδιωκτισμούς και τις πολεμικές συγκρούσεις των Βαλκανίων, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, που αυξάνουν τους κινδύνους επεισοδίων στην Κύπρο και το Αιγαίο.

Βασική προϋπόθεση για αυτό είναι η απεμπλοκή της Ελλάδας από τον επιθετικό άξονα συνεργασίας της με το Ισραήλ υπό την αιγίδα των ΗΠΑ και άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που μόνο κινδύνους εγκυμονεί για τη σταθερότητα στην περιοχή και για την ίδια τη χώρα και το λαό μας. Μία ένταξη που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η πλέον φιλοαμερικανική των τελευταίων χρόνων, εξυπηρετεί πιστά.

Η Ελλάδα μπορεί να προβάλλει ένα νέο όραμα ειρήνης, ελπίδας, συνεργασίας και προοπτικής στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή μας, μόνο εάν εφαρμόσει μία νέα ανεξάρτητη και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Επίσης, μια πολιτική διεθνών οικονομικών σχέσεων, που να υπηρετεί τους παραπάνω στόχους.

Σήμερα, απέναντι στους υπαρκτούς κινδύνους για την ειρήνη στην περιοχή που γεννούν τόσο η όξυνση των ανταγωνισμών στην ιμπεριαλιστική αλυσίδα όσο και η επιθετική πολιτική των κυρίαρχων κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων είναι όσο ποτέ αναγκαία η πιο πλατιά συσπείρωση και κοινή δράση όλων των αντιιμπεριαλιστικών, δημοκρατικών, πατριωτικών και φιλειρηνικών δυνάμεων της Ελλάδας . Επιβάλλεται η Ελλάδα η Τουρκία και οι άλλες χώρες της περιοχής μας να αντιδράσουν στον πόλεμο και τον φασισμό. Για να διώξουμε το ΝΑΤΟ, τις ξένες βάσεις, αλλά και να αντιπαρατεθούμε στις πολυεθνικές, που θέλουν να λεηλατήσουν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και το περιβάλλον. Για να υπερασπιστούμε την ειρήνη, τα δικαιώματα των λαών και των μειονοτήτων, για να βρούμε νέους δρόμους συνεργασίας.

Για τη Λαϊκή Ενότητα η διασφάλιση της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας, της ειρήνης και του δικαιώματος του λαού να ζει, να εργάζεται και να αγωνίζεται στον τόπο του δεν μπορεί ούτε πρέπει να είναι υπόθεση «μυστικής διπλωματίας», δεν μπορεί να «εναποτίθεται» στις διαπραγματεύσεις με τους ιμπεριαλιστές, και δεν μπορεί να θεωρείται ότι είναι αρμοδιότητα μιας στρατιωτικής ηγεσίας πλήρως ενσωματωμένης στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς.

Γι αυτό η ΛΑΕ θα συμβάλλει στην αναγέννηση ενός πλατιού, μαζικού και ενωτικού, φιλειρηνικού – αντιιμπεριαλιστικού κινήματος στη χώρα μας και θα πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση, όπως και για την συγκρότηση ενός ευρύτατου αντιιμπεριαλιστικού- αντιπολεμικού μετώπου. Παράλληλα θα στηρίξουμε δραστηριότητες σαν την δική σας και κάθε δραστηριότητα που έρχεται από τον κόσμο της εργασίας για την υπεράσπιση της ειρήνης.

Ο δικός μας πατριωτισμός είναι άρρηκτα δεμένος με τον διεθνισμό της εργατικής τάξης σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν χαρίζουμε την αγάπη μας για την πατρίδα μας σε κανέναν πατριδοκάπηλο και αρρωστημένο εθνικιστή ούτε στους εθνομηδενιστές της κακιάς ώρας . Η αριστερά τον πατριωτισμό της τον έδειξε στα πέτρινα χρόνια της κατοχής με τον τιτάνιο αντιφασιστικό και εθνικοαπελευθερωτικό της αγώνα με το ΕΑΜ.

Ο αγώνας για να αποτραπεί το εφιαλτικό ενδεχόμενο ενός πολέμου, σε αναπόσπαστη σύνδεση με την αντιιμπεριαλιστική πολιτική, πρέπει να συνδυάζεται με τη μόνιμη προσπάθεια για την ανατροπή των μνημονίων και των νεοφιλελεύθερων αντιμεταρρυθμίσεων λιτότητας. Αυτή η πολιτική είναι απαραίτητη και για να μπει φραγμός στον κίνδυνο της ακροδεξιάς και της μέσω του εθνικισμού επαναδραστηριοποίησης και της φασιστικής απειλής.

*Ο Βασίλης Πριμικήρης είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της ΛΑ.Ε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας