Η ΛΑ.Ε. απαιτεί την σύλληψη και παραδειγματική τιμωρία του δράστη της ρατσιστικής δολοφονίας της 13χρονης Ρομά στην Άμφισσα

1471
ρομά

Η αποτρόπαια δολοφονία ενός 13χρονου κοριτσιού Ρομά που πυροβολήθηκε μέσα στον καταυλισμό των Ρομά στην Άμφισσα από έναν 35χρονο επιχειρηματία της περιοχής, είναι  ένα ρατσιστικό έγκλημα. Ταυτόχρονα αποπνέει τις αναθυμιάσεις ενός  συστηματικά καλλιεργούμενου κοινωνικού κανιβαλισμού που στρέφει ένα κομμάτι της κοινωνίας απέναντι στους πιο αποκλεισμένους και τους πιο αδύναμους,  εκτρέφοντας τον εκφασισμό των κοινωνικών σχέσεων και της κοινωνικής ζωής.

Η Λαϊκή Ενότητα καταδικάζει με βαθύ αποτροπιασμό αυτό το έγκλημα και απαιτεί την σύλληψη και παραδειγματική τιμωρία του δράστη του. Γι’ αυτό το έγκλημα που αφαίρεσε τη ζωή ενός παιδιού που έτυχε να ανήκει σε  μία φυλή που αντιμετωπίζει διαρκείς και πολύπλευρες  ρατσιστικές διακρίσεις,  δεν μπορεί να υπάρχει απολύτως κανένα ελαφρυντικό.

Ωστόσο υπάρχουν περισσότεροι του ενός ένοχοι:
Από την κυβέρνηση που, γράφοντας στα «παλιά της τα παπούτσια» τις προεκλογικές δεσμεύσεις της, δεν έχει κάνει το παραμικρό για να βελτιώσει τη ζωή των Ρομά, καταδικάζοντάς τους σε γκετοποίηση και κοινωνικό αποκλεισμό, που τους εξωθεί στο περιθώριο της κοινωνίας.  Από τους ναζιστές της «Χρυσής Αυγής», αλλά και υπερσυντηρητικούς ρατσιστές πολιτικούς, όπως ο βουλευτής Λακωνίας της ΝΔ, Θ. Δαβάκης, που έκανε απαξιωτικές και προσβλητικές δηλώσεις σε βάρος των Ρομά για να «κανακέψει» τους ακροδεξιούς ψηφοφόρους του. Από σειρά δημάρχων, που τους αντιμετωπίζουν ως «παρίες» και τροφοδοτούν  τα ρατσιστικά αντανακλαστικά της εκλογικής τους «πελατείας, ή τους χρησιμοποιούν για την διασπάθιση κονδυλίων που προορίζονται για τους Ρομά.   Από τη μεγάλη πλειοψηφία των ΜΜΕ που καλλιεργεί τον ρατσισμό, ακόμα κι όταν το θύμα είναι Ρομά, μη χάνοντας ευκαιρία να τους στοχοποιήσει ως «εγκληματίες», πυροδοτώντας ή δικαιολογώντας ακόμη και πογκρόμ σε βάρος των καταυλισμών των Ρομά, όπως έγινε πριν από έναν περίπου χρόνο στην Αττική.

Εκφράζουμε τα πιο βαθιά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του 13χρονου κοριτσιού, και συμμεριζόμαστε την βαθιά οδύνη της. Ταυτόχρονα, επαναλαμβάνουμε την πολιτική δέσμευσή μας να αντιταχθούμε στον εκφασισμό της κοινωνικής ζωής και σε κάθε μορφή κοινωνικού αποκλεισμού των Ρομά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας