Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για άσφαιρες δηλώσεις ΗΠΑ-Ε.Ε, που “χαϊδεύουν” Τουρκία

1218
ηπα

“Μωραίνει κύριος ον βούλεται απολέσαι”. Αυτή η φράση ταιριάζει γάντι στους πανηγυρισμούς της Αθήνας και των μίντια για τις άσφαιρες δηλώσεις των ΗΠΑ και Ε.Ε που υποτίθεται κάνουν με τα κρεμμυδάκια την Τουρκία, τον Ερντογάν και τα επεκτατικά και επιθετικά αποτελέσματα της συνάντησης Ερντογάν-Σάρατζ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ανώνυμος(!) εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χρειάστηκε την ερώτηση του τηλεοπτικού σταθμού “OPEN” για να απαντήσει και όχι να απαντήσει αυτοβούλως και σε υψηλό επίπεδο, σε σχέση με τη συνάντηση Ερντογάν Σάρατζ, μηρυκάζοντας παλαιότερες ανώδυνες τοποθετήσεις της αμερικανικής πλευράς.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Στείτ Ντιπάρτμεντ απέφυγε να χαρακτηρίσει παράνομο το Τουρκολυβικό μνημόνιο ούτε ζήτησε την απόσυρσή του και αρκέστηκε να πει ότι είναι “προκλητικό” και “αντιπαραγωγικό“(shic), ενώ προσέθεσε γενικώς, λες και είναι καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, ότι τα νησιά έχουν ίδια δικαιώματα στη χάραξη ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, χωρίς να αποδοκιμάσει την Τουρκία ή να δεσμευτεί για μέτρα σε βάρος της.

Παράλληλα ο ανώνυμος εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πέταξε και μια ανοησία πολλών καρατίων, λέγοντας ότι το μνημόνιο που υπέγραψαν Άγκυρα και Τρίπολη, το οποίο απέφυγε να χαρακτηρίσει παράνομο, δεν μπορεί να επηρεάσει, τάχα, τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που έχουν τρίτες χώρες.

Από την άλλη μεριά ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ επανέλαβε τη μεγάλη γκάφα με την οποία κάλεσε την Τουρκία να “σταματήσει τη γεώτρηση στις περιοχές όπου υπάρχει ΑΟΖ ή χωρικά ύδατα της Κύπρου και της Ελλάδας” . Επειδή, όμως, η Ελλάδα δεν έχει κηρύξει ΑΟΖ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ο Ζ. Μπορέλ άφησε ανοιχτή τη δυνατότητα στην Τουρκία να επιχειρήσει έρευνες και γεωτρήσεις σε κάθε σημείο έξω από τα χωρικά ύδατα των νησιών μας.

Τέλος σε κοινή δήλωσή τους οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ομάδας MED7 (Ελλάδα, Κύπρος, Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία και Ισπανία) εξέφρασαν γενικώς την αλληλεγγύη τους προς την Κύπρο και την Ελλάδα και κάλεσαν την Τουρκία να σεβαστεί γενικώς, τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της Ε.Ε, αποφεύγοντας να μιλήσουν ρητά για το συγκεκριμένο, που είναι η έμπρακτη καταπάτηση από την Τουρκία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου.

Όπως έχουμε γράψει επανειλημμένα ΗΠΑ και Ε.Ε θα μιλάνε εύκολα, αγαπησιάρικα για τη χώρα μας, στις κρίσιμες επιλογές θα παριστάνουν τους “επιτήδειους ουδέτερους” και όταν έρθει η ώρα να κάνουν πράξεις υπέρ της Ελλάδας για να προασπίσει τα νόμιμα δικαιώματά της, θα συναγωνίζονται, ποιος άμεσα ή έμμεσα θα πρωτουποστηρίξξει την Τουρκία.

Όλα δείχνουν ότι το ελληνικό πολιτικό κατεστημένο δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την εθελοδουλία του στα ξένα κέντρα και τις αυταπάτες του. Καλό είναι να τα εγκαταλείψει, όχι μόνο στα λόγια αλλά στις πράξεις και γρήγορα ο ελληνικός λαός.

Κ.Μ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας