Η κυβέρνηση οδηγεί τους εργαζόμενους με μπλοκάκι σε εργασιακή και οικονομική εξόντωση

1912
συντάξεις

Φιάσκο αποδεικνύεται η “διορθωτική” παρέμβαση του Υπουργείου Εργασίας για καταβολή μειωμένων εισφορών από 26,95% σε 9,22% και από 37,95% σε 16,52% για τους εργαζόμενους με «μπλοκάκι».
Για να πληρώσουν μικρότερη εισφορά, ως πρώτο βήμα τού υποδεικνύεται να δηλώσουν και να αποδείξουν οι ίδιοι στον ΕΦΚΑ (Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης) ότι οι εργοδότες τους υπόκεινται σε καταβολή εισφοράς, στην ουσία δηλαδή να τους καταγγείλουν και μέχρι να επιλυθεί η διαφορά θα πληρώνουν τη δική τους εισφορά.
Η «διευκόλυνση» αυτή όμως ενέχει τον κίνδυνο οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι στο τέλος είτε να πληρώσουν οι ίδιοι, και μάλιστα αναδρομικά το σύνολο της εισφοράς, εφόσον δεν αποδειχθεί ότι με το μπλοκάκι έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας, είτε στη χειρότερη περίπτωση να μείνουν χωρίς δουλειά και χωρίς μισθό, εάν απολυθούν από τους εργοδότες τους, γιατί προηγουμένως θα τους έχουν καρφώσει στον ΕΦΚΑ για να πληρώσουν εισφορές που ο μνημονιακός αντιασφαλιστικός νόμος 4387/2016 δεν τους υποχρεώνει, αλλά βάζει τον εργαζόμενο διά της πλαγίας οδού να τις διεκδικήσει!!!
Αυτή η διαδικασία που φέρνει τον εργαζόμενο μόνο του χωρίς καμία προστασία αντιμέτωπο με μια επιχείρηση παρουσιάστηκε με την κυβερνητική εγκύκλιο ως μείωση εισφορών 10% στα μπλοκάκια», αλλά στην πράξη περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα και κυρίως κάνει «μπαλάκι» τους εργαζόμενους μεταξύ ΕΦΚΑ και εργοδοτών για τις εισφορές στα μπλοκάκια, αφού δεν προβλέπει ρητά εισφορές 10%, αλλά μόνον προσωρινά και κατόπιν… καταγγελίας!
Η αλλαγή στη νέα εγκύκλιο, που υπογράφει ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τ. Πετρόπουλος, είναι ότι όσοι αμείβονται με μπλοκάκι παρέχοντας εργασία (σ.σ.: χωρίς σύμβαση μισθωτού) σε έναν ως δύο εργοδότες, αντί να πληρώνουν το σύνολο της εισφοράς, μέχρι να λυθούν οι διαφορές με τους εργοδότες, θα μπορούν να πληρώνουν μόνο το δικό τους ποσοστό.
Εάν, όμως, οι καταγγελίες τους δεν αποδειχθούν, τότε, όπως προκύπτει από τις διατάξεις του νόμου και της νέας εγκυκλίου του Υπουργείου Εργασίας, θα πληρώσουν το σύνολο της εισφοράς και μάλιστα αναδρομικά και για τους μήνες που υποτίθεται ότι θα πληρώνουν τη μειωμένη εισφορά.
Στην εγκύκλιο υπάγονται τόσο οι ελεύθεροι επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενοι από τα πρώην αυτόνομα ασφαλιστικά ταμεία ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ, όσο και οι μισθωτοί (ασφάλιση ΙΚΑ ή άλλο ταμείο) που έχουν παράλληλα και μπλοκάκι ακόμη σε έναν ή δυο εργοδότες.
Για να πληρώσει ο εργαζόμενος μόνο τη δική του εισφορά, θα πρέπει πρώτα να πάει στον ΕΦΚΑ και να αποδείξει ότι ο εργοδότης υπόκειται σε εισφορά. Αν λάβει ειδοποιητήριο ή κόψει μπλοκάκι, χωρίς να κάνει τη δήλωση κατά του εργοδότη, τότε θα καταβάλει εξαρχής το σύνολο της εισφοράς, δηλαδή 26,95% αν προέρχεται από τον ΟΑΕΕ και 37,95% αν προέρχεται από το ΕΤΑΑ.
 
Δήλωση Δημήτρη Στρατούλη, μέλος της Π.Γ. της ΛΑΕ, για την νέα εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας για τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων με μπλοκάκι
 
Η κυβέρνηση οδηγεί τους εργαζόμενους με μπλοκάκι σε εργασιακή και οικονομική εξόντωση
 
 
Η νέα εγκύκλιος του Υπ. Εργασίας για τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων με μπλοκάκι όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα της υπέρμετρης οικονομικής επιβάρυνσής τους από 1/1/2017, αλλά και τους μετατρέπει σε «μπαλάκια πινγκ πονγκ» ανάμεσα στους ίδιους και στους εργοδότες τους, παραδίνοντάς τους σε αυτούς ως εύκολη λεία για απολύσεις.
Η μόνη λύση είναι η κατάργηση του μνημονιακού αντιασφαλιστικού νόμου 4387/2016, με τον οποίο η κυβέρνηση επέβαλε, σε εφαρμογή του 3ου μνημονίου, την εξοντωτική αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων με μπλοκάκι, νομιμοποιώντας ουσιαστικά την παρανομία των εργοδοτών να τους χρησιμοποιούν ως αυτοαπασχολούμενους με λιγότερα δικαιώματα, ενώ ουσιαστικά η απασχόλησή τους υποκρύπτει εξαρτημένη μισθωτή εργασία.
Η Λαϊκή Ενότητα καλεί τους εργαζόμενους με μπλοκάκι να συντονίσουν τον αγώνα τους με τους μικρομεσαίεους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες και αγρότες, όχι μόνο για την κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου 4387/2016, που με τις εξοντωτικές αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών τους οδηγεί στο κλείσιμο και στην ανεργία, αλλά και για την αντιμνημονιακή ανατροπή, η οποία αποτελεί πλέον βασική προϋπόθεση για την επιβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας