Η κοροϊδία της τρίμηνης παράτασης για τη (μη) προστασία της α΄κατοικίας

1363

Η τρίμηνη παράταση της δήθεν προστασίας της α’ κατοικίας που με τυμπανοκρουσίες ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή αποτελεί εξαπάτηση των “κόκκινων” δανειοληπτών και μια σκέτη κοροϊδία του ελληνικού λαού.

Η κυβέρνηση με τις εξαγγελίες Μητσοτάκη στην ουσία παρατείνει την ισχύ του πλήρως αποτυχημένου νόμου 4605/2019 που ψήφισε η κυβέρνηση Τσίπρα και υπέστη έκτοτε αρκετές “βελτιώσεις”. Και είναι αποτυχημένος ο νόμος αυτός διότι από τους δεκάδες χιλιάδες “κόκκινουςδανειολήπτες, αιτήσεις μέχρι σήμερα για την υπαγωγή στο νόμο έχουν υποβάλλει 3.198 πολίτες και από αυτές τις αιτήσεις έχουν εγκριθεί λιγότερες και ακόμα λιγότερες από αυτές έλαβαν επιδότηση των δόσεων του δανείου που αποφασίστηκαν.

Ο λόγος της παταγώδους αποτυχίας του νόμου 4605/2019 είναι οι πολλές και ανέφικτες συσσωρευτικές προϋποθέσεις που θέτει για την προστασία της α’ κατοικίας, ώστε να αποκλείει τη μεγάλη πλειοψηφία των δανειοληπτών.

Η τελευταία ευκαιρία που υποτίθεται δίνει η κυβέρνηση στους “κόκκινουςδανειολήπτες για να μην χάσουν το σπίτι τους είναι δώρο άδωρο. Στην ουσία, οι πολλές δεκάδες χιλιάδες “κόκκινοι” δανειολήπτες παίρνουν τρίμηνη αναβολή της εκτέλεσης του πλειστηριασμού του σπιτιού τους και δυστυχώς αυτή την τρίμηνη αναστολή διατυμπανίζει ως επιτυχία η κυβέρνηση, υποτιμώντας τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού.

Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι θα διευρύνει τον κύκλο των επιδοτούμενων για δόσεις δανείων και στους ενήμερους μέχρι τώρα δανειολήπτες, ακόμα και σε αυτούς που έχουν κάνει ρύθμιση του δανείου τους και πλήρωναν κανονικά τις δόσεις τους μέχρι τον Μάρτη του 2020.  Ωστόσο οι εξαγγελίες αυτές βρίθουν αοριστιών και επικοινωνιακής προπαγάνδας, αφού η κυβέρνηση δεν ανακοίνωσε τίποτα το σαφές και συγκεκριμένο και όλα παραπέμπονται στη διαπραγμάτευση με τους “θεσμούς“, οι οποίοι θα έχουν και τον τελικό λόγο. Βλέπετε τα Μνημόνια υποτίθεται ότι τελείωσαν στη χώρα αλλά οι “θεσμοί”, όπως εύσχημα ονομάζεται η Τρόικα, συνεχίζουν να κάνουν κουμάντο στη ζωή του ελληνικού λαού.

Να σημειώσουμε, πάντως, ότι όποια μέτρα, αν και όποτε ανακοινωθούν, για τους ενήμερους μέχρι τουλάχιστον τον Μάρτιο δανειολήπτες, αυτά θα αφορούν περιοριστικά μόνο όσους επιχειρηματίες, επαγγελματίες και εργαζόμενους επλήγησαν με κυβερνητικές αποφάσεις λόγω των μέτρων αντιμετώπισης του κορονοϊού.  Επομένως δεν συμπεριλαμβάνονται π.χ δημόσιοι υπάλληλοι, αγρότες, εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που δεν περιλαμβάνονται στις ΚΑΔ κ.λ.π κ.λ.π.

Σε κάθε περίπτωση αν και εφόσον υπάρξουν επιδοτήσεις των δόσεων των ενήμερων μέχρι τον Μάρτη του 2020 δανειοληπτών, αυτές θα βαίνουν μειούμενες μέχρι το τέλος του 2020, οπότε θα τερματιστούν και από το 2021 θα ισχύει ο νέος Πτωχευτικός Νόμος ο οποίος θα αίρει κάθε προστασία της α’ κατοικίας για τους ληξιπρόθεσμους δανειολήπτες. Από τις αρχές του 2021 και εντεύθεν με το Πτωχευτικό Δίκαιο δεν θα προστατεύεται η περιουσία ούτε καν η α’ κατοικία όσο μικρή και αν είναι και όσο φτωχό και εξαθλιωμένο είναι το νοικοκυριό. Αν θα υπάρξει από το 2021 κάποια βοήθεια, αυτή δεν θα αφορά το περιουσιακό μέρος του νοικοκυριού αλλά το εισόδημά του με ένα πενιχρό επίδομα ελεημοσύνης  ως μέρος του ενοικίου για τη στέγασή του!!!

Οι κυβερνητικές επιλογές, με τις οποίες είναι σύμφωνη στην ουσία και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, είναι απολύτως αδιέξοδες, θα οδηγήσουν σε μεγάλη αύξηση των κόκκινων δανειοληπτών και σε μαζικό ξεκλήρισμα μεγάλου μέρους της ελληνικής κοινωνίας, η οποία θα βρεθεί στο δρόμο.

Η μόνη λύση είναι το γενναίο κούρεμα έως διαγραφή των κόκκινων δανείων όλων των πολιτών με μικρομεσαία ή πολύ περισσότερο με μικρά και ανύπαρκτα εισοδήματα. Άλλωστε, οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί 3 φορές με τεράστια ποσά από το υστέρημα του ελληνικού λαού, μόνο και μόνο για να καλύψουν μέσα στην κρίση τις “μαύρες τρύπες” από τα κόκκινα δάνεια και να κάνουν προβλέψεις επ’ αυτών. Επομένως, τα κόκκινα δάνεια θα έπρεπε να είχαν αυτοδικαίως διαγραφεί ήδη και η οικονομία και η ελληνική κοινωνία να είχαν απαλλαγεί από μια γάγγραινα που βαραίνει καταθλιπτικά τη χώρα.

 

Α.Ρ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας