Η Κομισιόν και το αίτημα στην Interpol για έκδοση 8 αξιωματικών

1534
λαός

Μετά την απόφαση τουρκικού δικαστηρίου να αποσταλεί νέο αίτημα έκδοσης, αυτή τη φορά μέσω Interpol, για τους 8 Τούρκους αξιωματικούς, ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ), Νίκος Χουντής, με ερώτησή του προς την Κομισιόν, την καλεί να λάβει άμεσα θέση, τονίζοντας ότι, ούτε η Ελλάδα ούτε και κανένα άλλο κράτος-μέλος, θα μπορούσε να τους εκδώσει, αφού έχουν τελεσίδικα κριθεί από τη Δικαιοσύνη ότι δικαιούνται άσυλο. Κάτι τέτοιο θα παραβίαζε κατάφωρα, τόσο την ελληνική έννομη τάξη και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, όσο και τη Διεθνή Σύμβαση της Γενεύης για τους πρόσφυγες.

Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής, στην ερώτησή του, αφού αναφέρεται αρχικά στην πληροφορία που έδωσε στη δημοσιότητα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ότι, «τουρκικό δικαστήριο παρήγγειλε στις αρμόδιες αρχές της Τουρκίας τη μεταβίβαση αιτήματος στην Interpol (Red Notice) για τον εντοπισμό και σύλληψη των 8 Τούρκων αξιωματικών», τονίζοντας ότι:

– Για τα πρόσωπα αυτά «η ελληνική Δικαιοσύνη αποφάσισε τελεσίδικα την παροχή ασύλου».

– Η Τουρκία καταχράται το σύστημα Red Notice της Interpol, «προκειμένου να επιτύχει τη δίωξη αντιφρονούντων στο εξωτερικό», κάτι το οποίο έχει ήδη καυτηριαστεί και από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, με το ψήφισμα 2161/2017.

– Για τους λόγους αυτούς, «στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει τεθεί ζήτημα, από ευρωβουλευτές όλου του πολιτικού φάσματος, αποκλεισμού της Τουρκίας από τις διεθνείς διαδικασίες της Interpol».

Καταλήγοντας, ο Έλληνας ευρωβουλευτής, καλεί την Κομισιόν να απαντήσει ξεκάθαρα ότι είναι απαράδεκτο, «κυβέρνηση κράτους-μέλους, του οποίου η Δικαιοσύνη, σε ανώτατο βαθμό, έχει παράσχει πολιτικό άσυλο σε πρόσφυγες, στη βάση της Συνθήκης της Γενεύης, να εκδώσει τα εν λόγω πρόσωπα, εάν υπάρξει Red Notice από την Interpol», διότι κάτι τέτοιο, «θα παραβίαζε το Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο για την προστασία των αιτούντων άσυλο».

Η πλήρης ερώτηση του Νίκου Χουντή, έχει ως εξής:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης

προς την Επιτροπή

Άρθρο 130 του Κανονισμού

Nikolaos Chountis (GUE/NGL)

Θέμα:  Παράνομο και καταχρηστικό το αίτημα της Τουρκίας στην Interpol, για έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, τουρκικό δικαστήριο παρήγγειλε στις αρμόδιες αρχές της Τουρκίας τη μεταβίβαση αιτήματος στην Interpol (Red Notice) για τον εντοπισμό και σύλληψη των 8 Τούρκων αξιωματικών, για τους οποίους η ελληνική Δικαιοσύνη αποφάσισε τελεσίδικα την παροχή ασύλου.

Δεδομένου ότι:

-Όπως έχει αποδειχθεί, η Τουρκία, κατά πάγιο τρόπο, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, έχει καταχρηστικά χρησιμοποιήσει το  σύστημα Red Notice της Interpol, προκειμένου να επιτύχει τη δίωξη αντιφρονούντων στο εξωτερικό.

-Το γεγονός αυτό έχει ήδη καυτηριαστεί από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, με το ψήφισμα 2161/2017.

-Εξ αυτού του λόγου, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει τεθεί ζήτημα, από ευρωβουλευτές όλου του πολιτικού φάσματος, αποκλεισμού της Τουρκίας από τις διεθνείς διαδικασίες της Interpol.

Ανεξάρτητα της γνώμης που κάποιος έχει για το συμβατό της λειτουργίας του Red Notice της Interpol, με τα δικαιώματα των πολιτών.

Ερωτάται:

Είναι δυνατόν κυβέρνηση κράτους-μέλους, του οποίου η Δικαιοσύνη, σε ανώτατο βαθμό, έχει παράσχει πολιτικό άσυλο σε πρόσφυγες, στη βάση της Συνθήκης της Γενεύης, να εκδώσει τα εν λόγω πρόσωπα, εάν υπάρξει Red Notice από την Interpol; Κάτι τέτοιο δε θα παραβίαζε το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο για την προστασία των αιτούντων άσυλο;

Προτίθεται να προτείνει στο Συμβούλιο αλλαγή των κανόνων, προκειμένου να υπάρχει υποχρεωτικός δικαστικός έλεγχος πριν από την έκδοση ενός εντάλματος σύλληψης;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας