Η Κομισιόν εναντίον Πολωνίας για υπεροχή ευρωπαϊκού έναντι εθνικού Δίκαιου-Αντίδραση Βαρσοβίας

527
Η Κομισιόν εναντίον Πολωνίας

Crash test για το μέλλον της ΕΕ η σύγκρουση Πολωνίας με Κομισιόν. Ξεκίνησε η διαδικασία κυρώσεων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκκίνησε διαδικασία επί παραβάσει για την Πολωνία έπειτα από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας που αμφισβήτησε την αρχή της υπεροχής του ευρωπαϊκού έναντι των εθνικών δικαίων.

«Θεωρούμε ότι αυτή η απόφαση παραβίασε τις γενικές αρχές της αυτονομίας, της υπεροχής, της αποτελεσματικότητας και της ενιαίας εφαρμογής του δικαίου στην Ένωση, καθώς και τις δεσμευτικές αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θεωρούμε επίσης ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο (σσ στην Πολωνία) δεν ανταποκρίνεται πλέον στις απαιτήσεις ενός ανεξάρτητου και αμερόληπτου σύμφωνα με τον νόμο δικαστηρίου, όπως απαιτεί η συνθήκη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Οικονομία Πάολο Τζεντιλόνι.

Η αντίδραση της Πολωνίας

Οι δικαστικές μεταρρυθμίσεις στην Πολωνία είναι η αιτία και για την άρνηση της Κομισιόν να εκταμιεύσει τους πόρους του ταμείου ανάκαμψης που αντιστοιχούν στην Πολωνία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαιτεί να σταματήσουν οι δραστηριότητες του πειθαρχικού οργάνου των πολωνών δικαστών που έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιο της δικαστικής μεταρρύθμισης, κατ΄εφαρμογήν σχετικής απόφασης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που προσάπτει στην λειτουργία του οργάνου έλλειψη ανεξαρτησίας απέναντι στην πολιτική εξουσία.

Ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δεν συμφωνεί με την άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορά το πολωνικό Συνταγματικό Δικαστήριο και απορρίπτει τις κατηγορίες για πολιτικοποίησή του, αντιδρώντας στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκκίνηση διαδικασίας επί παραβάσει κατά της Βαρσοβίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας