Η καταστροφική συνάντηση May – Juncker για το Brexit

1815
may

H πρωθυπουργός της Βρετανίας Theresa May διαβεβαίωσε σήμερα ότι δεν ζει «σε άλλον γαλαξία» όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για το Brexit, απαντώντας στην κριτική Ευρωπαίων αξιωματούχων που, σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, την κατηγορούν για τις υπερβολικές απαιτήσεις της.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η εφημερίδα Sunday Times τιτλοφορεί σήμερα το θέμα της πρώτης σελίδας της «Η May ζει σε άλλον γαλαξία, λένε οι Βρυξέλλες». Το ρεπορτάζ αφορά τη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη στο Λονδίνο η πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker και ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Michel Bargnet.
Η Μέι φέρεται να είπε σε αυτή τη συνάντηση ότι θέλει να συζητήσει μια εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου πριν επιλυθεί το ευαίσθητο ζήτημα του «λογαριασμού» του διαζυγίου, κάτι που αρνούνται οι Ευρωπαίοι.
«Πήγε πολύ άσχημα» λέγεται ότι σχολίασε στη συνέχεια ο Juncker, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα που επικαλείται έναν από τους βοηθούς του. Ο Juncker μιλούσε στο τηλέφωνο με την καγκελάριο της Γερμανίας Angela Merkel στην οποία μετέφερε τη συζήτηση με την May. «Βρίσκεται (η May) σε άλλον γαλαξία. Με βάση αυτά που έγιναν στη συνάντηση, μια έλλειψη συμφωνίας είναι πιο πιθανή από την επίτευξη συμφωνίας», πρόσθεσε.
Ωστόσο, μία άκρως τεταμένη ατμόσφαιρα στην πρόσφατη συνάντηση της Τερέζα Μέι με τον Jean-Claude Juncker στην Downing Street περιγράφει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagzeitung.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έφυγε «δέκα φορές πιο προβληματισμένος» για την πιθανότητα συμφωνίας επί του Brexit μετά από τη συνάντηση με τη Βρετανίδα Πρωθυπουργό. Μάλιστα φέρεται να θεωρεί ότι είναι «πιο πιθανό παρά απίθανο» οι διαπραγματεύσεις να αποτύχουν.
Βασικό σημείο έντασης ήταν το αίτημα των Ευρωπαίων να καταβάλει το Ηνωμένο Βασίλειο χρήματα για τρέχουσες και μελλοντικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ.
Η May φέρεται να είπε στον Juncker ότι η Βρετανία δεν είναι νομικά υποχρεωμένη να πληρώσει τίποτα φεύγοντας από την ΕΕ. Πληροφορίες του βρετανικού Τύπου ανέφεραν ότι η Βρετανίδα Πρωθυπουργός έθεσε στη συνάντηση ως όρο για την καταβολή χρημάτων από το Λονδίνο ένα «λεπτομερές περίγραμμα» της μελλοντικής εμπορικής σχέσης των δύο χωρών.
Οι 27 έχουν καταστήσει σαφή τη θέση τους ότι η συμφωνία επί των όρων του διαζυγίου, συμπεριλαμβανομένων των χρημάτων που θα καταβάλει η Βρετανία, δεν μπορούν να συζητούνται παράλληλα με τους όρους της μελλοντικής εμπορικής σχέσης.
Ο Juncker φέρεται να είπε στην May ότι «η ΕΕ δεν είναι λέσχη γκολφ» για να φεύγει όπως θέλει η Βρετανία και ότι δε θα υπάρξει εμπορική συμφωνία χωρίς πληρωμή του «λογαριασμού του διαζυγίου».
Σημειώνεται ότι το ποσό των 60 δισεκατομμυρίων ευρώ που διακινείται ως αίτημα των Ευρωπαίων κρίνεται υπερβολικό από τη βρετανική κυβέρνηση.
Στην παραίνεση της Theresa May κατά το δείπνο εργασίας (όπου παρόντες ήταν επίσης ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Κομισιόν Michel Bargnet και ο Βρετανός Υπουργός Brexit David Davis) να επιτρέψει η ΕΕ να καταστεί το Brexit «επιτυχία», κατά τη μόνιμη επωδό της, ο Γιούνκερ φέρεται να απάντησε: «αυτό δεν μπορεί να γίνει επιτυχία».
Απρόσμενη ένταση επικράτησε και στην αναφορά στην ανάγκη εξασφάλισης των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Βρετανία και αντιστοίχως των Βρετανών που ζουν στα άλλα κράτη-μέλη. Ο Juncker φέρεται να δήλωσε «έκπληκτος» από την επιμονή της Βρετανίδας Πρωθυπουργού το θέμα να λυθεί «έως τα τέλη Ιουνίου».
Ο πρόεδρος της Κομισιόν χαρακτήρισε το χρονοδιάγραμμα «πολύ αισιόδοξο». Όπως αναφέρθηκε στις συνεντεύξεις Τύπου μετά από την ειδική σύνοδο των 27 ηγετών για το Brexit το Σάββατο, η Κομισιόν έχει καταρτίσει μία λίστα με περίπου 25 επιμέρους δικαιώματα των Ευρωπαίων κατοίκων της Βρετανίας επί των οποίων χρειάζεται συμφωνία.
Μάλιστα στη διάρκεια της συνάντησης στην Ντάουνινγκ Στριτ ο Juncker φέρεται να εμφάνισε στο τραπέζι δύο ογκώδη έγγραφα, τη συμφωνία ένταξης της Κροατίας στην ΕΕ και τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου της ΕΕ με τον Καναδά, λέγοντας στη Βρετανίδα Πρωθυπουργό ότι «το Brexit θα είναι πάρα πολύ περίπλοκο».
Διαφωνία υπήρξε επίσης και με αφορμή το αίτημα της May να κρατηθούν οι διαπραγματεύσεις εμπιστευτικές και μακριά από τη δημοσιότητα, μέχρι όλα να ολοκληρωθούν. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είπαν ότι αυτό θα ήταν «αδύνατο» από τη στιγμή που θα απαιτείται ενημέρωση των κρατών-μελών. «Όλα τα έγγραφα θα πρέπει να δημοσιοποιούνται», φέρεται να ήταν η ευρωπαϊκή απάντηση σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα.
Πάντως, η βρετανική κυβέρνηση διέψευσε σήμερα το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας.
Η May και ο Juncker δείπνησαν μαζί την περασμένη Τετάρτη, ενόψει των συνομιλιών που πρόκειται να ξεκινήσουν τον Ιούνιο για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και οι δύο πλευρές είπαν ότι η συνάντηση αυτή ήταν εποικοδομητική.
Ωστόσο η FAS έγραψε την Κυριακή ότι ο Juncker  δήλωσε πως “φεύγει από την Downing Street 10 φορές πιο προβληματισμένος” απ’ όσο ήταν προηγουμένως.
«Δεν αναγνωρίζουμε αυτήν την περιγραφή» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνηση. «Όπως ξεκαθάρισαν η πρωθυπουργός και ο Jean-Claude Juncker, επρόκειτο για μια εποικοδομητική συνάντηση ενόψει της επίσημης έναρξης των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας