Η ετεροβαρής ελληνοαμερικανική συμμαχία προωθεί πρωτευόντως τα ενεργειακά συμφέροντα των ΗΠΑ

1468
σύμμαχοι

Μόνη , χωρίς συμμάχους, η Ελλάδα απέναντι στην αναθεωρητική και επεκτατική πολιτική της Τουρκίας.

 

Κλιμακώνεται η ένταση στην Αν. Μεσόγειο, περιοχή τεράστιας Στρατηγικής αξίας, με την εμπλοκή ισχυρών κρατών ,  πανίσχυρων πολυεθνικών εταιρειών και πολυπλόκαμων οικονομικών συμφερόντων.  Το διακύβευμα είναι, η εκμετάλλευση  του υποθαλάσσιου ορυκτού πλούτου, η ασφάλεια των θαλασσίων «οδών» μεταφοράς του φυσικού αερίου προς την Ε.Ε. και η ασφάλεια των πολυεθνικών εταιρειών στις έρευνες για τον εντοπισμό  αξιοποιήσιμων  κοιτασμάτων.  «Στρατιωτικοποιείται»  η ανατολική λεκάνη της Μεσογείου και ευρύτερα (Αιγαίο, Δαρδανέλια, Μαύρη Θάλασσα), αφού συμμετέχουν ενεργά οι Ένοπλες Δυνάμεις των κρατών (ΗΠΑ, Ρωσίας, Ισραήλ, Τουρκίας, Ελλάδας, Γαλλίας, Βρετανίας, Κατάρ, Κύπρου και  Αιγύπτου), είτε προστατεύοντας ιδιωτικά και κρατικά οικονομικά και ενεργειακά συμφέροντα, είτε στοχεύοντας στην αύξηση της πολιτικής τους επιρροής στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή. Είναι σε  πλήρη εξέλιξη, ένα Μεγάλο Γεωστρατηγικό , ενεργειακό, γεωοικονομικό  και γεωπολιτικό «παιχνίδι». 

Η Ελλάδα, λόγω γεωγραφικής θέσεως αλλά και συμμαχικών υποχρεώσεων, έχει ενεργό ρόλο στις εξελίξεις, είτε διαθέτοντας στρατιωτικές βάσεις και υποδομές προς συμμαχική αξιοποίηση (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ) , είτε άμεσα με στρατιωτικά μέσα (Φρεγάτες , υποβρύχια και μαχητικά αεροσκάφη) σε συμμαχικές στρατιωτικές αποστολές στην Αν. Μεσόγειο.

Η Ελληνική Κυβέρνηση επέλεξε  να είναι  ο πιο σημαντικός, αλλά ΟΧΙ  και ισότιμος  σύμμαχος των ΗΠΑ. Οι ελληνοαμερικανικές  σχέσεις,  είναι αναβαθμισμένες (φυσικά ανισομερώς) σε επίπεδα  περιόδου 1950- 70, όπου ο αμερικανός πρέσβης ήταν ισχυρότερος από κάθε  εκλεγμένο ή μη Έλληνα Πρωθυπουργό. Είναι τουλάχιστον αξιοσημείωτο,  το γεγονός  ότι,  η πρωτοφανής «άνθηση» στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, γίνεται  με πρωτοβουλία του «αριστερού» Πρωθυπουργού  Α. Τσίπρα και του νεοφιλελεύθερου δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία  Προέδρου των ΗΠΑ  Ντ. Τράμπ!

Η Ελλάδα, συμμετέχει ενεργά, στην πολιτικο-στρατιωτική συμμαχία ΗΠΑ- ΙΣΡΑΗΛ- ΚΥΠΡΟΥ και ΗΠΑ- ΑΙΓΥΠΤΟΥ-ΚΥΠΡΟΥ.  Πρόκειται για συμφωνία, κυρίως στον τομέα της ασφάλειας, που προωθεί πρωτευόντως τα ενεργειακά συμφέροντα των ΗΠΑ.  Η Τουρκία, εκτιμά ότι απειλούνται ζωτικά της συμφέροντα και απειλεί ευθέως, τους συμμάχους των ΗΠΑ, την Κυπριακής Δημοκρατία και την Ελλάδα.

Ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Στρατηγός Μ. Ακάρ, αμφισβήτησε ευθέως τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας σε μια μεγάλη περιοχή από το Καστελόριζο μέχρι και νότια της Κρήτης και ανακοίνωσε την διεξαγωγή μεγάλης κλίμακας ασκήσεων των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων το πρώτο εξάμηνο του 2019! Επίσης, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου , στην ομιλία του στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση είπε: «Θα κάνουμε γεωτρήσεις με τα πλοία μας και τους ήρωες στρατιώτες μας, προστατεύοντας τα τουρκικά συμφέροντα. Υπενθυμίζω σε της που ονειρεύονται μηδέν εγγυήσεις και μηδέν στρατεύματα στην Κύπρο, της ξυπνήσουν από αυτό το όνειρο, της το εγκαταλείψουν»!!

Αποτελεί ασύγγνωστη πολιτική αφέλεια να πιστεύει κάποιος, ότι σε περίπτωση που η Τουρκία πραγματοποιήσει τις απειλές της σε βάρος της Ελληνικής εδαφικής κυριαρχίας, θα σπεύσουν οι ΗΠΑ να αποτελέσουν ασπίδα προστασίας .(τα γεγονότα του 1974 στην Κύπρο είναι διδακτικά για την συμπεριφορά των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ).

Επισημαίνουμε ωστόσο ότι, οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία, δεν είναι σε καλό επίπεδο. Οι αμερικανοί, έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στο σύστημα εξουσίας του Τ. Ερντογάν. Ανησυχούν για τις αναβαθμισμένες σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία με το Ιράν.  Όμως, οι αμερικανοί θεωρούν την Τουρκία πολύ σημαντικό σύμμαχο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και  θέλουν να την κρατήσουν οπωσδήποτε στη Δυτική συμμαχία, ακόμη και ικανοποιώντας διάφορες παράνομες  επεκτατικές αξιώσεις της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου και της Ελλάδας.

Σε περίπτωση που η Τουρκία, για διάφορους λόγους,  αποφασίσει να προσβάλει με στρατιωτικά μέσα την ελληνική κυριαρχία, η Ελλάδα, θα υποχρεωθεί να αντιδράσει, χωρίς συμμαχική  βοήθεια, αποκλειστικά με τα δικά της στρατιωτικά μέσα.  Και αυτή την  αγωνία,  την εγκατάλειψη της Ελλάδας από τις ΗΠΑ  και το ΝΑΤΟ, σε περίπτωση «θερμού» ελληνοτουρκικού  επεισοδίου, εξέφρασε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης,  όταν  ενημερώνοντας τους στρατιωτικούς συντάκτες δήλωσε ότι ,  αν οι Τούρκοι επιχειρήσουν να  ξεπεράσουν, κάποιες «κόκκινες γραμμές», θα υπάρξει ανάλογη απάντηση από την Ελλάδα, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως : «Εάν ανέβουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε. Κι αυτή είναι μια κόκκινη γραμμή που την ενστερνίζεται και η κυβέρνηση». Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ διευκρίνισε ωστόσο, ότι, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων ενημερώνει και προτείνει στην πολιτική ηγεσία, αλλά σε κάθε περίπτωση η τελική απόφαση και η ευθύνη για την επιχειρησιακή δράση των Ε.Δ., ανήκει στην πολιτική ηγεσία, που εκφράζεται μέσω αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ.

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας