Η επέλαση των funds στην ιδιωτική υγεία

2353
επέλαση
Της Βασιλικής Κουρλιμπίνη
Όσοι γνωρίζουν καλά την αγορά της ιδιωτικής περίθαλψης, είχαν εδώ και καιρό διακρίνει τα σημάδια των επερχόμενων αλλαγών στον χώρο των μεγάλων θεραπευτηρίων. Εξάλλου, η υψηλή δανειοδότηση των ομίλων του κλάδου, σε συνδυασμό με τις δυσχέρειες στην πρόσβαση σε ρευστότητα και τα εκκρεμή χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τις επιχειρήσεις, καθιστούσαν το έδαφος για εξαγορές και συνέργειες πιο γόνιμο από ποτέ.
Η κρούση της CVC Capital Partners για την απόκτηση της γενικής κλινικής “Ιασώ General”, μερικούς μήνες μετά την εξαγορά του νοσοκομείου Metropolitan, έρχεται να επιβεβαιώσει όσους έλεγαν πως η αγορά της ιδιωτικής Υγείας θα υποστεί ανακατατάξεις και αλλαγές που θα αλλάξουν άρδην τις ισορροπίες, διαμορφώνοντας νέο σκηνικό στον κλάδο.
Η επόμενη κίνηση του fund, το οποίο συγκαταλέγεται τους μεγαλύτερους επενδυτικούς οργανισμούς ιδιωτικών κεφαλαίων, με πάνω από 300 τοποθετήσεις παγκοσμίως, προς τους μετόχους του Ομίλου Ιασώ ήταν για πολλούς αναμενόμενη. Άλλωστε το όνομα της CVC Capital Partners είχε ακουστεί έντονα και στον επικείμενο διαγωνισμό από την Τράπεζα Πειραιώς για την πώληση του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, αν και οι πληροφορίες έκαναν λόγο για έντονο ενδιαφέρον και για έτερο κορυφαίο παίχτη της αγοράς.
“Κλείνει” η συμφωνία
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει καταρχήν συμφωνία για την πώληση του Ιασώ General στη CVC και ξεκινά ο οικονομικός και νομικός έλεγχος. Το Δ.Σ. της Ιασώ έκρινε ικανοποιητική την προσφορά που έλαβε από τη Hellenic Healthcare Sarl, εταιρεία ειδικού σκοπού με έδρα το Λουξεμβούργο, συμφερόντων της CVC Capital και των εγχώριων εταίρων της (Θεοχαράκης, Σπυρίδης), και αποφάσισε την έναρξη αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με την εταιρεία, επί τη βάσει της προσφοράς. Με βάση τις ίδιες πηγές, ο αγοραστής θα αναλάβει σημαντικό μέρος (εάν όχι πλήρως) του δανεισμού της γενικής κλινικής.
Η Hellenic Healthcare Sarl είχε αποτελέσει το “όχημα” και για την εξαγορά και του Metropolitan. Η εταιρεία θα διενεργήσει, όπως αναφέρθηκε, αναλυτικό οικονομικό και νομικό έλεγχο στην γενική κλινική επί της λεωφόρου Μεσογείων και εφόσον δεν προκύψουν διαφορές από το due diligence θα ακολουθήσει η αγοραπωλησία.
Η αρχή με το Metropolitan
Η εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου του νοσοκομείου Metropolitan τον περασμένο Απρίλιο είχε πυροδοτήσει τις συζητήσεις για το επόμενο βήμα του επενδυτικού κεφαλαίου, που εμφανίζεται έτοιμο να εδραιώσει περαιτέρω την παρουσία του στην Ελλάδα και να ενισχύσει το χαρτοφυλάκιό του.
Η κινητικότητα που ακολούθησε δεν πέρασε απαρατήρητη. Μεγάλοι όμιλοι του χώρου δήλωναν έτοιμοι να επανακαθορίσουν τη στρατηγική τους με επίκεντρο την τοποθέτησή τους στα καινούργια δεδομένα και να επεξεργάζονται τα επόμενα επενδυτικά τους σχέδια, μόνοι ή με συμμαχίες.
Οι ανατροπές στον κλάδο της ιδιωτικής υγείας και οι αλλαγές ιδιοκτησίας, πάντως, ήταν απλώς θέμα χρόνου να εκδηλωθούν. Η συνεχής κάμψη της αγοράς, η συρρίκνωση στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη από το κράτος και το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, την τελευταία εξαετία τουλάχιστον έχει επιφέρει δραματική επίπτωση στις  εταιρείες του κάδου των ιδιωτικών νοσοκομείων.
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Deloitte, ύστερα από μια περίοδο συνεχούς ανάπτυξης μέχρι το 2009, ο κλάδος των ιδιωτικών νοσοκομείων παρουσιάζει σημαντική κάμψη, κυρίως λόγω της καθιέρωσης του συστήματος εκπτώσεων και επιστροφής χρημάτων προς το κράτος, τα οποία και συρρίκνωσαν τα έσοδά τους.
Η στρατηγική του CVC και η αντίδραση των μεγάλων ομίλων
Υπό το βάρος υψηλών δανειακών υποχρεώσεων και φθίνουσας ρευστότητας, το ενδιαφέρον νέων επενδυτών που αναζητούσαν distressed ευκαιρίες στην Ελλάδα δεν άργησε να εκδηλωθεί.
Έπειτα από συζητήσεις μηνών, τον περασμένο Απρίλιο έκλεισε η συμφωνία για την πώληση του νοσοκομείου Metropolitan στο private equity fund CVC Capital Partners. Το Metropolitan ανήκε στον όμιλο “Περσεύς Υγειονομική Μέριμνα Α.Ε.”, στην οποία μέτοχοι είναι οι κ. Βασίλης Θεοχαράκης, Περικλής Παναγόπουλος και Δημήτριος Σπυρίδης.
Το CVC Capital Partners που διαχειρίζεται 80 δισ. δολάρια και μετρά πάνω από 300 επενδύσεις παγκοσμίως, είχε ενδιαφερθεί και για την απόκτηση του “Ερρίκος Ντυνάν”, το οποίο διαθέτει 303 κλίνες κλινικών, 25 χειρουργεία, 38 κλίνες μονάδων εντατικής θεραπείας, 24 κλίνες μονάδων τεχνητού νεφρού και 78 κλίνες νοσηλείας μιας ημέρας. Οι διαθέσεις του μένουν να επιβεβαιωθούν, καθώς αποτελεί  θέμα μηνών, έως τα μέσα του 2018 λένε οι πληροφορίες, η Τράπεζα Πειραιώς να επανεργοποιήσει το “πωλητήριο” για το νοσοκομείο, καθώς δεσμεύεται από το πλάνο αναδιάρθρωσης που έχει υπογραφεί.
Το βρετανικό fund αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς οργανισμούς ιδιωτικών κεφαλαίων παγκοσμίως, με σημαντικές επενδύσεις στον χώρο της υγείας, και ειδικότερα στον τομέα των ιδιωτικών κλινικών, στην Ευρώπη, μεταξύ άλλων στην Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία, ενώ τα υπό διαχείριση κεφάλαια του ανέρχονται σήμερα σε 88 δισ. δολάρια παγκοσμίως. Μέχρι τώρα έχει πραγματοποιήσει πάνω από 300 τοποθετήσεις, ενώ συνολικά ο όμιλος CVC διαχειρίζεται πάγια άνω των 52 δισ. δολαρίων.
“Απαντούν” με επενδύσεις
Προς το παρόν οι εισηγμένες στο κλάδο της ιδιωτικής περίθαλψης “απαντούν” στην κινητικότητα που καταγράφεται στον κλάδο με νέες επενδύσεις προκειμένου να θωρακίσουν την παρουσία τους.
Στελέχη του ομίλου Ιατρικού Αθηνών, που εδώ και καιρό έλεγαν πως έρχονται σαρωτικές αλλαγές στο τοπίο των ιδιωτικών κλινικών,δηλώνουν πως θέλουν να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις που διαφαίνονται στην αγορά, χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο “συμμαχιών”. Το βλέμμα στρέφεται στην πώληση του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, η οποία, όπως λένε οι πληροφορίες, τοποθετείται μέσα στο 2018. Εξάλλου η διοίκηση του ομίλου έχει και στο παρελθόν δηλώσει το ενδιαφέρον της για το νοσοκομείο. Επί του παρόντος, τα επενδυτικά σχέδια επικεντρώνονται στην αγορά της Ρουμανίας, όπου ο όμιλος θα ιδρύσει το πέμπτο κατά σειρά διαγνωστικό κέντρου (απεικονιστικού) εντός του 2017 και ένα νοσοκομείο έως το 2020.
Νέες επενδυτικές κινήσεις με σκοπό την ενίσχυση της παρουσίας του στον κλάδο προμηνύει και τη συνεχιζόμενη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών του φέρεται να ετοιμάζει και ο όμιλος ΥΓΕΙΑ. Οι πληροφορίες θέλουν τον όμιλο Υγεία να διατηρεί σταθερό το επενδυτικό του ενδιαφέρον για το Ερρίκος Ντυνάν, επιδιώκοντας με τον τρόπο αυτό να ισχυροποιήσει τη θέση του στον χώρο.
*Πηγή: capital.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας