Μπορεί τα “παπαγαλάκια” να εξωραΐζουν το παρόν και να προβλέπουν ένα ευοίωνο μέλλον.
Μπορεί, επίσης, στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να συζητιέται και να διανέμεται ένας απίστευτος χορός δεκάδων, υποτίθεται, δις ευρώ που προέρχεται από την Ε.Ε για να βοηθήσει, τάχα, την χώρα, τη στιγμή που στην πράξη δεν έχει φτάσει στην Ελλάδα ούτε ένα ευρώ και έτσι που πάνε τα πράγματα με τις φαγωμάρες στην Ε.Ε, ίσως να μην φτάσει τίποτα και το 2021.
Μπορεί, επίσης, τα νούμερα με τα κεφάλαια που ρίχνει η κυβέρνηση και οι τράπεζες να ευημερούν αλλά δεν φτάνουν παρά ψιχία στην τσέπη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των ανέργων, γι’ αυτό άλλωστε κρύβουν την πραγματικότητα πως η χώρα μας είναι ουραγός στην Ευρώπη στις δαπάνες για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Χτυπητό παράδειγμα για όλα αυτά είναι η Πλάκα, η οποία παρά το γεγονός ότι τα εμπορικά καταστήματα και η εστίαση επαναλειτουργούν, έχει παραμείνει να είναι μια πόλη-φάντασμα.
Σύμφωνα με επίσημα και αντικειμενικά στοιχεία το 13,7% των καταστημάτων της Πλάκας παραμείνει κλειστό ενώ και όσα λειτουργούν εμφανίζουν μείωση τζίρου άνω του 75% !!!
Δεν είναι μόνο η απουσία των τουριστών υπεύθυνη για αυτή την τραγική κατάσταση αλλά και η απροθυμία των Αθηναίων να κάνουν τη βόλτα τους στα όμορφα στενά της Πλάκας , τα οποία τώρα είναι πολύ πιο φιλόξενα και με καλύτερες τιμές.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας εκτιμά ότι πολλά καταστήματα δεν θα ανοίξουν ούτε μετά τις 15 Ιουνίου, που ανοίγουν τα σύνορα για τουρίστες από 29 χώρες, καθώς αδυνατούν να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα.
Αν η Πλάκα ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα της εμπορικής και οικονομικής κατάρρευσης, η κατάσταση σε αυτήν την ιστορική περιοχή δείχνει με έναν τρόπο τι συμβαίνει σε όλη την αθηναϊκή αγορά και όχι μόνο, η οποία ζει μια κατάσταση με ανοιχτά μαγαζιά αλλά χωρίς πελάτες και με άδεια ταμεία.
Μια κοινωνία η οποία υποβαθμίζεται, φτωχοποιείται, γεμίζει με όλο και περισσότερους ανέργους, αβεβαιότητα, δυστυχία και απελπισία, είναι επόμενο να βυθίζει το εμπόριο και την αγορά στην αναδουλειά, στην υπερχρέωση και τελικά στο αδιέξοδο.
Η ελληνική οικονομία και κοινωνία δεν χρειάζονται, τώρα, “ασπιρίνες” αλλά ένα μεγάλο κύμα δωρεάν χρήματος και ρευστότητας που θα ανακόψουν την ύφεση και θα στηρίξουν την οικονομική αναζωογόνηση και την αναζωογόνηση εισοδημάτων και τελικά της κοινωνίας. Πιστεύει κανείς ότι αυτό το αναγκαίο κύμα μπορεί να υπάρξει εντός της ευρωζώνης και με τα δανεικά του ταμείου Ανάπτυξης; Χωρίς εθνική νομισματική πολιτική δεν μπορεί να υπάρξει διέξοδος από τη σημερινή κρίση.