Η ΕΕ αυτοκτονεί: Κυρώσεις σε 27 πρόσωπα και οντότητες Ρωσίας

685
27 πρόσωπα και οντότητες Ρωσίας

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. συμφώνησαν την Τρίτη να επιβάλουν κυρώσεις σε 27 φυσικά πρόσωπα και οντότητες από την Ρωσία ως πρώτη αντίδραση μετά την απόφαση του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν να αναγνωρίσει τις αποσχισθείσες “Δημοκρατίες” του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Οι κυρώσεις στρέφονται επίσης κατά τραπεζών, του αμυντικού τομέα και περιορίζουν την πρόσβαση της Ρωσίας στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές.

Όλα τα μέλη της ρωσικής Δούμα θα υποστούν τις ευρωπαϊκές κυρώσεις, όπως μεταδίδει το Reuters.

“Αυτό το πακέτο των κυρώσεων που εγκρίθηκε ομόφωνα από τα κράτη μέλη θα πονέσει την Ρωσία και θα την πονέσει πολύ”, ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γάλλο ΥΠΕΞ στο Παρίσι.

Γάλλος ΥΠΕΞ για κυρώσεις

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Υβ Λε Ντριάν, λίγο μετά το πέρας του έκτακτου Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Παρίσι, δήλωσε ότι πρόκειται για κυρώσεις τόσο κατά προσώπων όσο και κατά του ρωσικού κράτους.

Ως προς τα πρόσωπα αφορούν όλους όσοι εντός της Ρωσίας “πυροδοτούν” την κρίση στην Ουκρανία, όπως π.χ. τα μέλη της Δούμα που υπερψήφισαν τις προτάσεις Πούτιν, ιθύνοντες και άτομα που τις προπαγανδίζουν καθώς και παράγοντες και επιχειρήσεις που οφελούνται οικονομικά από την κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης. Ως προς το ρωσικό κρατος οι κυρώσεις αφορούν πρωτίστως τις δυνατότητες του να δανείζεται από τις ευρωπαϊκές τράπεζες και γενικότερα να αντλεί κεφαλαία από τις ευρωπαϊκές χρηματαγορές.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών ερωτηθείς τέλος από δημοσιογράφο για τις σχέσεις Γαλλίας Ρωσίας κατέκρινε έντονα τον Ρώσο πρόεδρο για τα όσα πράττει λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν τιμά πλέον τις υπογραφές της Ρωσίας.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τζόνσον – Μακρόν

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συμφώνησαν σήμερα να συνεχίσουν τη συνεργασία τους για να στοχοποιήσουν εκείνους που υποστήριξαν την “επιθετική προσέγγιση” του Βλαντίμιρ Πούτιν στην ουκρανική κρίση, σύμφωνα με τη Ντάουνιγκ Στριτ.

“Οι ηγέτες συμφώνησαν ότι χρειάζεται να συνεχίσουν να εργάζονται αδιάκοπα για να στοχοποιήσουν ιδιώτες και οντότητες στη Ρωσία που χρηματοδοτούν την επιθετική προσέγγιση του προέδρου Πούτιν”, δήλωσε εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο βρετανός πρωθυπουργός με τον Γάλλο πρόεδρο.

“Οι ενέργειες της Ρωσίας δεν απειλούν απλά την κυριαρχία της Ουκρανίας, αλλά αποτελούν μία κατάφωρη επίθεση στην ελευθερία και στη δημοκρατία” συμφώνησαν Τζόνσον και Μακρόν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας