Η Δημοκρατική της Ρόδου: "Η κίνηση στην αγορά παραμένει καθηλωμένη"

1401
Ρόδου

Σε… βαρομετρικό χαμηλό παραμένει η αγορά της Ρόδου, παρά το γεγονός ότι οδεύουμε προς το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, γεγονός που δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για την πορεία της τουριστικής περιόδου ως προς την αύξηση των εισπράξεων. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Πάππου, με δηλώσεις του στην «δημοκρατική», ανέφερε ότι μέχρι στιγμής η κίνηση είναι μειωμένη σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, που ήταν επίσης μια κακή χρονιά για τις επιχειρήσεις, αφού ναι μεν οι αφίξεις παρουσίασαν σημαντική άνοδο αλλά τα έσοδα παρέμειναν καθηλωμένα, όπως προκύπτει και από τα επίσημα στοιχεία.
Σύμφωνα με τον κ. Γ. Πάππου, οι περισσότεροι καταστηματάρχες ξεκίνησαν την λειτουργία των επιχειρήσεών τους με περσινό εμπόρευμα και όπως του μετέφεραν χονδρέμποροι, μέχρι και το τέλος του Μαΐου, δεν είχαν προχωρήσει σε επαναληπτικές αγορές αφού δεν υπήρχε ζήτηση.
«Η κίνηση στην αγορά του νησιού παραμένει καθηλωμένη. Μπορεί να έχουμε αφίξεις αλλά δεν έχουμε κατανάλωση. Οι χονδρέμποροι με τους οποίους συζητάω, υποστηρίζουν ότι οι καταναλώσεις βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σχέση με πέρυσι. Εξαίρεση αποτελεί η κίνηση στα ξενοδοχεία και κυρίως σε όσα λειτουργούν με το σύστημα all inclusive, που παρουσιάζουν αυξημένες καταναλώσεις και εμφανίζουν θετικό πρόσημο. Οι επισκέπτες που βρίσκονται στο νησί μας για διακοπές, παραμένουν στην πλειονότητά τους κλεισμένοι στα ξενοδοχεία, δεν κυκλοφορούν έξω με αποτέλεσμα να μην διαχέονται τα έσοδα από την αύξηση των αφίξεων στην τοπική αγορά», δήλωσε στην «δημοκρατική» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, υποστηρίζοντας ότι και φέτος – όπως κι πέρυσι- η τουριστική περίοδος θα κλείσει με αρνητικό πρόσημο ως προς τις εισπράξεις.
Μάλιστα, όπως είπε, η κίνηση στην αγορά όχι μόνο παρουσιάζει κάμψη αλλά σε ορισμένες περιοχές είναι εμφανώς μειωμένη σε σχέση με πέρυσι, με αποτέλεσμα πολλοί επιχειρηματίες να βρίσκονται στα όρια της απελπισίας αφού και η φετινή χρονιά, θεωρείται χαμένη, μετά την πολύ κακή -ως προς τα έσοδα – περσινή τουριστική περίοδο, που είχε ως αποτέλεσμα να περάσουν έναν δύσκολο χειμώνα.
Πολλοί επιχειρηματίες και καταστηματάρχες της Ρόδου, δεν κατάφεραν να καλύψουν στην διάρκεια του χειμώνα τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, λόγω των περιορισμένων εσόδων της περσινής σεζόν, ευελπιστώντας ότι με την έναρξη της φετινής τουριστικής περιόδου θα καταφέρουν να καλύψουν ένα μέρος, αλλά όπως λένε, η φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης, τα αυξημένα λειτουργικά έξοδα και οι μειωμένες εισπράξεις, προϊδεάζουν για έναν ακόμα πιο «βαρύ» χειμώνα φέτος.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, πως οι λίγοι τολμηροί καταστηματάρχες, που προχώρησαν σε «γενναίες» παραγγελίες εκτιμώντας ότι η αύξηση των αφίξεων θα επιφέρει και μεγάλη κατανάλωση, αναζητούν τρόπο πλέον να επιστρέψουν μεγάλο μέρος των εμπορευμάτων, προκειμένου αφενός να μην τους μείνει «αμανάτι» στο τέλος της σεζόν και αφετέρου να μην πάνε χαμένα τα χρήματα που ξόδεψαν για την προμήθειά του αφού θα τους μείνει στα ράφια και στις αποθήκες.

Πηγή: www.dimokratiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας