Η γνώση θέλει ελευθερία, και όχι ΜΑΤ και καταστολή

1726
κάλεσμα

«κύριε» ΖΑΠΡΑΝΗ ΚΑΙ «κύριοι» ΤΗΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Χθες Τρίτη 4 Απρίλη, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Αχιλλέας Ζαπράνης κάλεσε τις δυνάμεις των ΜΑΤ με εντολή να πραγματοποιήσουν έλεγχο ταυτοτήτων στην είσοδο του Πανεπιστημίου και να «περιφρουρήσουν» επί της ουσίας το Πανεπιστήμιο από τους ίδιους τους φοιτητές του. Όταν οι φοιτητές αντέδρασαν στην παρουσία των δυνάμεων καταστολής και απαίτησαν να αποχωρήσουν από το χώρο του Πανεπιστημίου όπου δεν έχουν καμιά θέση, ο Πρύτανης του ΠΑ.ΜΑΚ., λειτουργώντας ως επικεφαλής των δυνάμεων καταστολής και όχι ως Πρύτανης, τους διέταξε να απομακρύνουν τους φοιτητές από το χώρο του πανεπιστημίου, ενώ παράλληλα «νουθετούσε» τους φοιτητές, λέγοντάς τους συνεχώς ” αυτά να τα κάνετε στο σπίτι σας”. Φαίνεται ξεκάθαρα πως ο κ. Ζαπράνης, ως άλλος κ. Φορτσάκης διακατέχεται από ιδιοκτησιακές λογικές ως προς το Πανεπιστήμιο, και προσπαθεί να επιβάλλει τη «στεγανοποίησή» του από το φοιτητικό κίνημα και τις δημοκρατικές του λειτουργίες. Γι αυτό και έχει επανειλημμένα παρεμποδίσει τη διεξαγωγή Γ. Συνέλευσης του Φοιτητικού Συλλόγου, με προσωπικές εκδιώξεις φοιτητών, αλλά και την πραγματοποίηση εκδήλωσης αλληλεγγύης στους πρόσφυγες. Επενδύει σε μια λογική προσωπικής ανέλιξης, λειτουργώντας στα πλαίσια των μνημονιακών πολιτικών και τη λογική των ιδιωτικών πανεπιστημίων, που προωθούν οι συστημικές πολιτικές, οικονομικές, πανεπιστημιακές δυνάμεις. Όχι μόνον δεν ενδιαφέρεται για την υπεράσπιση του δημόσιου, δωρεάν και δημοκρατικού χαρακτήρα του Πανεπιστημίου, αλλά προωθεί την ιδιωτικοποίηση και την αυταρχικοποίησή του.

Η Λαϊκή Ενότητα Α΄ Θεσσαλονίκης, επισημαίνει τις βαρύτατες ευθύνες της σημερινής Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που ενώ προεκλογικά είχε υποσχεθεί την επαναφορά του πανεπιστημιακού ασύλου με νόμο, μετά από τη μνημονιακή της υποχώρηση δεν έχει πράξει κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα. Ο νόμος Διαμαντοπούλου του 2011, που έχει καταργήσει το πανεπιστημιακό άσυλο, είναι αυτός που δίνει πάτημα σε ακραίες φωνές που υπάρχουν στην πανεπιστημιακή κοινότητα, όπως αυτή του κ. Ζαπράνη, που επιχειρούν να δημιουργήσουν κλίμα τρομοκράτησης στα πανεπιστήμια.

Η Λαϊκή Ενότητα Α΄ Θεσσαλονίκης χαιρετίζει τους αγωνιζόμενους φοιτητές, που κόντρα σε μια λογική ήττας και απάθειας, αγωνίζονται καθημερινά για δημόσιο, δωρεάν, δημοκρατικό πανεπιστήμιο, για τη βελτίωση της φοιτητικής καθημερινότητάς τους και της εργασιακής τους προοπτικής.

Καταδικάζει τις ενέργειες του κ. Ζαπράνη, αλλά και την ανοχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απέναντι σε τέτοιες πρακτικές καταστολής και περιστολής των δημοκρατικών λειτουργιών στο ΠΑΜΑΚ, που αποβλέπουν σε ένα απονεκρωμένο Πανεπιστήμιο, με τα ΜΑΤ να το “φυλάνε”.

Η Λαϊκή Ενότητα Α΄ Θεσσαλονίκης δηλώνει πως στέκεται μαζί με όλα εκείνα τα τμήματα του λαού και της νεολαίας που πάνε κόντρα στην μνημονιακή πολιτική και τις κατασταλτικές πρακτικές που τη συνοδεύουν, και παλεύουν καθημερινά για ένα καλύτερο μέλλον, με δημοκρατία, συλλογικότητα, αλληλεγγύη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας