Η γαλλική Αριστερά απορρίπτει την ιδέα για κοινό προεδρικό υποψήφιο

985
Η γαλλική Αριστερά απορρίπτει την ιδέα

Το σημερινό αίτημα για την Αριστερά δεν είναι απλά και μόνο η συνεργασία των δυνάμεων της. Το κύριο είναι η επαναθεμελίωση της σε ριζικά νέες βάσεις στρατηγικής με την εγκατάλειψη νοοτροπιών και δογμάτων του παρελθόντος, που στοίχειωναν τα μοντέλα της και τα οδηγούσαν στην παραγωγική τελμάτωση, την γραφειοκρατία  και τις αντιδημοκρατικές εκτροπές.

Αρκετοί αριστεροί υποψήφιοι για την προεδρία απέρριψαν την Πέμπτη την πρόταση της δημάρχου του Παρισιού Αν Ινταλγκό να διεξαγάγουν ανοιχτές προκριματικές μεταξύ τους, απορρίπτοντας την προσπάθειά της να ενώσει μια «διασπασμένη» γαλλική αριστερά και να επιλέξει έναν ενιαίο υποψήφιο που είναι πιο πιθανό να προκριθεί στον δεύτερο γύρο των επερχόμενων γαλλικών προεδρική εκλογή.

«Ό,τι κι αν συμβεί, δεν θα λάβω μέρος σε προκριματικές εκλογές της αριστεράς», είπε ο υποψήφιος των Πρασίνων Γιανίκ Τζάντο στο Europe 1. «Οι προεδρικές εκλογές είναι σε τεσσεράμισι μήνες και πρέπει να είμαστε λίγο σοβαροί». Οι δημοσκοπήσεις φέρνουν τον Ζαντό στο 7%, σύμφωνα με το Poll of Polls του POLITICO.

Σε μια αιφνιδιαστική συνέντευξη στην εθνική τηλεόραση την Τετάρτη, η Ινταλγκό είπε ότι ήταν πρόθυμη να συμμετάσχει σε προκριματικές εκλογές μεταξύ αριστερών προεδρικών υποψηφίων, καθώς η τρέχουσα προεδρική υποψηφιότητά της απέτυχε να να έχει την ανταπόκριση που περίμενε. Η δημοσκόπηση του POLITICO ανεβάζει τον δήμαρχο του Παρισιού στο 4%.

Ο πρώην υπουργός Οικονομίας Αρνο Μοντεμπούργκ, που βρίσκεται στο 2% ως ανεξάρτητος υποψήφιος, κράτησε την ίδια στάση με την Ινταλγκό, λέγοντας ότι ήταν «ικανοποιημένος με την πρωτοβουλία που ανέλαβε η Αν Ινταλγκό μετά την έκκλησή μου».

Ωστόσο, ο κομμουνιστής υποψήφιος Φαμπιάν Ρουσέλ — ο οποίος βρίσκεται γύρω στο 1% — κατέκρινε και τους δύο: «αν δεν ξέρετε τι να κάνετε, εάν αμφιβάλλετε για την υποψηφιότητά σας, ελάτε μαζί μας», είπε στο Franceinfo το πρωί της Πέμπτης. .

Ο Ζαν Λυκ Μελανσόν, ο οποίος ήταν ο καλύτερος υποψήφιος της Αριστεράς το 2017 με 19,58 %των ψήφων – και ο οποίος σήμερα βρίσκεται τώρα περίπου στο 9 % – ήταν πάντα αντίθετος στην ιδέα των προκριματικών. «Γιατί να συμμετάσχω σε προκριματικά όταν δεν σκεφτόμαστε το ίδιο;» είπε πρόσφατα στη γαλλική εφημερίδα Libération. «Θέλουν να βγουν από τις ευρωπαϊκές συνθήκες; … Θέλουν να φύγουν από την πυρηνική ενέργεια;».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας