Η Γαλλία στέλνει στρατεύματα και τανκς στα σύνορα Εσθονίας με Ρωσία

1633
γαλλία

Η γαλλική μονάδα θα αναπτυχθεί στην Εσθονία, μόλις 140 χιλιόμετρα από τα σύνορα της χώρας με τη Ρωσία, στο πλαίσιο της αύξησης της παρουσίας του ΝΑΤΟ στα Βαλτικά κράτη και την Πολωνία.

Μονάδα 300 στρατιωτών του Γαλλικού Στρατού και της Λεγεώνας των Ξένων αναμένεται να φτάσει την επόμενη εβδομάδα στην εσθονική πόλη Τάπα, μόλις 140 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα με τη Ρωσία, σύμφωνα με την πρεσβεία της Γαλλίας στο Ταλίν.

Τα στρατεύματα θα παραμείνουν στην Εσθονία μέχρι τα τέλη Αυγούστου και θα αποτελούν μέρος της αποστολής που θα ενισχύσει την παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Το Παρίσι θα αναπτύξει επίσης πέντε γαλλικά τανκς Leclerc και 20 στρατιωτικά οχήματα. Θα μεταφερθούν στην Εσθονία μέσω σιδηροδρόμου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που θα υπάρξει παρουσία γαλλικών στρατευμάτων στην Εσθονία. Το 2017 γαλλικά στρατεύματα βρίσκονταν στην πόλη Τάπα για διάστημα δέκα μηνών.

Επιπλέον το 2018 η Πολεμική Αεροπορία της Γαλλίας επιτηρούσε τον εναέριο χώρο της Εσθονίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Η μεταφορά των γαλλικών στρατευμάτων, είναι η συνεισφορά του Παρισίου στην αύξηση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στα βαλτικά κράτη και την Πολωνία. Οι Γάλλοι θα αντικαταστήσουν τους Βέλγους στρατιώτες που βρίσκονται εκεί στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την εσθονική ιστοσελίδα ERR. Στην Τάπα υπάρχουν επίσης δυνάμεις του στρατού του Ηνωμένου Βασιλείου, με είκοσι βρετανικά άρματα μάχης Challenger, δυο τανκ και 30 τεθωρακισμένα IFV. Επιπλέον, πρόσφατα το Ηνωμένο Βασίλειο έστειλε πέντε ελικόπτερα Apache στην αεροπορική βάση στο Αμάρι της Εσθονίας για να ενταχθούν στην «ενισχυμένη παρουσία» του ΝΑΤΟ στα σύνορα με τη Ρωσία.

Οι μονάδες θα συμμετέχουν στις ετήσιες ασκήσεις της Εσθονίας, που θα ξεκινήσουν στις 29 Απριλίου και στις οποίες θα μετέχουν 10.000 στρατεύματα. Όπως αναφέρει το εσθονικό δημοσίευμα επικαλούμενο δηλώσεις του Υπουργείου Άμυνας της χώρας, η παρουσία του ΝΑΤΟ θα αναπτυχθεί περαιτέρω εντός του έτους στη Βαλτική Θάλασα.

Η Μόσχα έχει εκφράσει την ανησυχία της για την πρωτοφανή δραστηριότητα του ΝΑΤΟ στην περιοχή και την ενίσχυση της παρουσίας του, με την επίκληση «ρωσικής απειλής». Το Κρεμλίνο έχει απαντήσει ότι η Ρωσία δεν συνιστά κίνδυνο για κανένα, αλλά δεν θα μείνει να παρακολουθεί πιθανές επικίνδυνες δραστηριότητες στα σύνορα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Γερμανία και οι ΗΠΑ ηγούνται πολυεθνικής ομάδας του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη. Η αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας του συμφώνου στην περιοχή αποφασίστηκε το 2016 στη σύνοδο της Βαρσοβίας.

Το ΝΑΤΟ έχει αυξήσει σημαντικά την παρουσία της πλησίον της Ρωσίας μετά την Ουκρανική κρίση του 2014, αναπτύσσοντας στρατεύματα και αεροσκάφη και οργανώνοντας μεγάλα γυμνάσια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας