Η Βρετανία όρισε την ημέρα και ώρα αποχώρησης από την ΕΕ

1621
βρετανία

Με τροπολογία στο νόμο για το Brexit

 
Η κυβέρνηση της Βρετανίας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα ορίσει δια νόμου την ημερομηνία και την ώρα της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις ανησυχίες των υποστηρικτών του Brexit, που εξέφρασαν φόβους πως ο αργός ρυθμός της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες και οι αντιστάσεις στο διαζύγιο μπορεί να προκαλέσουν καθυστερήσεις.
Η κυβέρνηση υπό την Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ότι κατέθεσε τροπολογία στο νόμο για την αποχώρηση από την ΕΕ, ο οποίος συζητείται στο κοινοβούλιο, βάσει της οποίας το διαζύγιο θα τεθεί σε εφαρμογή στις 23:00 ώρα Γκρίνουιτς της 29ης Μαρτίου 2019 (01:00 της 30ης Μαρτίου 2019 ώρα Ελλάδας).
«Ακούσαμε τους πολίτες και τα μέλη της Βουλής (των Κοινοτήτων) και προχωρήσαμε σε αυτήν την αλλαγή ώστε να τερματιστεί η όποια σύγχυση σχετικά με το τι σημαίνει ο όρος “ημέρα της εξόδου”», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο βρετανός υπουργός που είναι αρμόδιος για το Μπρέξιτ, ο Ντέιβιντ Ντέιβις.
Τροπολογίες 186 σελίδων
Μέχρι τώρα η ημερομηνία αυτή προέκυπτε από το χρονοδιάγραμμα της διετούς διαπραγμάτευσης των δύο μερών, που ξεκίνησε επισήμως την 29η Μαρτίου 2017, αλλά δεν αναφερόταν ρητώς στο νόμο.
Η απόφαση να οριστεί η ημερομηνία του Μπρέξιτ συνοδεύτηκε από τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει και άλλες τροπολογίες, ακόμη και από τους πολιτικούς της αντιπάλους.
Αν τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων «μπορούν να βελτιώσουν το νομοσχέδιο, σε όποιο κόμμα κι αν ανήκουν, θα συνεργαστούμε μαζί τους», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Ντέιβις.
Η επόμενη σημαντική φάση της διαδικασίας στο κοινοβούλιο αναμένεται να λάβει χώρα την Τρίτη και την Τετάρτη, όταν τα μέλη του θα συζητήσουν και θα ψηφίσουν επί πολλών από τις τροπολογίες που έχουν κατατεθεί ως τώρα, η έκταση των οποίων φθάνει τις 186 σελίδες.
Πάντως, το νομοσχέδιο βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο κι αναμένεται να περάσουν μήνες πριν εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων και τη Βουλή των Λόρδων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας