Η Βρετανία κλιμακώνει την ένταση: Προχωρά σε απέλαση 23 Ρώσων διπλωματών. Με αντίποινα απειλεί η Ρωσία

1338
βρετανία

Η Βρετανία προχωρά σε κλιμάκωση της έντασης των σχέσεών της με την Ρωσία, η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην διακοπή των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών.
Αφορμή γι’ αυτό έχει αποτελέσει η υπόθεση της δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του (Ρωσίδας υπηκόου), για την οποία η βρετανική κυβέρνηση κατηγορεί ευθέως το Κρεμλίνο, χωρίς ωστόσο να έχει παρουσιάσει μέχρι τώρα δημόσια κανένα πειστήριο για εμπλοκή της Ρωσίας στην υπόθεση.
Κατά την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, «η Ρωσία είναι “ένοχη” για τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ», η οποία ταυτόχρονα ανακοίνωσε την απέλαση 23 Ρώσων διπλωματών από το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Στο πλαίσιο της Σύμβασης της Βιέννης, το Ηνωμένο Βασίλειο θα απελάσει τώρα 23 Ρώσους διπλωμάτες που έχουν εντοπισθεί ως μη δηλωμένοι πράκτορες των υπηρεσιών Πληροφοριών. Έχουν μία μόνο εβδομάδα για να αναχωρήσουν».
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, στην ομιλία της ενώπιον του βρετανικού κοινοβουλίου, δήλωσε ότι η μεγαλύτερη απέλαση από το Λονδίνο εδώ και 30 χρόνια θα υποβαθμίσει τις ρωσικές υπηρεσίες Πληροφοριών στη Βρετανία για τα επόμενα χρόνια.
«Θα παγώσουμε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία όπου υπάρχουν αποδείξεις ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να απειλήσουν τη ζωή ή την περιουσία πολιτών ή κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου» είπε, υποδηλώνοντας ουσιαστικά ότι στόχος των κυρώσεων δεν είναι η «τιμωρία» της Ρωσίας για την υπόθεση Σκριπάλ, αλλά η γενικότερη απόπειρα απομόνωσής της στο διεθνές πεδίο, με κάθε κόστος και για οποιαδήποτε ασήμαντη αφορμή.
Η Βρετανή πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να επιτεθεί και προσωπικά στον Βλαντίμιρ Πούτιν, χαρακτηρίζοντας «τραγικό»  τον δρόμο που ακολούθησε ο Ρώσος πρόεδρος στον διπλωματικό τομέα.
«Πολλοί από εμάς έστρεψαν με ελπίδα του βλέμμα προς τη μετασοβιετική Ρωσία. Θέλαμε μία καλύτερη σχέση και είναι τραγικό που ο πρόεδρος Πούτιν επέλεξε να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο», είπε, προφανώς με μεγάλη δόση νοσταλγίας για την εποχή Γέλτσιν, όταν η ρωσική εξωτερική πολιτική αγόταν και φερόταν από τις δυνάμεις της Δύσης και κόντευε να απολέσει εντελώς την όποια διεθνή ισχύ της.

Απειλεί με αντίποινα η Ρωσία

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, Αλεξάντρ Γιακοβένκο, «προειδοποίησε» το Λονδίνο για τη λήψη αντιμέτρων εάν η Βρετανία απελάσει Ρώσους διπλωμάτες, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA.
Νωρίτερα η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο γνωστοποίησε, ότι η Ρωσία αγνόησε και αψήφισε την διορία που της έδωσε η κυβέρνηση της Βρετανίας να προβεί σε «εξηγήσεις» ως τα μεσάνυχτα της Τρίτης (13/3), για το πώς μπόρεσε να χρησιμοποιηθεί νευροτοξικός παράγοντας στρατιωτικού τύπου της σοβιετικής εποχής στην επίθεση εναντίον Ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου στη βρετανική επικράτεια.
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι είχε δώσει διορία στην κυβέρνηση της Ρωσίας μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης, απαιτώντας να δοθούν εξηγήσεις στο Λονδίνο για το πώς μπόρεσε ο παράγοντας «Νοβιτσόκ» να χρησιμοποιηθεί στην επίθεση στη βρετανική επικράτεια.
«Η Ρωσία δεν πρόκειται να απαντήσει στο τελεσίγραφο του Λονδίνου πριν να λάβει δείγματα της χημικής ουσίας» που οι βρετανικές αρχές έχουν συμπεράνει ότι χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση εναντίον του Σεργκέι Σκριπάλ, ξεκαθάρισε εκπρόσωπος της ρωσικής πρεσβείας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Η Ρωσία, συνέχισε ο εκπρόσωπος της πρεσβείας, δεν είχε καμιά ανάμιξη στην επίθεση με τον νευροτοξικό παράγοντα.
Εάν το Λονδίνο επιβάλλει κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, η Ρωσία θα ανταποδώσει, συμπλήρωσε.

Ρωσία: Δεν έχουμε αποθέματα του νευροπαραλυτικού αερίου

Η Ρωσία έχει καταστρέψει πλήρως τα αποθέματα χημικών όπλων που διέθετε, δήλωσε σήμερα ο ρώσος υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου Ντενίς Μαντούροφ.
«Έχουμε καταστρέψει ανεξαιρέτως όλα τα χημικά όπλα που υπήρχαν και είχαν δημιουργηθεί στην Σοβιετική Ένωση. Το έργο αυτό ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2017, όταν επισήμως, παρουσία του Ρώσου προέδρου σε απευθείας σύνδεση, καταστράφηκε το τελευταίο βλήμα χημικού όπλου. Για αυτό γενικά δεν έχουμε χημικά όπλα».
Αυτή ήταν η απάντηση του Ρώσου υπουργού, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους, αν η Ρωσία εξακολουθεί να έχει αποθέματα του νευροπαραλυτικού αερίου Novichok (Νοβιτσόκ).

«Μόνο ο Πούτιν μπορεί να κρίνει τον Λαβρόφ»

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δεν μπορεί να αξιολογήσει αν είναι ή όχι άξιος για το αξίωμα που κατέχει ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, αλλά μόνο ο Ρώσος πρόεδρος μπορεί να τον αξιολογήσει.
Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, με αφορμή την αδόκιμη και ανοίκεια εκτίμηση που έκανε η Βρετανίδα πρωθυπουργός κατά την ομιλία της στην Βουλή των Κοινοτήτων, λέγοντας ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών «δεν είναι άξιος γι’ αυτή την θέση».
Στην σελίδα της στο Facebook η Μαρία Ζαχάροβα, αναφέρει την φράση της Τερέζα Μέι και γράφει στη συνέχεια απευθυνόμενη στην Bρετανίδα πρωθυπουργό: «Τερέζα, ο Λαβρόφ είναι Ρώσος υπουργός και όχι Βρετανός. Και τον αξιολογεί ως υπουργό ο πρόεδρος της Ρωσίας. Αντιλαμβάνομαι ότι θα θέλατε να είναι διαφορετικά, όμως ο δικός σας υπουργός είναι ο Μπόρις Τζόνσον».

Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Εν τω μεταξύ, Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκαλείται την Τετάρτη 14/3 (21.00 ώρα Ελλάδας) κατόπιν αιτήσεως του Ηνωμένου Βασιλείου με σκοπό την ενημέρωση των μελών του σχετικά με την επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα εναντίον του Σκριπάλ και της κόρης του.

«Κοινή στάση» επιζητούν ΝΑΤΟ και Γερμανία – «Επιφυλάξεις» από την Γαλλία

Την ίδια ώρα το ΝΑΤΟ «κατήγγειλε» την δηλητηρίαση του πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ στη Βρετανία χαρακτηρίζοντάς την (με περισσή υποκρισία, αλήθεια) «κατάφωρη παραβίαση των διεθνών κανόνων και συμφωνιών» για τα χημικά όπλα και απαίτησε (με ποιο δικαίωμα, άραγε;) από τη Ρωσία να απαντήσει στις ερωτήσεις που θέτει η Βρετανία.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι θα παραχωρήσει την Πέμπτη (15/3) συνέντευξη Τύπου για το θέμα στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ τόνισε από την πλευρά της ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να τηρήσει κοινή στάση σε ό,τι αφορά την υπόθεση.
«Αντιμετωπίζουμε τα ευρήματα της βρετανικής κυβέρνησης με μεγάλη σοβαρότητα… Θα παρουσιάσουμε μια κοινή ευρωπαϊκή άποψη» είπε η Μέρκελ σε δηλώσεις της στο γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ARD, υπενθυμίζοντας ότι την επόμενη εβδομάδα θα διεξαχθεί η σύνοδος κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες.
«Βέβαια, εγώ λέω ότι δεν μπορούμε να διακόψουμε κάθε επαφή τώρα. Πρέπει να συνεχίσουμε να μιλάμε με τους Ρώσους παρά τις διαφορετικές απόψεις μας», πρόσθεσε.
Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Μπενζαμέν Γκριβό δήλωσε από την πλευρά του ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να αποφασίσει το Παρίσι ποια θα είναι η απάντησή του στη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα.
Χαρακτηρίζοντας την επίθεση «πολύ σοβαρή ενέργεια» ο Γκριβό σημείωσε ότι το Παρίσι περιμένει τις αποδείξεις προτού να εφαρμόσει οποιοδήποτε αντίμετρο σε ένδειξη αλληλεγγύης με τον «στρατηγικό σύμμαχό του», τη Βρετανία.
«Από τη στιγμή που θα αποδειχθούν τα στοιχεία, θα ληφθούν αποφάσεις» είπε ο Γκριβό κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας