Η Αργεντινή και η «φάκα» του ΔΝΤ

1021
αργεντινή

Σε τροχιά σύγκρουσης με το ΔΝΤ φαίνεται να βρίσκεται η Αργεντινή καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει την αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η Αργεντινή δεν θα πληρώσει «ούτε σεντ» στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) μέχρι η χώρα να βγει από την ύφεση, δήλωσε η αντιπρόεδρος Κριστίνα Φερνάντες, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

«Δεν θα πληρώσουμε ούτε μισό σεντ στο ΔΝΤ μέχρι να βγούμε από την ύφεση. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε για να πληρώσουμε, είναι να βγούμε από την ύφεση», τόνισε.

Η αντιπρόεδρος της Αργεντινής τόνισε ότι «αν υπάρχει ύφεση, κανένας δεν θα πληρώσει ούτε μισό σεντ», υπογραμμίζοντας τη σημασία των μεγάλων επενδύσεων του Δημοσίου για έξοδο από την ύφεση.

Την Τρίτη, η Αργεντινή αποφάσισε να αναβάλει την καταβολή ποσού ύψους 1,47 δισεκατομμυρίων δολαρίων για ομόλογο AF20 της χώρας μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Η πληρωμή ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σχεδίαζε να συνεχίσει τις αποπληρωμές του επιτοκίου του ομολόγου.

Η Αργεντινή, σχεδόν 20 χρόνια μετά την επεισοδιακή χρεοκοπία του 2001, αντιμετωπίζει νέα οικονομικά προβλήματα. Η στρατηγική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ύφεσης ξεκίνα με την επαναδιαπραγμάτευση των δανείων προς το ΔΝΤ και των χρεών της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος Αλμπέρτο Φερνάντες ελπίζει να πείσει το ΔΝΤ να αναδιαρθρώσει 44 δισεκατομμύρια δολάρια σε δάνεια στη βάση ενός προγράμματος που θα ξεφεύγει από τη λιτότητα και τις μεταρρυθμίσεις που το ΔΝΤ συνηθίζει να επιβάλλει.

Αξιωματούχοι του ΔΝΤ έφτασαν στο Μπουένος Άιρες την Τετάρτη για τις συνομιλίες σχετικά με το μέλλον της χώρας.

Την ίδια ημέρα, ο υπουργός Οικονομικών, Μάρτιν Γκουζμάν, διαμήνυσε ότι η Αργεντινή είναι πρόθυμη να πληρώσει τα χρέη της, αλλά δεν έχει τα χρήματα για να το κάνει. Ο ίδιος επέρριψε ευθύνες στις πολιτικές λιτότητας του ΔΝΤ για την πιστωτική κρίση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας