Η απολογία της Ηριάννας: Δεν με νοιάζει αν είναι σκευωρία, με νοιάζει που έχει καταστραφεί η ζωή μου

2160
δικαιώματα

Με την απολογία της Ηριάννας Β.Λ. που συγκίνησε ιδιαίτερα το ακροατήριο, ολοκληρώθηκε η τρίτη δικάσιμος στο Εφετείο για την υπόθεση της ίδιας και του Περικλή, οι οποίοι έχουν πρωτόδικα καταδικαστεί σε 13 χρόνια κάθειρξης, για συμμετοχή στους Πυρήνες της Φωτιάς.

Η Ηριάννα Β.Λ. περιέγραψε τη στιγμή της σύλληψης του συντρόφου της το 2011, ενώ κοιμόντουσαν στο σπίτι του. «Σαν όνειρο θυμάμαι, γιατί είναι τόσο παράταιρη με τη ζωή μου) τη στιγμή της σύλληψης του Κων/νου. Κοιμόμασταν σπίτι του και τα ΕΚΑΜ έσπασαν τη τζαμαρία. Τον ξυπνάω γιατί ξύπνησα πρώτη. Θυμάμαι ακόμα το έντρομο βλέμμα του. Μου λέει «κάτσε ακίνητη, κλέφτες είναι». Και μετά μας πήγαν στη ΓΑΔΑ. Ο Κων/νος δεν θα μπορούσε να ξέρει ότι η Ο.Ο. κ ο Γ.Π. είναι μέλη της ΣΠΦ. Το έμαθε μετά τη σύλληψή του».

Παράλληλα μιλά και για την δική της σύλληψη το 2012 και αναφέρει: «Όταν μου έδωσαν την έκθεση σύλληψής μου να υπογράψω, είδα ένα κατεβατό από άγνωστες λέξεις. Ένα κατεβατό από όπλα. (σ: Η σύλληψη της Ηρ. έγινε το 2012 κι όχι το 2011 που έγινε του Κων/νου). Δεν προφυλακίστηκα, αφέθηκα ελεύθερη και συνέχισα κανονικά τις σπουδές μου. Παράλληλα δούλευα, δίδασκα στο διδασκαλείο ελλ. γλώσσας κ.α. Και μετά ξεκίνησα το διδακτορικό μου. Μετά έγινε η δίκη, καταδικάστηκα για μια οργάνωση τα μέλη της οποίας δεν γνωρίζω. Ως προς τα όπλα το μόνο που με συνδέει με τα συγκεκριμένα αντικείμενα είναι η έκθεση της κ. Μεθενίτη. Δεν είμαι ούτε στατιστική, ούτε φασματική μονάδα όπως λέει η κ. Μεθενίτη. Είμαι οι κόποι μου που καταστρέφονται».

Κλείνοντας την «απολογία» της, η Ηριάννα, τόνισε: «Και κάτι τελευταίο αν μπορώ: Όλοι μας θέλουμε να ζούμε σε μια ιδανική κοινωνία. Σε μια κοινωνία που προσεγγίζει την ουτοπία. Εγώ εργάζομαι με ανθρώπους που έχουν αφήσει τη χώρα τους, που θέλουν να σταθούν στα πόδια τους. Αυτή είναι η ταυτότητά μου. Να βοηθάω μετανάστες να μάθουν ελληνικά για να σταθούν στα πόδια τους. Δε με νοιάζει αν είναι σκευωρία, με νοιάζει που έχει καταστραφεί η ζωή μου. Και ο Κων/νος το ίδιο. 8 χρόνια δε μας άφησαν σε ησυχία. Παντρευτήκαμε στο Μεταγωγών».

«Η Μεθενίτη διαφωνεί και με την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και με το ίδιο της το εργαστήριο»

Από την πλευρά του, ο μάρτυρας Φίτσιαλος γενετιστής και μοριακός βιολόγος, επιτέθηκε κατά των μεθόδων της Αριστέας Μεθενίτη, βιολόγου και αστυνομικής διευθύντριας της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛΑΣ, τονίζοντας πως «δεν υπάρχει επιστημονική διχογνωμία με την Μεθενίτη. Εκείνη εκφράζει προσωπικές απόψεις. Το δείγμα είναι κακής ποιότητας και μικρής ποσότητας. Αυτές είναι οι θέσεις της επιστημονικής κοινότητας. Το διεθνές ινστιτούτο της Λωζάννης έβγαλε το ίδιο συμπέρασμα».

Ο κ. Φίτσιαλος, πρόσθεσε ακόμα πως η κ. Μεθενίτη «δεν ακολούθησε τα πρότυπα του εργαστηρίου της, διαφωνεί και με την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και με το ίδιο της το εργαστήριο. Έκανε το κόλπο του «Τεξανού σκοπευτή», πρώτα πυροβολεί και μετά σημειώνει τον στόχο».

Όταν μάλιστα ρωτήθηκε γιατί καταθέτει με τέτοιο πάθος, ο κ. Φίτσιαλος αντέτεινε στην εισαγγελέα «έχω ένταση γιατί η Μεθενίτη προσβάλλει την επιστήμη μου».

Επόμενη κλήση της υπεράσπισης του Περικλή αυτή την φορά, η μάρτυρας Φύτρου, βιολόγος που και αυτή με τη σειρά της, μίλησε κατά της μεθόδου που χρησιμοποιήθηκαν από την αστυνομία. «Αν έχεις Α, δεν λέει κάτι γιατί το 25% του πληθυσμού έχει Α. Είναι όμως μια καλή μέθοδος να αποκλείσεις όποιον έχει Β. Και το DNA μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέθοδος αποκλεισμού, όχι ταυτοποίησης υπόπτων».

«Όταν γίνονται ενέργειες και δεν καταδικάζετε σημαίνει ότι συναινείτε»

Το δικαστήριο αφού εξέτασε τρεις μάρτυρες υπεράσπισης της Ηριάννας, πέρασε στα αναγνωστέα έγγραφα και έπειτα στις απολογίες του Περικλή και της Ηριάννας. Στην πρώτη ακολουθεί η χαρακτηριστική στιχομυθία μεταξύ προέδρου και απολογούμενου:

Πρόεδρος: Στη Βαρκελώνη συναντήσατε τρομοκράτες;
Περικλής: Όχι.
Πρόεδρος: Στη Βουλγαρία;
Περικλής: Δεν πήγα.
Πρόεδρος: Στον Βόλο πήγατε;
Περικλής: Όχι.
Πρόεδρος: Και το αποτύπωμα;
Περικλής: Δεν ξέρω πώς βρέθηκε. Ήξερα μόνο τον Γ.Π. χωρίς να ξέρω τι είναι ΣΠΦ. Ενδεχομένως μέσω της γνωριμίας μου να μεταφέρθηκε το αποτύπωμα.
Πρόεδρος: Ξέρετε τον Μπ.;
Περικλής: Όχι.
Πρόεδρος: Στην Πανεπιστημιούπολη πηγαίνατε;
Περικλής: Ναι, έβγαζα το σκυλάκι βόλτα.
Πρόεδρος: Τι ράτσα;
Περικλής: Πίτμπουλ
Πρόεδρος: Αυτό δεν είναι «σκυλάκι»!
Πρόεδρος: Για το DNA στο όπλο;
Περικλής: Δεν μπορώ να πω τίποτα. Δεν μιλάμε για μια συγκεκριμένη μέρα που μπορώ να σας πω τι έκανα. Είναι πολύ αόριστο το πώς βρέθηκε.
Εισαγγελέας: Τον Μπ. τον ξέρετε;
Περικλής: Όχι.
Εισαγγελέας: Τους Ο.Ο. και Γ.Π;
Περικλής.: Ναι. Ήταν κοινωνικές γνωριμίες μου.
Εισαγγελέας: Γιατί δεν ήρθε η κοπέλα σας να μιλήσει για τον χαρακτήρα σας;
Περικλής: Έχουμε χωρίσει.
Εισαγγελέας: Και τι σημασία έχει; Μπορούσε να έρθει παρόλ’ αυτά. Είπατε στην απολογία σας ότι ο πατέρας σας στην κατάθεσή του «λέει βλακείες». Είναι πολύ βαρύς χαρακτηρισμός. Όποιος λέει βλακείες είναι…;
Εισαγγελέας: Για την βία; Την καταδικάζετε;
Περικλής: Προσωπικά δεν ασκώ βία.
Εισαγγελέας: Κάνατε παρέα με ένα ζευγάρι που έχει ακραίες απόψεις. Ισοπεδώθηκε σχεδόν η Ερμού και δεν βγάλατε ένα κείμενο. Καταστράφηκαν περιουσίες ανθρώπων στο όνομά σας με αφορμή την απόρριψη της αιτήσεως διακοπής ποινής. Γιατί δεν καταδικάσατε;
Περικλής: Δεν καταδίκασα καν ούτε την εναντίον μου απόφαση. Δεν έχω βγάλει κείμενο. Δεν το έκανα εγώ, γιατί να πω κάτι;
Εισαγγελέας: Όταν γίνονται ενέργειες και δεν καταδικάζετε, σημαίνει ότι συναινείτε.
Εφέτης: Είστε υπόλογος μόνο για ό,τι κάνετε εσείς. Έχετε συμμετάσχει σε κάποια ενέργεια;
Περικλής: Όχι.

Έπειτα το δικαστήριο διέκοψε για την επόμενη δικάσιμο που έχει προγραμματιστεί για τις 28 Ιουνίου. Τότε αναμένεται η εισαγγελική πρόταση, οι αγορεύσεις της υπεράσπισης και η απόφαση, εφ’ όσον το επιτρέψει ο χρόνος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας