Η απάτη των επικουρικών συντάξεων αποτυπώθηκε στα εκκαθαριστικά

1834
επικουρικών

Σε προηγούμενο άρθρο μας είχαμε αναφερθεί στις ψεύτικες κυβερνητικές εξαγγελίες περί μέσης αύξησης ύψους 108 € εκατοντάδων χιλιάδων επικουρικών συντάξεων και σε αυξήσεις που για κάποιους θα φτάσουν τα 295 €. Σήμερα που έχουν κυκλοφορήσει τα εκκαθαριστικά σημειώματα των επικουρικών συντάξεων ο μύθος καταρρίπτεται.

Η κυβέρνηση όλους τους προηγούμενες μήνες μας βομβαρδίζει επικοινωνιακά ότι καταργεί τις αντισυνταγματικές ρυθμίσεις Κατρούγκαλου και ότι οι συνταξιούχοι θα δουν τις αυξήσεις που αναφέραμε παραπάνω (και όχι μόνο). Αυτό που έκρυβε επιμελώς ήταν ότι στον ίδιο νόμο μαζί με την κατάργηση των αντισυνταγματικών ρυθμίσεων Κατρούγκαλου επανέφερε άλλες ρυθμίσεις της περιόδου του 2012 που είχαν κριθεί αντισυνταγματικές οριστικά και αμετάκλητα από το ΣτΕ το 2015.

Το εκκαθαριστικό σημείωμα συνταξιούχου, (συνταξιοδοτημένου πριν την 1-1-2015 και χωρίς τα προσωπικά του στοιχεία για ευνόητους λόγους) που δημοσιεύουμε είναι αποκαλυπτικό.

Όπως βλέπουμε στη στήλη των κρατήσεων λείπουν οι παράνομες κρατήσεις του νόμου 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου) υπάρχουν όμως κρατήσεις ύψους 93,36 € του νόμου 4051/2012 και ύψους 56,02 € του νόμου 4093/2012. Οι κρατήσεις αυτές δεν θα έπρεπε να υπάρχουν γιατί έχουν κριθεί από το ΣτΕ το 2015 αντισυνταγματικές.

Το αποτέλεσμα για τον εν λόγω συνταξιούχο μετά τον επανυπολογισμό είναι αρνητικό δηλαδή θα του έβγαινε σύνταξη μικρότερη απ’ αυτή που θα έπαιρνε κατά 35,07 € και του κάνουν και «χάρη» δίνοντάς του το ποσό αυτό ως προσωπική διαφορά για να μην έχει μείωση. Το ορθό θα ήταν να μην υπάρχουν αυτές οι αντισυνταγματικές κρατήσεις και να μην υπάρχει και η προσωπική διαφορά. Αν συνέβαινε αυτό η σύνταξή του θα ήταν αυξημένη κατά (93,36 + 56,02 – 35,07) = 114,31 € μικτά.

Επιπρόσθετα σημειώνουμε ότι σπεύδουν να επαναφέρουν τις κρατήσεις ύψους 5,2% που προέρχονται από παλαιότερη απόφαση του ΕΤΕΑΕΠ για την οποία εκκρεμεί απόφαση του ΣτΕ.

Εν κατακλείδι λοιπόν η κυβέρνηση από τη μια καταργεί τις αντισυνταγματικές ρυθμίσεις Κατρούγκαλου και από την άλλη επαναφέρει με άλλο τρόπο άλλες επίσης αντισυνταγματικές μειώσεις. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τις ρυθμίσεις που αφορούν στις κύριες συντάξεις.

Η μόνη κατηγορία που θα δει μεγάλη αύξηση στις επικουρικές συντάξεις είναι η κατηγορία εκείνη στην οποία το 2016 έγιναν αυθαίρετα και εκτός νομοθεσίας οριζόντιες μειώσεις ύψους περίπου 47%.

*Ο Γιάννης Δούκας είναι μέλος της Π.Γ. της Λαϊκής Ενότητας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας