Η Ανυπότακτη Αττική με φορείς Γραμματικού-Βαρνάβα ενάντια στη δημιουργία ΧΥΤΥ

1081
XYTY

 

Η αλλαγή πολιτικής για τα απορρίμματα στην Αττική δεν παίρνει αναβολή

Να μην περάσουν τα σχέδια για το Γραμματικό

Συναντηθήκαμε την Τετάρτη 17 Απριλίου με φορείς της περιοχής Γραμματικού – Βαρνάβα για το ζήτημα του ΧΥΤΥ-ΧΥΤΑ Γραμματικού. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν η υποψήφια Περιφερειάρχης με την ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΑΤΤΙΚΗ Μαριάνα Τσίχλη και από την πλευρά των φορέων ο κος Κώστας Παπαδιγενόπουλος, επικεφαλής αναφοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το θέμα του ΧΥΤΑ, την οποία υπέγραψαν 2.500 δημότες Μαραθώνα, η κα Αργυρώ Σαλιάρη, εκπρόσωπος του συλλόγου ΣΕΣΙ «ο ΠΑΝ» και ο κος Διονύσης Σωχωράκης, αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού και Περιβαλλοντικού Συλλόγου Βαρνάβα.

Ενημερωθήκαμε λεπτομερώς από τους φορείς για τις θέσεις και τους αγώνες των κατοίκων ενάντια στον ΧΥΤΑ. Εν γνώσει της Περιφερειάρχη Αττικής, κας Δούρου, μεθοδεύεται η λειτουργία του ΧΥΤΑ, τα επιφανειακά ύδατα του οποίου θα εκβάλλουν σε περιοχή NATURA, βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο προστατευόμενο οικοσύστημα, κόντρα σε κάθε νομιμότητα, αλλά και στην κοινή λογική. Μάλιστα, η διοίκηση Δούρου αρνείται πεισματικά να γίνει νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, μετά και την ανακήρυξη της περιοχής σε Ζώνη Ειδικής Προστασίας το 2017 και επιμένει ότι αρκεί η Μελέτη που συντάχθηκε το 2003, δηλαδή «μόλις» … 16 χρόνια πριν! Επιπλέον, μετά την τραγωδία της Μάνδρας, η Περιφέρεια Αττικής μεθοδεύει την λειτουργία ΧΥΤΑ πάνω σε ρέμα, βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο τις ζωές των εργαζομένων στη μονάδα, αλλά και των κατοίκων της περιοχής.

Η υποψήφια το 2014 κα Δούρου έβγαζε πύρινους λόγους υποσχόμενη ότι «θα μπει στην πρώτη γραμμή μαζί με τους κατοίκους» για να μην ανοίξει ποτέ ο ΧΥΤΑ. Σήμερα, η ίδια μπαίνει στην πρώτη γραμμή για την εξυπηρέτηση των μεγάλων εργολαβικών συμφερόντων που λυμαίνονται την διαχείριση των απορριμμάτων.

Ας μας εξηγήσει, λοιπόν, η κα Δούρου, τι άλλαξε από το 2014 μέχρι σήμερα, αλλιώς ας παραδεχθεί ότι λειτούργησε σαν κοινή απατεώνας για να υφαρπάξει τις ψήφους των κατοίκων του Γραμματικού. Ας παραδεχθεί επιτέλους ότι, την ίδια στιγμή που διαφημίζει τον Σαρωνικό και την «αθηναϊκή Ριβιέρα», θέλει να κάνει τον Ευβοϊκό έναν μεγάλο σκουπιδότοπο.

Και πριν αξιοποιήσει το επιχείρημα του κορεσμού της Φυλής, να της υπενθυμίσουμε ότι η ίδια μόλις υπέγραψε την επέκταση της Φυλής, αλλά και ότι ο ΧΥΤΑ Γραμματικού θα υποδέχεται τον χρόνο όσα απορρίμματα καταλήγουν στη Φυλή μόλις σε δέκα μέρες. Κανένα, λοιπόν, πρόβλημα δεν λύνει ο ΧΥΤΑ στο Γραμματικό. Αντίθετα, διαμορφώνει μία νέα περιβαλλοντική βόμβα, αλλά και μία διαρκή απειλή για τη ζωή και την υγεία των κατοίκων της περιοχής.

Στα ίδια ερωτήματα οφείλει να απαντήσει και ο κος Πατούλης, ο οποίος μέχρι στιγμής δηλώνει ανενημέρωτος, αλλά και ο κος Σγουρός που δεν παίρνει καμία σαφή θέση.

Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων δεν λύνεται, παρά μόνο με διαφορετικό στρατηγικό σχεδιασμό, διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση και μικρές μονάδες. Κάθε άλλη πολιτική θάβει στα σκουπίδια την ζωή και την υγεία των κατοίκων ολόκληρων περιοχών, ενώ  διαιωνίζει το πρόβλημα.

Απέναντι σε αυτές τις πολιτικές, θυμίζουμε την Κερατέα. Δεσμευόμαστε απέναντι στους φορείς και τους κατοίκους της περιοχής ότι αν τολμήσουν να λειτουργήσουν τον ΧΥΤΑ, θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, για να γίνει το Γραμματικό νέα Κερατέα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας