Η αναφορά των ΗΠΑ αλλαγής συνθηκών Βοσπόρου εξόργισε τους Ρώσους

694
Η αναφορά των ΗΠΑ αλλαγή

Ρώσοι και Αμερικάνοι κονταροχτυπιούνται για τα Στενά του Βοσπόρου με τον Ερντογάν στην μέση

Πολλά ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν την οργή που επικρατεί στην Μόσχα μετά την αναφορά από ΗΠΑ, περί “συζήτησης” των κανόνων διέλευσης των Στενών του Βοσπόρου.

Η ρωσική πλευρά έχει κάνει τους υπολογισμούς της και για αυτό το ενδεχόμενο, καλύπτοντας την περιοχή με ποικιλία πυραύλων, έτοιμων να ενεργοποιηθούν σε περίπτωση “άγριων” σεναρίων μεταξύ Ρωσίας-ΗΠΑ.

“Οι ΗΠΑ τάχθηκαν υπέρ της αλλαγής της Σύμβασης του Μοντρέ, αφού δεν είναι ικανοποιημένες με πολλά από τα σημεία της, συμπεριλαμβανομένου αυτού που αφορά την απαραίτητη προειδοποίηση εκ των προτέρων, των τουρκικών αρχών για τη διέλευση πολεμικών πλοίων προς την «Μαύρη Θάλασσα».

Η αμερικανική κυβέρνηση εξέφρασε την επιλογή να δοθεί στα Δαρδανέλια, στον Βόσπορο και στην ίδια τη Μαύρη Θάλασσα το καθεστώς της «ελεύθερης διέλευσης».

Ακριβώς αυτή η λέξη νοείται ως η επιθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών να επιτύχουν τη δυνατότητα μόνιμης παρουσίας του πολεμικού στόλου τους στη Μαύρη Θάλασσα με τη δυνατότητα να μην ειδοποιήσουν ούτε καν τον Τούρκο σύμμαχό τους στο ΝΑΤΟ την πρόθεσή τους να εισέλθει εκεί”, αναφέρει ρωσικό δημοσίευμα.

Υπενθυμίζουμε ότι αυτή τη στιγμή η Τουρκία προσπαθεί να υλοποιήσει το έργο της Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης.

Η Άγκυρα πρόκειται να κατασκευάσει αυτή την Διώρυγα από τη Θάλασσα του Μαρμαρά έως τη Μαύρη Θάλασσα για να “ξαλαφρώσει” τον Βόσπορο.

“Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν το ενδεχόμενο της κατασκευής ενός νέου καναλιού ως αιτία για την αναθεώρηση ολόκληρης της Σύμβασης του Μοντρέ, αν και η Άγκυρα δεν το θεωρεί απαραίτητο”, αναφέρει Ρώσος ειδικός.

Οι Ρωσικοί πύραυλοι S-400 καλύπτουν και τον Βόσπορο

Σύμφωνα με ρωσικό χάρτη βλέπουμε τα σημεία πιθανής ανάπτυξης των “S-400” στη Δημοκρατία της Λευκορωσίας, στην Κριμαία και στο ευρωπαϊκό τμήμα της Ρωσίας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Όπου τοποθετούνται συστήματα S-400, οι πύραυλοι 40N6 δημιουργούν δυνητικά μια περιοχή A2 / AD (περιορισμός και απαγόρευση πρόσβασης) για στρατηγικά και μεταφορικά αεροσκάφη που λειτουργούν σε μεσαία και μεγάλα υψόμετρα.

Υπενθυμίζουμε ότι ο επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας της Κρατικής Δούμας, Αντρέι Καρταπόλοφ, επικεφαλής της πανίσχυρης επιτροπής άμυνας της κρατικής Δούμας, είχε αναφέρει πρόσφατα για πιθανό αποκλεισμό των Στενών Βοσπόρου, μετά από οργανωμένο σχέδιο “πρόκλησης βλαβών” σε πολλά εμπορικά πλοία ταυτόχρονα.

“Ρωσικά πλοία με υπερηχητικούς πυραύλους Zircon μπορούν να αναπτυχθούν στο λιμάνι Tartus στη Συρία για να αποκλειστεί πλήρως η Μεσόγειος Θάλασσα.

Έχουμε τη βάση μας στη Μεσόγειο Θάλασσα, στην  Ταρτούς και την αεροπορική στην Χμεϊμίμ.  Υπάρχουν επίσης εκεί και πυραυλικά συστήματα, αλλά και  πλοία οπλισμένα με υπερηχητικούς πυραύλους Zircon, που θα μπλοκάρουν εντελώς ολόκληρη την  Μεσόγειο Θάλασσα», είπε ο Καρταπόλοφ στο κανάλι του YouTube «Soloviev Live».

Σύμφωνα με Ρώσους ειδικούς, ο πιθανός αποκλεισμός μόνο του Βοσπόρου θα ήταν ένα τρομερό πλήγμα για τον ρωσικό στόλο,καθώς τα πολεμικά πλοία και τα υποβρύχια της Ρωσίας, απλά δεν θα είχαν την ευκαιρία να κινηθούν σε άλλες περιοχές του πλανήτη.

Η αλληλεπικάλυψη του Γιβραλτάρ θα επέτρεπε την παγίδευση περισσότερων από δώδεκα ρωσικών πολεμικών πλοίων και υποβρυχίων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στην ναυτική βάση της Τάρτους.

Η Ελλάδα και το Αιγαίο ως γνωστόν όμως, αποτελούν στόχο τη Μόσχας από τον 17ο αιώνα, αφού μόνο από αυτήν την πλευρά το ρωσικό πολεμικό και εμπορικό ναυτικό δύναται να φτάσει στο Σουέζ και την Μεσόγειο.

Πηγή: Πενταπόσταγμα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας