Η Αγιά Σοφιά δεν προσκυνά και μας στέλνει μήνυμα:Το ακούει κανείς;

1976
τζαμί

Η σημερινή πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγιά Σοφιά, μετά τη μετατροπή της σε τζαμί, με την παρουσία του Ερντογάν και εν μέσω μια απαθούς και μάλλον αρειμάνιας Δύσης και ανθρωπότητας, αποτελεί ένα μεγάλο θλιβερό ιστορικό γεγονός.

Αυτό το θλιβερό γεγονός συμβολίζει όσο τίποτα, ίσως, άλλο, την πορεία κατάρρευσης της Ελλάδας, την αδυναμία και την παρακμή στην οποία οριστικά και αμετάκλητα έχει περιέλθει η Δύση και την μεγάλη οπισθοδρομική, συνολικά, στροφή του πλανήτη.

Ζούμε την εποχή όπου οι μεγάλες δυτικές ιμπεριαλιστικές  δυνάμεις που κυριαρχούσαν στον κόσμο, υποχωρούν, ενώ νέες φιλοδοξίες χωρών και λαών αναδύονται, χωρίς να μπορεί κανείς να προβλέψει τις εξελίξεις , παρά μόνο να διαπιστώσει ότι ο κόσμος που έρχεται, αν δεν βρεθούν δυνάμεις ελπίδας και αναγέννησης, θα συνεχίσει τον κατήφορο και σε λίγο θα μοιάζει περισσότερο με εφιάλτη.

Η αλλοίωση της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, για όσους δεν το έχουν συνειδητοποιήσει, είναι κάτι πολύ παραπάνω από ένα νέο ταπεινωτικό  πλήγμα στην Ελλάδα και από ένα ευρύτερο ράπισμα στην Ορθοδοξία και γενικότερα στο Χριστιανισμό.

Η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί είναι ένα παγκοσμίων διαστάσεων πολιτιστικό έγκλημα και κυρίως ένα παγκοσμίων διαστάσεων πολιτικό πρόβλημα, το οποίο δείχνει τις τεκτονικές οπισθοδρομικές αλλαγές που σημειώνονται σε έναν πλανήτη όπου οι παλιές του “σταθερές” και η παλιά του δυτική “τάξη” πραγμάτων, βαθύτατα προβληματικές και άδικες, καταρρέουν εν μέσω βαθύτατης κρίσης και αποσύνθεσης.

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας.

Ο Ερντογάν με τη σημερινή ημέρα στέλνει ένα μεγάλο ηγετικό, θρησκευτικό, ιδεολογικό και πολιτικό μήνυμα συνένωσης και  αυτοπεποίθησης, το οποίο απευθύνεται σε όλους τους μουσουλμάνους, που αναζητούν φωνή, παρουσία και ρόλο στο σημερινό κόσμο.

Ο Ερντογάν και η Τουρκία επιδιώκουν να εμφανιστούν ως η αυθεντική ηγεσία του Ισλάμ, στο οποίο, υποτίθεται, δίνουν αίγλη και ισχύ, αφού του διαθέτουν τη δύναμη να οικειοποιείται μεγάλα σύμβολα του Χριστιανισμού.

Δεν είναι τυχαίο ότι η μουσουλμανική προσευχή στην Αγιά Σοφιά γίνεται την ημέρα της υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάνης.

Ο Ερντογάν με αυτήν του την επιλογή θέλει να τονίσει για άλλη μια φορά ότι η Συνθήκη της Λωζάνης, που υπέγραψε ο Κεμάλ, κατέστρεψε την Οθωμανική Αυτοκρατορία και περιόρισε την Τουρκία, είναι παρελθόν και ότι σύνορα και επικράτειες στην ευρύτερη περιοχή μας θα πρέπει να αναδιαταχτούν με σημείο αναφοράς την Τουρκία και ένα σύγχρονο οθωμανικό όραμα με την ίδρυση νέων χαλιφάτων και αιχμή το Κίνημα των Αδελφών Μουσουλμάνων σε όλες τις μουσουλμανικές χώρες, από τη Βόρειο Αφρική, την Εγγύς και Μέση Ανατολή, τον Κόλπο, την Κεντρική και Νοτιοανατολική Ασία.

Δυστυχώς, αυτήν την ώρα δεν υπάρχουν ακμάζουσες πολιτικά,οικονομικά, ιδεολογικά και αξιακά δυνάμεις στον κόσμο για να βάλουν φρένο στην επέλαση του τουρκικού νεοθωμανισμού αλλά και ευρύτερα στην εισβολή ενός οπισθοδρομικού Ισλαμισμού που ξεκινάει από την Αφρική και φτάνει με την Κεντρική και Ανατολική Ασία.

Αντίθετα, Ε.Ε και ΗΠΑ, “αποχωρώντας” από την ευρύτερη περιοχή μας και αφήνοντας πίσω τους ιμπεριαλιστικά ερείπια, φαίνεται να κρέμονται από την Τουρκία, την επιθετικότητα, το θράσος και την στρατιωτική “πυγμή” του Ερντογάν, για να προασπίσουν και να προωθήσουν τα συμφέροντα τους στην ευρύτερη αυτή και πιο διακεκαυμένη ζώνη του πλανήτη.

Είναι τραγικό αλλά Ε.Ε και ΗΠΑ μοιάζουν σαν να τους σέρνει από τη μύτη ο Ερντογάν.

Όσον αφορά την χώρα μας, οι προσκυνημένες μετριότητες του πολιτικού κατεστημένου που κυριαρχούν στην πολιτική ζωή, φρόντισαν τις τελευταίες δεκαετίες να την καταστρέψουν οικονομικά και κοινωνικά, να την ξεπουλήσουν εθνικά και να είναι έτοιμες τώρα, σκορπώντας το φόβο και την ανημπόρια, να την παραδώσουν προς ακρωτηριασμό μαζί με τη “μακρινήΚύπρο.

Αν η Ελλάδα συνεχίσει αυτήν την πορεία παρακμής, υποτέλειας, παραγωγικής διάλυσης, κοινωνικής αδικίας και φτώχειας, τότε είναι πολύ πιθανόν να μην έχει ούτε το αξιοπρεπές τέλος να βρεθεί, έστω εις μικρόν, κάποιος άλλος Παλαιολόγος για να επισφραγίσει με τη θυσία του το εάλω η χώρα.

Η μετατροπή της  Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί και η σημερινή μουσουλμανική προσευχή στο χώρο της, συμβολίζει πολύ περισσότερα από μια βεβήλωση ενός μνημείου, κάτι που θα ήταν αδύνατο να γίνει εδώ και έναν αιώνα.

Η Αγιά Σοφιά στέλνει στον ελληνικό λαό ένα ύστατο μήνυμα για αφύπνιση, τόλμη και αγώνα με όραμα μια καινούργια Ελλάδα ανεξάρτητη, κυρίαρχη, παραγωγική και δίκαιη, η οποία θα μπορεί να προασπίσει  με τις αξίες και την ισχύ της την ασφάλεια και την ακεραιότητά της και να επιβάλλει μαζί με την Κύπρο την ειρήνη, τη συνεργασία και τη σταθερότητα στην περιοχή μας, ενάντια σε ηγεμονισμούς και διαθέσεις επεκτατισμού και επικυριαρχίας

Η Ελλάδα μπορεί, το θέμα είναι: ακούει κανείς ή αφήνουμε τη χώρα στην τύχη της ως πρόβατον επί σφαγή;

Ν.Ζ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας