ΗΠΑ: Παραιτήθηκε ο ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μάλερ

1041
Μάλερ

Την παραίτησή του από το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ο ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μάλερ, σημειώνοντας πως η άσκηση διώξεων εναντίον του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δεν αποτελούσε ποτέ μια «νομική επιλογή» της ομάδας του.

Στις πρώτες του δηλώσεις για την έρευνα της ομάδας του για την ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 και για τη σύμπραξη της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου Τραμπ με την Μόσχα, ο 74χρονος πρώην επικεφαλής του FBI επανέλαβε στις δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ότι η έρευνα του δεν μπορούσε να απαλλάξει τον Αμερικανό πρόεδρο από υποψίες για παρακώλυση του έργου της δικαιοσύνης.

«Η απαγγελία κατηγοριών εις βάρος του προέδρου… δεν ήταν μια επιλογή κατά την εκτίμησή του», τόνισε κατά την ανακοίνωση της παραίτησής του.

«Ένας εν ενεργεία πρόεδρος δεν μπορεί να διωχθεί με ομοσπονδιακό αδίκημα. Αυτό είναι αντισυνταγματικό», υποστήριξε, συμπληρώνοντας «καταλήξαμε ότι δεν μπορούσαμε να καθορίσουμε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο αν ο πρόεδρος διέπραξε ένα έγκλημα».

«Αν είχαμε καταλήξει ότι ο πρόεδρος ξεκάθαρα δεν είχε διαπράξει κάποιο έγκλημα, θα το είχαμε πει», τόνισε ο Μάλερ.

Παράλληλα έκρινε ότι δεν «κατάλληλο» να καταθέσει στο Κογκρέσο, παρά την επιθυμία των Δημοκρατικών να τον καλέσουν για ακρόαση αναφορικά με την έκθεσή του.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αντέδρασε άμεσα, τονίζοντας ότι τίποτε δεν άλλαξε και πως η «υπόθεση έκλεισε».

«Υπήρχαν ανεπαρκή στοιχεία και συνεπώς, στην χώρα μας, ένα άτομο είναι αθώο», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter. «Η υπόθεση έκλεισε!».

Σε θέση… μάχης οι Δημοκρατικοί

Ο Δημοκρατικός Τζέρι Νάντλερ, της Βουλής των Αντιπροσώπων δεσμεύτηκε να καταστήσει υπόλογο τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ μετά τις δηλώσεις του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ για την έρευνα για την ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.

Λεπτά νωρίτερα ο Μάλερ υποστήριξε πως η απαγγελία κατηγοριών εις βάρος του προέδρου δεν ήταν μια νομική επιλογή.

«Με δεδομένο ότι ειδικός εισαγγελέας Μάλερ δεν ήταν σε θέση να απαγγείλει κατηγορίες εις βάρος του προέδρου, εναπόκειται στο Κογκρέσο να απαντήσει στα αδικήματα, τα ψέματα και στα άλλα παραπτώματα του προέδρου Τραμπ – και αυτό θα πράξουμε», υπογράμμισε ο Νάντλερ σε ανακοίνωσή του.

Σε σχόλιό της η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς τόνισε πως οι δηλώσεις Μάλερ «δεν πρόσθεσαν τίποτε» στη έρευνά του. «Έπειτα από δύο χρόνια, ο ειδικός εισαγγελέας συνεχίζει τη ζωή του και όλοι οι άλλοι πρέπει να κάνουν το ίδιο», ανέφερε η Σάντερς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας