ΗΠΑ ενεπλάκησαν σε Ουκρανία για μπλοκάρισμα ρώσικων αγωγών και πώληση αμερικάνικου-LNG

954
ΗΠΑ ενεπλάκησαν σε Ουκρανία για μπλοκάρισμα

Η Ελλάδα και το βέτο στον αγωγό East Med μέρος του ίδιου σχεδίου-Ανάδειξη της Αλεξανδρούπολης ως κύριας βάσης LNG

άνω από τουλάχιστον  20 δεξαμενόπλοια με υγροποιημένο φυσικό αέριο έχουν αποπλεύσει από τις ΗΠΑ προς την ΕΕ, για να βρεθεί μια εναλλακτική λύση στη ρωσική προμήθεια καυσίμων.

Η  «The Wall Street Journal»  γράφει ότι  αξιωματούχοι στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη αναζητούν βραχυπρόθεσμες εναλλακτικές λύσεις για την αναπλήρωση των αναλωμένων καυσίμων στη γηραιά ήπειρο, εν αναμονή της πιθανότητας διακοπής του εφοδιασμού από τη Ρωσία σε περίπτωση σύγκρουσης μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεσμεύτηκαν την Παρασκευή να συνεργαστούν στενά για να εξασφαλίσουν επαρκή ενεργειακά αποθέματα για την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας δεν δείχνουν σημάδια χαλάρωσης, αναφέρει ιστοσελίδα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) εργάζονται από κοινού για τη συνεχή, επαρκή και έγκαιρη προμήθεια φυσικού αερίου στην ΕΕ από διάφορες πηγές σε όλο τον κόσμο για να αποφευχθούν σοκ στον εφοδιασμό, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που θα μπορούσαν να προκύψουν από μια περαιτέρω ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. », ανέφεραν οι ηγέτες σε κοινή δήλωση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ήδη ο κορυφαίος προμηθευτής LNG στην Ευρώπη. Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε προηγουμένως ότι επεξεργαζόταν σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που η Ρωσία διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην ήπειρο σε περίπτωση ευρύτερης σύγκρουσης με την Ουκρανία.

Η Ευρώπη εισάγει περίπου το ένα τρίτο του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συζητήσει με κορυφαίους παραγωγούς ενέργειας για την εξασφάλιση πρόσθετων προμηθειών.

«Το LNG βραχυπρόθεσμα μπορεί να ενισχύσει την ασφάλεια του εφοδιασμού, ενώ συνεχίζουμε να επιτρέπουμε τη μετάβαση σε καθαρές μηδενικές εκπομπές», δήλωσαν οι Biden και von der Leyen.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εργαστεί για τη βελτίωση της διαφάνειας και της χρήσης των τερματικών σταθμών LNG στην ΕΕ», ανέφερε η ηγέτης της ΕΕ.

Η τεράστια ενεργειακή κρίση, μαζί με την στρατιωτική κόντρα στην Ουκρανία, θα φέρουν κυρώσεις στην Ρωσία, η οποία θα αναγκαστεί να διακόψει την ροή φυσικού αερίου στην ΕΕ.

Τότε θα “πλημμυρίσει” η ΕΕ με LNG από ΗΠΑ, με βάση την Αλεξανδρούπολη, η οποία θα μετατραπεί στην μεγαλύτερη βάση αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό υπακούει και το βέτο ουσιαστικά των ΗΠΑ στην μη κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου East Med, το οποίο αποτελεί μέρος του ίδιου σχεδίου. 

Η αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας λαμβάνει χώρα  σε μια περίοδο που τα ευρωπαϊκά αποθέματα φυσικού αερίου βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και οι παγκόσμιες τιμές φυσικού αερίου ήταν εξαιρετικά ασταθείς.

Οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου ήταν μικτές τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι εισαγωγές αγωγών από τη Νορβηγία και τη Ρωσία παρουσίασαν διακυμάνσεις.

Το “Κέντρο για το LNG”, ένας εμπορικός όμιλος των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι οι αμερικανικές εξαγωγές φυσικού αερίου λειτουργούν προς το δημόσιο συμφέρον παρέχοντας οφέλη ασφαλείας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

«Η αυξανόμενη ενεργειακή κρίση της Ευρώπης, σε συνδυασμό με τον κρίσιμο ρόλο του LNG, θα βοηθήσει τον κόσμο να επιτύχει τους στόχους του κλιματικού προγράμματος, υπογραμμίζοντας  την ανάγκη για πρόσθετη εξαγωγική ικανότητα LNG», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της CLNG Charlie Riedl.

“Το LNG δεν είναι η μόνη λύση για την κρίση στον ενεργειακό εφοδιασμό της ΕΕ, αλλά αυτή η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη χωρίς το LNG των ΗΠΑ», τόνισε ο ίδιος.

Ενώ το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών του αμερικανικού LNG προωθήθηκε στην Ασία μεταξύ Ιανουαρίου και Νοεμβρίου του περασμένου έτους, η Ευρώπη εισήγαγε το 31,4% των αμερικανικών φορτίων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σύμφωνα με στοιχεία της NGI.

«Η ενεργειακή ασφάλεια αφορά εθνική ασφάλεια και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σε θέση να βοηθήσουν τους Ευρωπαίους συμμάχους με τρόπο που να διασφαλίζει αξιόπιστη και οικονομικά προσιτή ενέργεια για όλους, ενώ παράλληλα προωθεί κοινούς περιβαλλοντικούς στόχους», ανακοίνωσε το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ σε απάντηση στην κοινή δήλωση.

Ότι λοιπόν λαμβάνει χώρα στην Ουκρανία και την Α.Μεσόγειο αφορά την προμήθεια αμερικανικού υγροποιημένου αερίου στην ΕΕ, και τίποτε άλλο, ενώ ο ρόλος της Τουρκίας στο σχέδιο αυτό θα είναι κομβικός, απαγορεύοντας κάθε άλλο σχέδιο.

Πηγή: Πενταπόσταγμα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας