ΗΠΑ: Δωρεάν στρατιωτική βοήθεια 38δισ.$ στο Ισραήλ-Από την Ελλάδα… απαιτούν 5δισ.$

629
ΗΠΑ: Δωρεάν στρατιωτική βοήθεια

Η ισραηλινή εφημερίδα “The Jerusalem Post”, έκανε γνωστή τη λίστα των οπλικών συστημάτων που θα αγοράσει η προμήθεια των οποίων θα καλυφθεί από την δωρεάν βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών, ύψους 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε βάθος δεκαετίας (2019-2028). Ήτοι, 3,8 δισ. δολ. σε ετήσια βάση.

Στη λίστα αυτή, περιλαμβάνονται τα κάτωθι:

Μία ενισχυμένη μοίρα (25) F-35A Lightming II (που θα συμπληρώσει τα 50 μαχητικά αεροσκάφη του τύπου που έχουν ήδη παραγγείλει και παραλαμβάνουν με γρήγορους ρυθμούς)

Μια ενισχυμένη μοίρα (25) της πλέον σύγχρονης έκδοσης των μαχητικών F-15EX της Boeing, προς αντικατάσταση των παλαιότερων ισραηλινών F-15A/B.

Τέσσερα αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού νέας τεχνολογίας KC-46A προς αντικατάσταση των γερασμένων Boeing-707

Δώδεκα βαρέα μεταφορικά ελικόπτερα CH-47 και δώδεκα αεροσκάφη κλίνοντος στροφείου V-22 Osprey για την αντικατάσταση 23 CH-53.

Το κόστος όλων αυτών των συστημάτων, όπως αναφέραμε, πρόκειται να καλυφθεί με την δωρεάν στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς το Ισραήλ.

Να σημειωθεί πως την ίδια περίπου βοήθεια, ύψους 2 δισ.$ λαμβάνει και η Αίγυπτος, η οποία και Su-35 έχει παραγγείλει και MiG-29SM.

Από την άλλη πλευρά οι ΗΠΑ, όχι μόνο δεν προσφέρουν ανάλογη βοήθεια, αντίθετα ζητούν 5 δισ.$  μέσω ασκούμενων πιέσεων για την αγορά τεσσάρων παράκτιων σκαφών  MMSC συν  τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ 200 από το ΠΝ.

Και αυτό για να μην αναφερθούμε στα προγράμματα που έχουν ήδη πάρει όπως η αναβάθμιση των F-16, τα ελικόπτερα ΜH-60R, η αναβάθμιση των P-3 και πάει λέγοντας.

Μια  Ελλάδα η οποία φαίνεται πως δεν έχει κανένα απολύτως «ειδικό βάρος» στην γεωπολιτική σκακιέρα,  παρά το γεγονός ότι έχει δώσει πλήθος παραχωρήσεων και διευκολύνσεων όπως την στρατηγική βάση της Σούδας αλλά και το επίσης στρατηγικό λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, από όπου προωθούνται δυνάμεις για την ενίσχυση των ανατολικών συνόρων του ΝΑΤΟ.

Ούτε το Ισραήλ, ούτε και η Αίγυπτος έχουν Σούδα ή Αλεξανδρούπολη. Παρ΄όλα αυτά μεταχειρίζονται από τις ΗΠΑ ως «στρατηγικοί εταίροι» στην πράξη όμως και όχι στα λόγια.

Αντίθετα η Ελλάδα λαμβάνει κάτι οχήματα M1117 και μερικά πεπαλαιωμένα ταχύπλοα Mark V, να μην ξεχάσουμε και τα OH-58 Kiowa Warrior. Και κάπου εκεί τελειώνουν όλα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας