ΗΠΑ: Απειλούν με πειρατεία 5 ιρανικά τάνκερ που κατευθύνονται στη Βενεζουέλα

1223
ιρανικά
Έντονη ιρανική αντίδραση: Θα υπάρξουν αντίποινα

Ομάδα 5 ιρανικών τάνκερ κατευθύνονται από τη Μεσόγειο προς τον Ατλαντικό με προορισμό την Βενεζουέλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης, η αποστολή των 5 τάνκερ του Ιράν είναι να βοηθήσουν το Καράκας να αντιμετωπίσει την κρίση καυσίμων στη Βενεζουέλα, η οποία οφείλεται στο εμπάργκο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών φέρεται αποφασισμένη να ανακόψει με βίαια μέσα, αν χρειαστεί, την πορεία των τάνκερ προς τη Βενεζουέλα, προκειμένου να προασπίσει το παράνομο εμπάργκο που έχει επιβληθεί στη χώρα αυτή.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Javad Zarif απέστειλε εσπευσμένα επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ με την οποία καταγγέλλει ως παράνομη, επικίνδυνη και κυρίως πειρατική την πρόθεση των ΗΠΑ να επέμβουν για να διακόψουν τη νόμιμη πορεία των ιρανικών τάνκερ.

Στην επιστολή του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών, τονίζεται ότι το Ιράν θεωρεί την κυβέρνηση των ΗΠΑ υπόλογη για τυχόν πειρατικές επεμβάσεις ενάντια στα ιρανικά πλοία και τονίζει ότι το Ιράν έχει δικαίωμα να λάβει μέτρα για να μην εφαρμοστούν οι απειλές των ΗΠΑ και σε περίπτωση που υπάρξουν προβλήματα στα ιρανικά τάνκερ, να προβεί σε αντίποινα.

Τέλος, ο Ζαρίφ κάλεσε τον πρέσβη της Σουηδίας, μέσω του οποίου αντιπροσωπεύονται οι ΗΠΑ, να διαμαρτυρηθεί έντονα στην Ουάσινγκτον για τις διαφαινόμενες παράνομες προθέσεις της, τονίζοντας ότι οι εμπορικές σχέσεις Ιράν-Βενεζουέλας είναι απολύτως θεμιτές και νόμιμες.

Είναι προφανές ότι οι πειρατικές προκλήσεις του Τραμπ κατά του Ιράν, αποτελούν μια προσπάθεια να αποπροσανατολίσει την αμερικανική κοινή γνώμη από τις αποτυχίες του στην οικονομική πολιτική και στην αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού και με επιθετικές ενέργειες που βάζουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη για να κερδίσει πόντους στον προεκλογικό αγώνα.

 

Κ.Μ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας