Ημέρα Παλαιστίνιων Αιχμαλώτων

622
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΣΤΙΝΗΣ

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΣΤΙΝΗΣ,

ΜΑΡΟΥΑΝ Ε. ΤΟΥΜΠΑΣΣΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ

17 Απριλίου 2021

 

Κάθε χρόνο στις 17 Απριλίου, ο παλαιστινιακός λαός και οι απανταχού υποστηρικτές της ελευθερίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας τιμούν αυτήν την ημέρα ως πράξη αλληλεγγύης και υποστήριξης στους Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατουμένους που βρίσκονται στις ισραηλινές φυλακές.

 

Η σημερινή είναι μια μέρα διαμαρτυρίας ενάντια στην κατοχή και τις καθημερινές παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και του Ανθρωπιστικού Δικαίου του Ισραήλ που υπέστησαν οι αυτόχθονες Παλαιστινιακοί Λαοί από την ίδρυση του Κράτους του Ισραήλ στην ιστορική γη της Παλαιστίνης το 1948 εις βάρος των δικαιωμάτων του λαού μας πατρίδα.

 

Από την Nakba (καταστροφή) το 1948, ο παλαιστινιακός λαός υποβάλλεται στον ισραηλινό στρατιωτικό νόμο ο οποίος μας στερεί τις βασικές ελευθερίες μας ώστε να πολεμήσουμε την κατοχή όπως οποιοσδήποτε άλλος λαός, συμπεριλαμβανομένου του φίλου ελληνικού λαού σε διαφορετικούς χρόνους στην ιστορία του, και να υπερασπιστούμε το αναφαίρετο δικαιώματά μας στην αυτοδιάθεση συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματός μας να ιδρύσουμε το ανεξάρτητο κράτος της Παλαιστίνης στα προ της 4ης  Ιουνίου 1967 σύνορα με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

 

Οι Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές υφίστανται απάνθρωπη μεταχείριση και συνθήκες όπως αυτή της συστηματικής απομόνωσης για περιόδους που υπερβαίνουν τους 3 μήνες θυμίζοντας δικτατορικά βασανιστήρια.

 

Το Ισραήλ είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που διαθέτει στρατιωτικό δικαστήριο ανηλίκων. Κάθε χρόνο, το Ισραήλ συλλαμβάνει κατά μέσο όρο 1000 Παλαιστίνια παιδιά που υφίστανται την αυθαίρετη κράτηση, τις ανακρίσεις χωρίς την παρουσία δικηγόρου ή μέλους της οικογένειας, βασανιστήρια, νυχτερινές εφόδους και συλλήψεις στα σπίτια τους, βάναυση μεταχείριση, λεκτική και σωματική κακοποίηση.

Σε αναλογία 1 προς 5 από τις περιπτώσεις που καταγράφηκαν από τη Διεθνή Προστασία για τα Παιδιά, τα παλαιστίνια παιδιά ηλικίας 12-17 ετών που κρατούνται για ανάκριση από τον ισραηλινό στρατό κατοχής αναφέρεται ότι τέθηκαν σε απομόνωση.

 

Από την κατοχή του 1967, πάνω από 1 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έχουν τεθεί υπό κράτηση από το Ισραήλ, κάτι που ισοδυναμεί με τουλάχιστον ένα μέλος κάθε παλαιστινιακής οικογένειας να έχει τεθεί σε κράτηση από το Ισραήλ για αντίσταση στην κατοχή.

 

Κατά παράβαση του άρθρου 49 της 4ης Συνθήκης της Γενεύης, οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι μεταφέρονται βίαια έξω από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη σε 22 φυλακές εντός του Ισραήλ και στερούνται το δικαίωμα επισκεπτηρίου, κατάλληλης ιατρικής περίθαλψης και υφίστανται συστηματικά βασανιστήρια τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά.

Επί του παρόντος, αριθμούμε 4450 πολιτικούς κρατούμενους μεταξύ των οποίων βρίσκονται βουλευτές, 140 Παλαιστίνια παιδιά και 37 γυναίκες.  Επιπλέον υπάρχουν 440 σε διοικητική κράτηση, δηλαδή κρατούνται χωρίς δίκη ή κατηγορία (μια «νομική» πρακτική που κληρονόμησε το Ισραήλ από την εποχή της Βρετανικής Εντολής στην Παλαιστίνη πριν από το 1948).

Από την αρχή της ισραηλινής κατοχής το 1967 έχουν υπάρξει 218 περιπτώσεις θανάτου μεταξύ των Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων λόγω βασανιστηρίων και ιατρικής αμέλειας.

 

Επιπλέον, και κατά κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, το Ισραήλ τιμωρεί την Κυβέρνηση του Κράτους της Παλαιστίνης για την παροχή αποζημιώσεων στις οικογένειες των παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων που θεωρούνται μαχητές της ελευθερίας, παρακρατώντας τα παλαιστινιακά φορολογικά έσοδα τα τελευταία χρόνια.

 

Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση και όλους τους υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας στην Ελλάδα να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ «την κατοχική δύναμη» ώστε να τηρήσει το Διεθνές Δίκαιο, τις Συνθήκες της Γενεύης και τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ προκειμένου να σωθούν οι ζωές και τα δικαιώματα των Παλαιστινίων πολιτικών κρατούμενων.

 

“Η Κατοχή Πρέπει να Λάβει Τέλος και οι Παλαιστίνιοι Μαχητές για την Ελευθερία θα πρέπει να Ελευθερωθούν.”

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας