Ηλεκτρικές εταιρείες-Σε καιρούς πείνας εκβιάζουν και κόβουν το ρεύμα σε μικροοφειλέτες

1052
Σε καιρούς πείνας εκβιάζουν και κόβουν το ρεύμα

Η ΔΕΗ και οι άλλες ηλεκτρικές εταιρείες έχουν μετατρέψει, με ευθύνη των κυβερνήσεων, ένα μείζον κοινωνικό αγαθό, που είναι το ηλεκτρικό ρεύμα χωρίς το οποίο δεν μπορεί να υπάρξει ανθρώπινη επιβίωση, σε κατεξοχήν κερδοσκοπικό εμπόρευμα, εκβιάζοντας φτωχά νοικοκυριά, τα οποία έχουν πληγεί βαρύτατα από την κρίση και τις ανάλγητες πολιτικές, με διακοπή του ηλεκτρισμού και επομένως με αργό θάνατο.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ως υπουργός ενέργειας είχε νομοθετήσει κατώτερη ποσότητα από κιλοβατώρες που ανταποκρίνονταν στις πιο στοιχειώδεις ανάγκες ενός νοικοκυριού και  οι οποίες προσφέρονταν δωρεάν σε νοικοκυριά και πολίτες που αποδεδειγμένα ζούσαν με πενιχρά εισοδήματα ή ήταν άνεργοι. Η νομοθετική αυτή ρύθμιση καταργήθηκε από το λόμπι των ηλεκτρικών εταιρειών, όταν ο Λαφαζάνης έφυγε από το υπουργείο, με αποτέλεσμα να υπάρχει σήμερα ένα μεγάλο μέρος νοικοκυριών που ζει χωρίς ρεύμα ή χρησιμοποεί χίλιες δυο μεθόδους για να μπορέσουν να έχουν κάποια στοιχειώδη ηλεκτρική τροφοδοσία στο σπίτι τους.

Σήμερα η ανάγκη να επανέλθει η προσφορά ενός κατώτατου ύψους από κιλοβατώρες στα πιο φτωχά νοικοκυριά, αποκτά πρώτη προτεραιότητα για να μην γεμίσουν οι πόλεις μας από μεγάλες ζώνες συνοικιών που θα «ζουν» στο σκοτάδι.

Καταναλωτής καταγγέλλει ότι τον απείλησαν πως θα του κόψουν το ρεύμα σήμερα εάν δεν πληρώσει 126 ευρώ

Την ώρα που η ελληνική κοινωνία βρίσκεται στα όριά της και το μέλλον από τις συνέπειες της πανδημίας φαντάζει πιο αβέβαιο από ποτέ, τα «μαύρα κοράκια» των εισπρακτικών εταιριών έχουν επιδοθεί σε σαφάρι κατά των οφειλετών και δεν διστάζουν να απειλούν χριστουγεννιάτικα ακόμα και άνεργους πολίτες που χρωστούν μικροποσά!

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του κ. Δημήτρη Κουτσογιαννόπουλου, που μένει στο κέντρο της Αθήνας, δίπλα στο Πεδίο του Άρεως, ο οποίος καταγγέλλει στη «δημοκρατία» πως πριν από λίγες ημέρες δέχθηκε απειλητικό τηλεφώνημα από εργαζόμενο σε εισπρακτική εταιρία, ο οποίος τον προειδοποίησε ότι θα του κόψουν την παροχή ρεύματος την προπαραμονή των Χριστουγέννων.

«Με πολύ επιθετικό ύφος, μου ξεκαθάρισαν πως, αν δεν καταβάλω το ποσό 126 ευρώ που οφείλω στη ΔΕΗ, θα μου κόψουν το ρεύμα στις 23 Δεκεμβρίου (σήμερα). Δεν μου άφησαν περιθώρια διαπραγμάτευσης, παρά μόνο με ενημέρωσαν πως πρόκειται για μια νέα τακτική της ΔΕΗ, καθώς υπάρχει σοβαρό πρόβλημα» αναφέρει.

Ο ίδιος είναι άνεργος το τελευταίο χρονικό διάστημα, λόγω των αλλαγών που έχει επιφέρει ο κορονοϊός στην αγορά εργασίας. Μη μπορώντας να ξεπληρώσει τον λογαριασμό των 226 ευρώ που έληγε στις 19 Νοεμβρίου, κατέθεσε αρχικά 100 ευρώ και περίμενε να κάνει κάποια μεροκάματα για να καταβάλει το υπόλοιπο ποσό.

«Είναι μια τακτική που ακολουθώ χρόνια και ποτέ έως τώρα δεν είχα πρόβλημα. Είναι η πρώτη φορά που με καλούν, και μάλιστα με τόσο έντονο ύφος» επισημαίνει.

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της Ένωσης Καταναλωτών (ΕΚΠΟΙΖΩ) Παναγιώτα Καλαποθαράκου, το τελευταίο διάστημα έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση στις οχλήσεις των εισπρακτικών εταιριών προς τους οφειλέτες της ΔΕΗ, αλλά και των ιδιωτών παρόχων. «Υπάρχουν και περιστατικά απειλών για διακοπή ρεύματος για μικροποσά, δυστυχώς. Το ρεύμα είναι είδος πρώτης ανάγκης, που δεν πρέπει να το στερείται κανείς, για κανέναν λόγο».

Από την πλευρά της, η ΔΕΗ, σε πρόσφατη επικοινωνία με τη «δημοκρατία», έδωσε τη διαβεβαίωση ότι δεν γίνονται αυτή την περίοδο διακοπές ρεύματος και υπάρχει σχετική ρητή εντολή. Όμως, αν οι εισπρακτικές που λειτουργούν εξ ονόματός της εκβιάζουν κόσμο χριστουγεννιάτικα και εν μέσω πανδημίας, ασφαλώς έχει ευθύνες, που δεν απαγορεύει αυτή την απάνθρωπη τακτική.

«Δεν έγιναν μπαταχτσήδες οι Έλληνες. Εδώ και μια δεκαετία βιώνουν μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα οι μισθοί, οι συντάξεις, η υγεία και τώρα έχουμε και το ρεύμα. Συμπεριφέρεται η ΔΕΗ σαν να μην τρέχει τίποτα και διεκδικεί τα χρήματά της με τον πιο σκληρό τρόπο» υπογραμμίζει η κυρία Καλαποθαράκου και τονίζει ότι δεν υπάρχει καμιά απολύτως μέριμνα από την πλευρά της πολιτείας, η οποία αφήνει τους οφειλέτες στο έλεος της τύχης τους.

Όσον αφορά τη διαβίβαση των στοιχείων των καταναλωτών προς ιδιωτικές εταιρίες, η αντιπρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ επισημαίνει πως η ΔΕΗ πρέπει να ενημερώνει αποδεδειγμένα τον οφειλέτη με συστημένη επιστολή ή μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αλλά δεν το πράττει, με αποτέλεσμα να πληθαίνουν οι καταγγελίες πολιτών για παραβίαση προσωπικών δεδομένων.

Στο μεταξύ, δέκτες παρόμοιων εκβιαστικών τηλεφωνημάτων γίνονται σε καθημερινή βάση χιλιάδες εργαζόμενοι, που είτε βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής είτε, ακόμη χειρότερα, δεν έχουν έσοδα εξαιτίας του «λουκέτου» που μπήκε στην επιχείρησή τους.

Όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δανειοληπτών Ευάγγελος Κρητικός, μια υπερήλικη γυναίκα, 86 ετών, υπέστη πριν από λίγες ημέρες καρδιακό επεισόδιο, μετά την ασφυκτική πίεση που δέχθηκε από υπάλληλο εισπρακτικής εταιρίας για το δάνειο του γιου της!

Ενέργειες

Ενυπόγραφη καταγγελία για το περιστατικό έχει κατατεθεί ήδη στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και στον Συνήγορο του Καταναλωτή, προκειμένου να καταγραφεί το περιστατικό και να γίνουν οι δέουσες ενέργειες για την προστασία των οφειλετών.

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος και αναπληρωτής τομεάρχης Δικαιοσύνης του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κατσαφάδος, μιλώντας στη «δημοκρατία», κάνει λόγο για μια γάγγραινα που απλώνεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια και μολύνει την κοινωνία.

«Έχω δεχθεί κι εγώ στο γραφείο μου πολλές τέτοιες καταγγελίες το τελευταίο χρονικό διάστημα. Παίρνουν τηλέφωνα και εκβιάζουν τον κόσμο. Είναι απάνθρωπο αυτό που συμβαίνει και ειδικά σε περίοδο καραντίνας» δηλώνει, προσθέτοντας πως πολλά είναι και τα δικηγορικά γραφεία που αναλαμβάνουν χρέη εισπρακτικών.

«Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και εν γένει όλοι οι δικηγορικοί σύλλογοι πρέπει να πατάξουν αυτά τα φαινόμενα. Οι δικηγορικές εταιρίες και τα γραφεία πρέπει να ασκούν αμιγώς δικηγορικές εργασίες και όχι να πλουτίζουν σε βάρος των οφειλετών. Αυτό το φαινόμενο με τις δικηγορικές εταιρίες γιγαντώνεται τα τελευταία δέκα χρόνια. Είναι ένα μέσο εύκολου πλουτισμού» καταλήγει.

Επανασυνδέσεις (χωρίς χρονοδιάγραμμα) σε ευάλωτους υπόσχεται το υπουργείο Ενέργειας

Για την επανασύνδεση της παροχής ρεύματος σε ασθενή νοικοκυριά δεσμεύεται το υπουργείο Ενέργειας, το οποίο ωστόσο προειδοποιεί πως η ρύθμιση που βρίσκεται προ των πυλών θα αφορά μόνο τις ευάλωτες οικογένειες και δεν θα είναι οριζόντια.

Απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης για τις πρόσφατες αποκοπές ρεύματος στην Αγία Βαρβάρα, ο υφυπουργός Ενέργειας Δημήτρης Οικονόμου ανέφερε: «Προχωράμε άμεσα με το υπουργείο Οικονομικών στην έκδοση νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τους καταναλωτές, οι οποίοι, λόγω πανδημίας, βρέθηκαν σε δεινή θέση και δεν μπόρεσαν ή δεν μπορούν να καταβάλουν το ποσό που απαιτείται για τους λογαριασμούς». Απέφυγε, ωστόσο, να δεσμευτεί για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Μάλιστα, ανέφερε πως θα υπάρξει άμεσα επανασύνδεση, αλλά μόνο «σε όσους έχει γίνει λάθος, δηλαδή για όσους είναι ευάλωτοι», ενώ απέρριψε την πρόταση του Κρίτωνα Αρσένη (ΜέΡΑ25) να μην κόβεται σε κανέναν πολίτη το ρεύμα εν μέσω πανδημίας, λέγοντας πως κάτι τέτοιο θα συνιστούσε «ακραία ανεύθυνη πράξη» και πως «το μέτρο αυτό θα ήταν ευχάριστο για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές».

Βασική πηγή: δημοκρατία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας