Ζήτημα χρόνου η επίθεση Άσαντ στο Ιντλίμπ; Ζητούμενο η ειρηνική λύση

1158
άσαντ

Η στρατιωτική αντιπαράθεση του προέδρου Άσαντ με τους αντικαθεστωτικούς στη Συρία αντάρτες φθάνει, όπως όλα δείχνουν, στο τέλος της. Οι αντάρτες ελέγχουν πλέον μόνο την επαρχία Ιντλίμπ στην βορειοδυτική Συρία στα σύνορα με την Τουρκία. Εκεί έχουν καταφύγει το τελευταίο διάστημα εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από όλα τα μέρη της Συρίας. Πρόκειται κυρίως για αντιπάλους του καθεστώτος Άσαντ: ομάδες Αράβων ανταρτών, μετριοπαθείς αντικαθεστωτικούς, ισλαμιστές ακόμα και τρομοκράτες οργανώσεων όπως η Αλ Κάιντα.

Διεθνείς παρατηρητές, αλλά και πολλοί Σύριοι αναμένουν, μετά την ήττα των ανταρτών σε σχεδόν όλα τα άλλα τμήματα της χώρας, ότι μια επίθεση του συριακού στρατού στο Ιντλίμπ είναι απλά ζήτημα χρόνου. Ανάμεσά τους και ο αντικαθεστωτικός στρατηγός Μαχμούντ Αλί: «Η συνέπεια θα είναι μια μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή. Στη μικρή επαρχία ζουν πλέον, μαζί με τους πρόσφυγες από άλλα μέρη της Συρίας, περίπου 3,5 εκ. άνθρωποι, οι οποίοι θα αναζητήσουν καταφύγιο αλλού. Πού όμως να πάνε; Θα ανοίξει η Τουρκία τα σύνορα της; Σε αυτή την περίπτωση η γειτονική χώρα θα δέχονταν στο έδαφός της πάνω από ένα εκατομμύριο νέους πρόσφυγες».

ΟΗΕ: Ζητούμενο μια ειρηνική επίλυση

Οι κάτοικοι που ζουν εδώ και δεκαετίες στην επαρχία φοβούνται ότι θα βρεθούν μεταξύ των μετώπων. Παλαιότερα το Ιντλίμπ θεωρούνταν μια ξεχασμένη επαρχία, την οποία κυρίως οι νέοι φρόντιζαν να εγκαταλείψουν το συντομότερο. Σήμερα όμως η επαρχία έχει τον διπλάσιο πληθυσμό απ’ ό,τι στο ξεκίνημα του εμφυλίου. Το ένα τρίτο του πληθυσμού είναι παιδιά.

Ο Γιαν Έγκελαντ, συντονιστής του ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ στη Συρία ζητά εδώ και καιρό διαπραγματεύσεις για να αποτραπεί μια νέα ανθρωπιστική καταστροφή με πολλά θύματα και νέο κύμα προσφύγων: «Για την περιοχή αυτή απαιτείται μια διπλωματική λύση. Κορυφαίοι διπλωμάτες και οι καλύτεροι στρατιωτικοί θα πρέπει να συζητήσουν και να συμφωνήσουν ότι δεν υπάρχει άλλο Ιντλίμπ όπου μπορούν να βρουν καταφύγιο δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι. Ζητούμενο είναι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη συμφωνίας».

Μια επίλυση στο τραπέζι του διαλόγου είναι ίσως ακόμα και τώρα εφικτή. Ο χρόνος όμως πιέζει. Το τελευταίο διάστημα δυνάμεις του συριακού στρατού έχουν αναπτυχθεί στα όρια της επαρχίας, ενώ παράλληλα ο πρόεδρος Άσαντ έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι θα θέσει υπό τον έλεγχό του κάθε σπιθαμή συριακού εδάφους.

*Πηγή: Deutsche Welle – Άνε Αλμέλινγκ / Στέφανος Γεωργακόπουλος.

ΥΓ: Να σημειωθεί ότι η κατάσταση στο Ιντλίμπ απασχόλησε πολύ τις πρόσφατες συνομιλίες Τσαβούσογλου – Λαβρόφ – Πούτιν, κατά τις οποίες δεν ανακοινώθηκε εντολή, αλλά ήταν εμφανής η προσπάθεια της Τουρκίας να καθυστερήσει οποιαδήποτε επέμβαση του συριακού στρατού στην επαρχία και να λάβει εγγυήσεις τόσο για τον δικό της ρόλο στην επαρχία, όσο και για την ασφάλεια των φίλιων προς αυτήν δυνάμεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας