Ε.Μακρόν: «Θέλω πολύ να τσαντίσω τους ανεμβολίαστους»

660
Ε.Μακρόν: «Θέλω πολύ να τσαντίσω τους ανεμβολίαστους»

Σάλο προκάλεσαν οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου, Εμάνουελ Μακρόν, ο οποίος είπε δημόσια ότι θέλει να «τσαντίσει» τους ανεμβολίαστους. 

«Τους ανεμβολίαστους, θέλω πολύ να τους τσαντίσω. Και έτσι, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε μέχρι το τέλος. Αυτή είναι η στρατηγική», δήλωσε ο Μακρόν στην εφημερίδα Le Parisien σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε αργά την Τρίτη.

Στη δήλωσή του, χρησιμοποίησε την έκφραση «emmerder», από το «merde» (σκασμός), που μπορεί επίσης να μεταφραστεί ως «να τους γαμ@@», η οποία θεωρείται «πολύ άτυπη» από το γαλλικό λεξικό Larousse και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση περίπου 4 μήνες πριν από τις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Η Γαλλία θέσπισε πέρυσι ένα πιστοποιητικό υγείας που δεν επιτρέπει σε άτομα χωρίς τεστ PCR ή απόδειξη εμβολιασμού να εισέλθουν σε εστιατόρια, καφέ και άλλους χώρους. Η κυβέρνηση θέλει να μετατρέψει αυτό το δελτίο υγείας σε διαβατήριο εμβολίου που σημαίνει ότι μόνο οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να έχουν υγειονομικό πιστοποιητικό.

«Δεν θα στείλω (τους ανεμβολίαστους) στη φυλακή, δεν θα εμβολιάσω με το ζόρι. Πρέπει λοιπόν να τους πούμε ότι, από τις 15 Ιανουαρίου, δεν θα μπορείτε να πάτε πια στο εστιατόριο, δεν θα να μπορέσω να έχω πλεονέκτημα, δεν θα μπορέσω να πιώ έναν καφέ, να πάω θέατρο, σινεμά…», είπε.

Οι δηλώσεις του αυτές αμέσως προκάλεσαν αντιδράσεις στην Εθνοσυνέλευση και ανάγκασαν τον πρόεδρο του κοινοβουλίου να αναστείλει τις εργασίες του σώματος τα μεσάνυκτα εξαιτίας του χάους που προκλήθηκε. Οι βουλευτές ωστόσο συνέχισαν μετά από λίγο με ηρεμία τις συζητήσεις τους για το εμβολιαστικό πάσο.

«Καμία υγειονομική κρίση δεν δικαιολογεί αυτή τη φρασεολογία», σχολίασε ο Μπρουνό Ρεταγιό, επικεφαλής στη Γερουσία των Les Republicains (δεξιά).

Ο υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία» (ριζοσπαστική αριστερά) Ζαν- Λικ Μελανσόν χαρακτήρισε «σοκαριστικές» τις δηλώσεις Μακρόν. «Ο πρόεδρος κατανοεί τι λέει; Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά ‘την πειθώ αντί τον εξαναγκασμό’. Και εκείνος; ‘Να τσαντίσουμε περισσότερο’. Σοκαριστικό», σχολίασε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Για τη Μαρίν Λεπέν επικεφαλής του δεξιού κόμματος «Εθνικός Συναγερμός», «ένας πρόεδρος δεν θα έπρεπε να μιλά με αυτό τον τρόπο. Ο εγγυητής της ενότητας του έθνους επιμένει να διχάζει και δηλώνει ότι επιθυμεί να κάνει τους ανεμβολίαστους πολίτες δεύτερης κατηγορίας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας