Ε.Ι.Ν.Α: Θεσπίζοντας το ακαταδίωκτο των εγκληματικών κυβερνητικών ευθυνών

448
Θεσπίζοντας το ακαταδίωκτο των εγκληματικών

  ΑΠ.26.2021                                                                                     27/04/2021

 

Θεσπίζοντας το ακαταδίωκτο των εγκληματικών κυβερνητικών ευθυνών

 

Θεωρούμε απαράδεκτη και ζητούμε την άμεση κατάργηση της ρύθμισης που νομοθετήθηκε μέσω αιφνιδιαστικής τροπολογίας «περί του ακαταδίωκτου των μελών τριών επιτροπών» (Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας, Επιτροπή Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων, Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών).

Είναι προκλητικό να θεσπίζεται ακαταδίωκτο για την επιτροπή που αναφέρεται πρώτη στην τροπολογία (Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας έναντι στον κορονοϊό covid 19), η οποία δεν είναι συμβουλευτική επιτροπή επιστημόνων αλλά επίσημο κυβερνητικό όργανο, που αποτελείται από στελέχη της πολιτικής ηγεσίας του Υπ.Υγείας και άλλων οργανισμών . Επίσης, στην τροπολογία αναφέρεται ότι όλοι οι παραπάνω απαγορεύεται να εξετάζονται ακόμα και ως μάρτυρες. Παραδείγματος χάριν τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, που θα έπρεπε να κληθούν ως μάρτυρες και να καταθέσουν για το όργιο των εκτός σειράς και προτεραιότητας εμβολιασμών κυβερνητικών και κομματικών παραγόντων, με βάση την επίσημη εισαγγελική έρευνα που έχει διαταχθεί, θα εξαιρούνται και από αυτό το ελάχιστο καθήκον.

Δε μπορεί επίσης να θεσπίζεται ακαταδίωκτο για την έκφραση «επιστημονικής γνώμης» όπως θεωρητικά είναι ο ρόλος της δεύτερης επιτροπής (Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, η λεγόμενη «Επιτροπή Λοιμωξιολόγων»). Ο στόχος δεν είναι προφανώς η προφύλαξή τους από τις επιθέσεις συνωμοσιολόγων και άλλων αντι-επιστημονικών παραδοξοτήτων, που αυτονόητα και εύκολα καταπίπτουν και καταρρίπτονται, αλλά η προφύλαξή τους για τις επιστημονικοφανείς γνωμοδοτήσεις και αποφάσεις τους, που ως μόνο στόχο έχουν την δικαιόλογηση των αδικαιολόγητων κυβερνητικών αποφάσεων. Και ο κατάλογος είναι μακροσκελής. Είναι αυτονόητο ότι κανένας επιστήμονας δεν πρέπει να διώκεται για τη γνώμη που διατυπώνει στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων του.

 

Είναι προκλητικό λοιπόν να θεσπίζεται το ακαταδίωκτο της κυβέρνησης και των εκλεκτών συμβουλατόρων της, ενώ αντιθέτως οι νοσοκομειακοί γιατροί να μένουν άλλη μια φορά βορά στις διώξεις διοικητών και εισαγγελέων επειδή απλά κάνουν το καθήκον τους και λένε τα πράγματα με το όνομά τους. Κανένα ακαταδίωκτο για αυτούς που με αυταπάρνηση κρατάνε όρθιο το ΕΣΥ και γίνονται οι «αυτοφοράκηδες» κάθε φορά που οι ασθενείς και οι συγγενείς τους αναζητούν τις ευθύνες για τις άθλιες συνθήκες περίθαλψης και νοσηλείας που μόνη και αποκλειστική ευθύνη έχει η κυβέρνηση. Τη στιγμή μάλιστα που ασκούμε την ιατρική σε συνθήκες πολέμου και εκστρατείας, υπάρχει ακόμα σε ισχύ η απαράδεκτη ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης (εγκύκλιος Χουλιαράκη) περί καταλογισμού αστικών αποζημιώσεων στους γιατρούς, την οποία η σημερινή κυβέρνηση δεν την έχει καταργήσει παρά τη σχετική της δέσμευση εδώ και 15 ολόκληρους μήνες.

Η ντροπιαστική διάταξη περί ακαταδίωκτου, δεν έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία.

Ο τόπος βοά για τις εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες για την εκατόμβη νεκρών από την πανδημία covid και την παράλληλη πανδημία της λοιπής νοσηρότητας, για τη διάλυση του ΕΣΥ.

Ο τόπος βοά για τις εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες στη διαχείριση της πανδημίας που έχουν γονατίσει την οικονομία και την κοινωνία.

Ο τόπος βοά για τις ευθύνες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που έχει μετατραπεί σε πρωτοκολλητή των προειλημμένων κυβερνητικών αποφάσεων, εξευτελίζοντας το ρόλο, το κύρος και την τιμή της επιστήμης.

Να σταματήσει τώρα αυτή η ντροπιαστική τακτική που χρησιμοποιήθηκε για τους τραπεζίτες στο παρελθόν.

Κανείς δε μπορεί να κρυφτεί πίσω από τις ευθύνες του…

 

Για το Δ.Σ. της Ε.Ι.Ν.Α.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας