ΕΦΚΑ: Χωρίς υγειονομική περίθαλψη χιλιάδες επαγγελματίες

917
εφκα

Κατά δεκάδες συνωστίζονται καθημερινά στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ οι αυτοαπασχολούμενοι, διαπιστώνοντας πως όταν χρειάζονται φάρμακα ή μια ιατρική εξέταση, το σύστημα τους βγάζει ανασφάλιστους.

Η 28η Φεβρουαρίου είναι κομβική ημερομηνία καθώς για όσους εμφανίζονταν να έχουν οφειλές έως και το τέλος του 2018, το σύστημα έκοβε αυτομάτως την υγειονομική περίθαλψη.

Φαίνεται όμως ότι το σύστημα δεν κόβει μόνο αυτούς που έχουν πληρώσει. Στελέχη του ΕΦΚΑ μιλούν για τεχνικά προβλήματα, εξαιτίας των οποίων εμφανίζονται ως οφειλέτες και άνθρωποι που έχουν πληρώσει. Μάλιστα, μέχρι να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, οι ασφαλισμένοι υποχρεώνονται να συνωστίζονται τις ουρές για ώρες, προκειμένου να πάρουν μια προσωρινή περίοδο ασφαλιστικής κάλυψης.

Στην πράξη, προκύπτει ότι το πρόβλημα δεν είναι απλώς «τεχνικό». Για ολόκληρο το 2018, οι ασφαλισμένοι κλήθηκαν να πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές «έναντι» οι οποίες και υπολογίστηκαν με βάση τα κέρδη του 2017. Η τελική εκκαθάριση με βάση τα κέρδη του 2018, θα γίνει το φθινόπωρο και αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Πώς προκύπτει ότι για οφειλές «έναντι» πρέπει να κόβεται η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη; Γιατί ένας επαγγελματίας που υπέστη μείωση των κερδών του το 2018 να υποχρεώνεται να πληρώσει μεγαλύτερα ποσά ασφαλιστικών εισφορών σε σχέση με αυτά που του αναλογούν και να χρειάζεται να περιμένει ύστερα για μήνες προκειμένου να πάρει πίσω τα χρήματά του;

Ακόμη όμως και γι’ αυτούς που έχουν οφειλές, το πρόβλημα φαντάζει άλυτο. Αν κάποιος θέλει να ρυθμίσει τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί μετά την 1/1/2017 σε 12 δόσεις δεν μπορεί. Επίσης, επειδή υπάρχει μόνο ένας κωδικός πληρωμή για ολόκληρη την περίοδο από την 1/1/2017 μέχρι σήμερα, το σύστημα δεν αναγνωρίζει τον χρόνο γέννησης της οφειλής. Έτσι, αν κάποιος θέλει να πληρώνει τουλάχιστον τα τρέχοντα, δεν μπορεί. Το σύστημα παίρνει το όποιο ποσό εμφανίζεται ως πληρωμή και μηδενίζει τις παλαιότερες οφειλές. Είναι ένα ζήτημα το πώς θα χειριστεί ο ΕΦΚΑ αυτό το ζήτημα ενόψει και της ρύθμισης των 120 δόσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας