Ευρωβουλή: Αναστέλλονται οι διαδικασίες ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.

964
ευρωβουλή

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ψήφους 370 υπέρ, 109 κατά και 143 αποχές, ενέκρινε  την πρόταση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων για αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

Στα τέλη Φεβρουαρίου η Επιτροπή είχε ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις χώρες-μέλη της να αναστείλουν επισήμως τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, επικαλούμενη την αδιαφορία της τουρκικής κυβέρνησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες, τις παρεμβάσεις της στη δικαστική εξουσία, αλλά και την ένταση στις σχέσεις με την Κύπρο και άλλες γειτονικές της χώρες.

Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάνει λόγο για αναστολή και όχι διακοπή των διαπραγματεύσεων, καθώς ακούστηκε και αυτή η πρόταση. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του, «μετά από χρόνια έντονης πολιτικής και δημοκρατικής διολίσθησης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτείνει την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία».

Η απόφαση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Άγκυρα, με το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών να αναφέρεται σε «μονόπλευρη και κάθε άλλο παρά αντικειμενική στάση». Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, Ομέρ Τσελίκ, έγραψε στο  Twitter ότι «πρόκειται για μια ανάξια, άκυρη και άνευ κύρους απόφαση». Συμπληρώνοντας ότι «το Ευρωκοινοβούλιο απομακρύνθηκε από τη λήψη υποστηρικτικών αποφάσεων ανοικτών στη δημοκρατική εξέλιξη. Κοιτάει τον κόσμο από το στενό παράθυρο της Ακροδεξιάς».

Τέλος, αναφέρει: «Σας επιστρέφουμε την έκθεση όπως έχει (…) Κάθε φορά που θα βλέπετε αυτή την έκθεση θα θυμάστε πώς βήμα βήμα για μια ακόμη φορά παραδώσατε την Ευρώπη στους ρατσιστές».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας