ΕΤΕ, Παπαευαγγέλου, «κόλπα» με POS-«χρυσή VISA» και… «υγιής επιχειρηματικότητα» των ΙΚΕ

1059
χρυσή

Το μέγα σκάνδαλο που προέκυψε με την παράνομη εξαγωγή κεφαλαίων από την Κίνα μέσω αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα και την απόκτηση «χρυσής βίζας», στο οποίο εμπλέκονται ιδιώτες αλλά και η Εθνική Τράπεζα, ήρθε να ταράξει για άλλη μια φορά, τα νερά της λειτουργίας του χρηματωπιστωτικού συστήματος στη χώρα μας, αλλά και της αγοράς ακινήτων, της υπόθεσης «χρυσή βίζα», των Ι.Κ.Ε. κτλ., όπως τονίζει με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Α’ Θεσσαλονίκης της ΛΑ.Ε.

Σχετίζεται απόλυτα με την οικονομική κρίση και τα μνημόνια που εφαρμόστηκαν στη χώρα μας, τα οποία φτωχοποίησαν εργαζόμενους, συνταξιούχους, κατέστρεψαν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να βγάζουν τα ακίνητά τους σε πλειστηριασμούς, σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Η εσωτερική υποτίμηση, που επιβλήθηκε εξαιτίας της συμμετοχής της χώρας μας στην ευρωζώνη, επέφερε επίσης την κατακόρυφη πτώση των τιμών των ακινήτων.

Τα ακίνητα που παίρνουν μέσω των πλειστηριασμών, αυτά που αναγκάζονται να πουλήσουν κοψοχρονιάς οι φτωχοποιημένοι, γίνονται αντικείμενο ενός νέου κύκλου κερδοσκοπίας των τραπεζών, των funds, των κομπιναδόρων, με τη συμβολή και της «χρυσής βίζας», όπως στην προκειμένη περίπτωση.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία εφάρμοσε τις παραπάνω πολιτικές, και έχει παραδοθεί στη λογική ότι οι «επενδύσεις» αυτής της μορφής θα σώσουν την οικονομία της χώρας,  σφυρίζει αδιάφορα για τη λειτουργία του χρηματωπιστωτικού συστήματος στη χώρα, και  δεν έχει πει κουβέντα εδώ και τρεις μέρες, που τα Μ.Μ.Ε. βοούν για την πολύκροτη υπόθεση.

Οφείλουν όμως να απαντήσουν, ειδικά ο υπεύθυνος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα Υπουργός, κ. Φλαμπουράρης, καθώς και η Διοίκηση της ΕΤΕ και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, στα πολλαπλά ερωτήματα που προκύπτουν:

  • Τι έκανε για να αποτρέψει αυτές τις συναλλαγές, η Διατραπεζική Επιτροπή της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, που έχει ως αντικείμενο την πρόληψη και την αντιμετώπιση της απάτης στα μέσα και στα συστήματα πληρωμών, συμπεριλαμβανομένων και των υποστηρικτικών εξαρτημάτων (κάρτες πληρωμών, ATMς, POS, πλαστές ταυτότητες και δικαιολογητικά κτλ.), όταν μάλιστα, πριν την Εθνική, άλλες δυο συστημικές τράπεζες είχαν πραγματοποιήσει παρόμοιες συναλλαγές και τις σταμάτησαν μόλις αντιλήφθηκαν τι συμβαίνει;
  • Εφαρμόζει η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας την αρχή KYC (know your customer), όπως επιβάλλεται με βάση το εποπτικό πλαίσιο;
  • Πώς εφαρμόζουν η ΕΤΕ, και οι άλλες τράπεζες, τη νομική υποχρέωσή τους, να διασφαλίζουν την ύπαρξη σωστών πληροφοριακών συστημάτων, που θα προλαμβάνουν συναλλαγές ξεπλύματος χρήματος;
  • Η αρμόδια Επιτροπή Ελέγχου της Εθνικής Τράπεζας, η οποία έχει Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο δυο αλλοδαπά μέλη του Δ.Σ. της, ασκεί τα καθήκοντά της;
  • Αν ναι, πώς είναι δυνατόν να έγιναν μέσω POS της συναλλαγές 40 εκατ. ευρώ, με παραβίαση των capital controls της Κίνας, και να μην το εντόπισε κάποιος;
  • Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση προκειμένου οι τράπεζες να μη λειτουργούν ανεξέλεγκτα, κερδοσκοπικά και επικίνδυνα, ειδικά αφού ανακεφαλαιοποιήθηκαν τρεις φορές στις πλάτες του ελληνικού λαού;

Σε ότι αφορά «τη χρυσή βίζα», την οποία μάλιστα ο κ. Πιτσιόρλας πρόσφατα δήλωσε ότι θα επεκτείνει και σε όσους αγοράζουν μετοχές, ομόλογα, φέρουν καταθέσεις μεγάλου ύψους κτλ., παρουσιάζει τεράστια, σκόπιμα «κενά», όπως ότι δε γίνεται κανένας έλεγχος για την προέλευση των χρημάτων των «επενδυτών» (αν πρόκειται π.χ. για ξέπλυμα χρήματος), ότι αυτοί  έχουν τη δυνατότητα να μεταβιβάσουν το ακίνητο σε άλλο ξένο υπήκοο, μαζί με την άδεια παραμονής, ακόμη και την επόμενη μέρα της αγοράς του κτλ., στοιχεία που διευκολύνουν, να γίνονται τεράστιες κομπίνες και διακίνηση παρασιτικού και ύποπτου χρήματος, με «κράχτη» τη «χρυσή βίζα».

Το μεγάλο σκάνδαλο όμως, είναι το νομικό πλαίσιο που συγκροτείται απ΄ όλα τα μνημονιακά κόμματα, το οποίο διευκολύνει την ίδρυση και λειτουργία κερδοσκοπικών «επιχειρήσεων», όπως το τερατούργημα των Ι.Κ.Ε. (ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες), που νομοθετήθηκε το 2012. Αυτό το νομικό πλαίσιο «αξιοποιούσε» και ο κ. Παπαευαγγέλου, όπως π.χ. με τη DESTINY, για τις εν λόγω συναλλαγές. Ο οποίος μάλιστα, είναι από το 2006 μέχρι και σήμερα, μέλος του Δ.Σ. του Ε.Β.Ε.Α. (Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών), και μέλος του Δ.Σ. του Σ.Ε.Λ.Π.Ε. (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος)!!

Οι Ι.Κ.Ε είναι ιδιωτικές εταιρείες, τις οποίες μπορεί να συστήσει ο καθένας, αφού απαιτείται ως εταιρικό κεφάλαιο μόλις ένα !!! ευρώ, δεν απαιτείται συμβολαιογράφος ή δικηγόρος για τη σύνταξη του καταστατικού τους εκτός αν μεταβιβάζονται σ΄ αυτές ακίνητα, μπορούν να «ιδρυθούν» σε μια μέρα, με κατάθεση ενός παραβόλου των 70 ευρώ, οι εταίροι τους δεν ευθύνονται με προσωπικά τους περιουσιακά στοιχεία για τα χρέη της εταιρείας, κτλ.

Είναι φανερό, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και όλο το πολιτικό-οικονομικό μνημονιακό μπλοκ, απ τη μια επιβάλουν τη βάρβαρη μνημονιακή λιτότητα, με καταστροφικές συνέπειες για τα πλατιά λαϊκά στρώματα, κι απ την άλλη, παραχωρούν, με προκλητικές νομοθετικές ρυθμίσεις, και με πρόσχημα την «ανάπτυξη», άπλετο χώρο στην παρασιτική λειτουργία της οικονομίας της χώρας για να κερδοσκοπούν, από τις τράπεζες, το μεγάλο κεφάλαιο, μέχρι και επιτήδειοι κομπιναδόροι.

Πρέπει και μπορούμε να τους ανατρέψουμε!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας