Εσσεξ: Έψαχναν στην Ελλάδα την “Snakeheads” που σχετίζεται με την τραγωδία

886
ελλάδα

Σοβαρές ενδείξεις για ισχυρή παρουσία στην χώρα μας , κυρίως την περίοδο 1998-2007, της  κινέζικης εγκληματικής οργάνωσης “Snakeheads” –όπως κι άλλων ομάδων της κινέζικης μαφίας-  που εμφανίζεται  αρχικά να σχετίζεται με την τραγωδία στο Έσσεξ με τον ασφυκτικό θάνατο 39 Κινέζων αλλά και Βιετναμέζων μεταναστών, διέθετε η ΕΛΑΣ.

Μάλιστα κάθε χρόνο εκείνη τη περίοδο εντοπίζονταν περίπου 450-500 Κινέζοι μετανάστες στην Ελλάδα ( ο αριθμός  αυτός έχει μειωθεί σε περίπου 100-150 τα τελευταία χρόνια) ενώ συλλαμβάνονταν 10–20 Κινέζοι δουλέμποροι, μέλη των κυκλωμάτων.

Είναι  χαρακτηριστικό ότι  το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα υπήρχαν αναφορές ότι το πολυεθνικό δίκτυο των  δουλεμπόρων είχε προσβάσεις ή αλλοίωνε έγγραφα του Προξενείου της Ελλάδας στο Χονγκ Κονγκ.

Κι είναι αξιοσημείωτο ότι  στην ίδια πόλη διέμενε η 70χρονη αρχηγός της συμμορίας με το ψευδώνυμο «αδελφή Πίγκ»  η οποία απεβίωσε το 2014 σε φυλακή των ΗΠΑ όπου είχε καταδικασθεί σε ποινή κάθειρξης 35 χρόνων.

Οι «Snakeheads” («Κεφαλές των Φιδιών» ) δρουν  την  τελευταία κυρίως 30ετία με την μαζική μεταφορά Κινέζων μεταναστών κυρίως από την επαρχία Φουτζιάν – όπου  τουλάχιστον 30 εκατομμύρια Κινέζοι- μέσω και βαλκανικών χωρών προς τις ΗΠΑ, την Μ. Βρετανία κι αλλού.

Το κόστος μεταφοράς

Σύμφωνα με παλαιότερες αναφορές  μελών της οργάνωσης  αλλά και μεταναστών όλοι οι πελάτες του κυκλώματος γνωρίζουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα μεταφερθούν (ΣΣ κλεισμένοι σε φορτηγά ) και το κόστος της μεταφοράς από την  Κίνα είναι περίπου 20.000-30.000 ευρώ που οφείλουν να πληρώσουν σταδιακά  όταν θ αρχίσουν να εργάζονται.

Μάλιστα τα τελευταία 24ωρα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ανέφεραν  με ωμότητα σε ξένα ΜΜΕ ότι ο θάνατος των 39 Κινέζων δεν ήταν σκόπιμος καθώς έτσι υπήρχε απώλεια εσόδων περίπου 1.500.000 εκατ. ευρώ !

Όμως για την περίπτωση της τραγωδίας στο Έσσεξ υπάρχουν ακόμη πολλά αδιευκρίνιστα και θολά στοιχεία.

Με το δεδομένο ότι το 2014 με τον θάνατο της  αρχηγού  των «Κεφαλών του Φιδιού» στις φυλακές των ΗΠΑ υπήρχαν αναφορές ότι η εν λόγω οργάνωση έκλεισε τον κύκλο της  και δεν υπήρχαν πρόσφατες ενδείξεις για την δραστηριοποίηση της. Κι ούτε μνημονευόταν  σε ελληνικές ή διεθνείς εκθέσεις  την τελευταία τριετία  για τα οργανωμένα κυκλώματα δουλεμπόρων.

Υπόθεση κλειδί για τις έρευνες των ελληνικών αλλά και ξένων διωκτικών αρχών σχετικά με το κύκλωμα προώθησης μεταναστών από τη Κίνα και την δράση των Snakeheads ήταν η ανεύρεση,  το καλοκαίρι του 2000, 58 μεταναστών νεκρών, μέσα σε ολλανδικό φορτηγό στο Ντόβερ της Μ. Βρετανίας με Γερμανό οδηγό  που καταδικάσθηκε το 2003 σε 14 χρόνια φυλάκιση.

Τότε είχε αναδειχθεί ότι η μεταφορά γινόταν με την  συμμετοχή «βάσης» των Snakeheads στο Ρότερνταμ.  Έξι από αυτούς καταδικάστηκαν σε πολυετείς καθείρξεις για την τραγωδία στο Ντόβερ.

Εκείνη την περίοδο η ΕΛΑΣ είχε εντοπίσει  δύο «φορτία» μεταναστών από την Κίνα. Μάλιστα τον  Μάιο του 2000 είχε εντοπισθεί ομάδα Κινέζων λαθρομεταναστών σε διαμέρισμα της οδού Κεραμεικού  στα Πετράλωνα, όπου κρατούνταν αιχμάλωτοι από «ανταποκριτές» της κινεζικής μαφίας.

Είχαν μεταβεί αεροπορικώς στην Άγκυρα ως κανονικοί τουρίστες και ακολούθως τους παρέλαβαν οι Τούρκοι συνεργάτες της κινεζικής μαφίας, οι οποίοι τους μετέφεραν με φορτηγό οδικώς στην Αθήνα.

Με έδρα την Αθήνα

Όπως είχαν  διαπιστώσει  τότε αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής στην Αθήνα έχουν έδρα τέσσεριςπέντε σύνδεσμοι  των «Snakeheads» που έχουν αποκλειστική ενασχόληση το δουλεμπόριο.

Είχε μάλιστα προσδιορισθεί ότι η  μαφία των «Κεφαλών των Φιδιών» χρησιμοποιούσε  έγγραφα του ελληνικού προξενείου στο Χονγκ Κονγκ. Την πρώτη φορά μεγάλο γκρουπ Κινέζων ταξιδιωτών που είχαν προμηθευτεί νομίμως ελληνικά έγγραφα για να ταξιδέψουν ­ υποτίθεται ­ στη χώρα μας βρέθηκαν παρανόμως διασκορπισμένοι στο Βέλγιο, στην Ιταλία και στη Γαλλία.

Το 2000  παρουσιάστηκε και άλλο κρούσμα πλαστογράφησης θεωρήσεων του ελληνικού προξενείου του Χονγκ Κονγκ. Σύμφωνα με τα έγγραφα της Ιντερπόλ, ταξιδιωτικά έγγραφα που βρέθηκαν σε Κινέζους μετανάστες έφεραν θεωρήσεις από το ελληνικό προξενείο του Χονγκ Κονγκ, οι οποίες όμως είχαν εκδοθεί για άλλους Κινέζους πολίτες από την επαρχία Κουατόνγκ. Μάλιστα αυτή η «πολιορκία» του ελληνικού προξενείου στην πρώην βρετανική αποικία από την κινεζική μαφία ανάγκασε τις ελληνικές αρχές να επιτρέπουν την έκδοση θεωρήσεων μόνο από την πρεσβεία μας στο Πεκίνο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας