Ερωτηματικά για τη χρηματοδότηση από Παππά ταινίας για το βιβλίο Βαρουφάκη

2151
χρηματοδότηση

Σοβαρά ερωτηματικά και εύλογες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά να δοθεί επιχορήγηση σχεδόν 630.000 ευρώ στον Κώστα Γαβρά, για ταινία που γυρίζεται εντατικά αυτό τον καιρό και πολύ σύντομα θα είναι έτοιμη για προβολή.  

Τα ερωτηματικά και οι αντιδράσεις δεν αφορούν βέβαια αυτό καθαυτό το ζήτημα της χρηματοδότησης από την κυβέρνηση μιας κινηματογραφικής ταινίας. Η στήριξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση κάθε κυβέρνησης και απαίτηση όλων όσοι ενδιαφέρονται για την πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου.

Το ζήτημα που προκύπτει είναι τα κριτήρια με τα οποία χρηματοδοτείται η παραγωγή ενός έργου Τέχνης και μάλιστα πολυδάπανου, όπως μια κινηματογραφική ταινία, και γι’ αυτό, άλλωστε, έχουν θεσμοθετηθεί συγκεκριμένες διαδικασίες νομιμοποίησης της όποιας χρηματοδότησης.

Στην προκειμένη περίπτωση, τα ερωτήματα που προκύπτουν σχετίζονται με το θέμα με το οποίο καταπιάνεται ο Κώστας Γαβράς και αναφέρεται σε εξαιρετικά πρόσφατα γεγονότα που σημάδεψαν την πολιτική -και όχι μόνο- ζωή του τόπου.

Η ταινία βασίζεται στο βιβλίο του  Γιάνη Βαρουφάκη, “Ενήλικοι στο δωμάτιο” (“Adults In Α Room”), στο οποίο ο πρώην υπουργός Οικονομικών αναφέρεται στα γεγονότα του 2015.

Κατά συνέπεια, πρόκειται για μια ταινία μέσα από την οποία προβάλλονται συγκεκριμένες πολιτικές απόψεις και εκτιμήσεις, για ζητήματα καθοριστικής σημασίας για τις μετέπειτα εξελίξεις στη χώρα μας, που επηρεάζουν άμεσα και τη σημερινή πραγματικότητα.

Ως εκ τούτου, η ταινία -όπως και το βιβλίο του πρώην υπουργού- έχει συγκεκριμένο πολιτικό προσανατολισμό, που αφορά άμεσα τη σημερινή πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, και ως τέτοια κρίνεται.

Με κεντρικό το ερώτημα του κατά πόσο είναι θεμιτή η χρηματοδότησή της από μια κυβέρνηση που έχει κάθε λόγο να προβάλλει εκδοχές που δικαιολογούν τις πολιτικές της επιλογές.

Όπως και το πόσο αντικειμενική μπορεί να είναι μια ταινία, με θέμα τις δραματικές ώρες των τότε διαπραγματεύσεων με τους “δανειστές”, όταν χρηματοδοτείται από την ίδια την κυβέρνηση. Όταν, μάλιστα, η ταινία πρόκειται να είναι έτοιμη σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και θα προβάλλεται σε περίοδο προεκλογική.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας