Ερντογάν: Στις Βρυξέλλες για πιέσεις, με εργαλείο την προσφυγική τραγωδία

761
ερντογάν

Σήμερα, την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα βρίσκεται στο Βερολίνο, εκλιπαρόντας τη Μέρκελ για επιμερισμό των προσφυγικών ροών μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με υψηλόβαθμους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Ο Ερντογάν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για συνομιλίες σχετικά με τη «μετανάστευση, την ασφάλεια, την σταθερότητα στην περιοχή και την κρίση στη Συρία» ανακοίνωσε μέσω Twitter ο Μπάρεντ Λέιτς, εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις και «παζάρια» με την Ε.Ε., με φόντο τη συμφωνία Βρυξελλών – Άγκυρας του 2016 για το προσφυγικό, επιδιώκοντας να επιβάλλει τους δικούς του όρους στη νέα κατάσταση που θα διαμορφωθεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι φέρονται δυσαρεστημένοι από την πολιτική που ασκεί ο «σουλτάνος», ο ίδιος εμφανίζεται συνεχώς επικριτικός κατά της Ε.Ε., ανεβάζοντας διαρκώς τους τόνους, ενδεικτικό της στάσης που αναμένεται να κρατήσει στις Βρυξέλλες.

Οι απαιτήσεις Ερντογάν

Μια ημέρα πριν επισκεφτεί τις Βρυξέλλες, εξέφρασε για ακόμη μια φορά τη δυσαρέσκειά του για τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επαναλαμβάνοντας ότι η συμφωνία για το προσφυγικό δεν λειτουργεί και χρήζει αναθεώρησης.

Μιλώντας στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι δεν έλαβε την αναμενόμενη υποστήριξη από την διεθνή κοινότητα για το ζήτημα, εκφράζοντας, ωστόσο, την ελπίδα να επιστρέψει με διαφορετικά αποτελέσματα από τις επαφές του.

«Ελπίζαμε να λάβουμε πολύ μεγαλύτερη βοήθεια από την διεθνή κοινότητα αναφορικά με τους πρόσφυγες. Έχω συνάντηση στο Βέλγιο με αξιωματούχους της Ε.Ε. Θα συζητήσουμε αυτά τα θέματα εκεί» είπε στη διάρκεια ομιλίας του στην Κωνσταντινούπολη.

«Εκπληρώσαμε τις υποχρεώσεις μας που προβλέπονται από τη συμφωνία με την Ε.Ε. Ωστόσο, η Ε.Ε. δεν εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της εκτός από μια ελάχιστη συνεισφορά…Ελπίζω αυτή τη φορά να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα» πρόσθεσε.

Απέναντι σε αυτά τα δεδομένα ερώτημα αποτελεί η στάση που θα κρατήσουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Προς το παρόν, οι περισσότεροι ηγέτες έχουν αποφύγει να πάρουν ξεκάθαρη θέση για τις πρακτικές της Άγκυρας και εμφανίζονται διστακτικοί. Μάλιστα, γίνονται δεύτερες σκέψεις σε ό,τι αφορά περαιτέρω χρηματοδότηση προς την Τουρκία.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου Προϋπολογισμού και Ανθρωπίνων Πόρων, Γιοχάνες Χαν. Όπως είπε, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιθανό να παράσχει νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Τουρκία για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην επικράτειά της, ωστόσο η ενίσχυση ενδέχεται να είναι μικρότερη από αυτή που προσφέρθηκε προηγουμένως. Πρόσθεσε, δε, πως η εκταμίευσή του θα εξαρτηθεί από τη συμμόρφωση της Άγκυρας στην μεταναστευτική συμφωνία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας