Ερντογάν προς Πούτιν: «Ο συριακός Στρατός περικυκλώνει φυλάκια μας στην Ιντλίμπ»

1281
αντιρωσική
“Θα τους χτυπήσουμε”

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογό του Βλάντιμιρ Πούτιν για την κατάσταση στην βόρεια Συρία, με τον Τούρκο πρόεδρο να προχωρά στην παραδοχή ότι ο Σύροι έχουν περικυκλώσει τα φυλάκια του στην Ιντλίμπ.

Ο Ερντογάν άφησε όμως πάλι αιχμές κατά του Πούτιν όταν περιέγραψε το τηλεφώνημα:

«Η τηλεφωνική μου συνομιλία ήταν καλή τον Ρώσο πρόεδρο, αλλά μια ημέρα μετά κατηγόρησαν την Τουρκία πάλι για την Συρία», είπε ο Ερντογάν για να προσθέσει:

«Οι δυνάμεις του συριακούκαθεστώτος” περικυκλώνουν τα φυλάκιά μας. Δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς. Θα κάνουμε ότι είναι απαραίτητο».

https://twitter.com/eha_news/status/1228712322002231297

Νωρίτερα ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι είχε απευθύνει τελεσίγραφο στην Δαμασκό για την περικύκλωση των τουρκικών φυλακίων από δυνάμεις του συριακού στρατού, εφόσον δεν αποχωρήσει από την Ιντλίμπ.

Προθεσμία έως τα τέλη  Φεβρουαρίου, προκειμένου να αποχωρήσει από την επαρχία Ιντλίμπ έδωσε η Άγκυρα στον συριακό κυβερνητικό στρατό, εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης στη βόρεια Συρία.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «NTV», ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, προειδοποίησε με στρατιωτική δράση, προκειμένου ο συριακός στρατός να αποχωρήσει από το Ιντλίμπ.

«Εάν ο συριακός στρατός δεν αποχωρήσει από την επαρχία έως τα τέλη Φεβρουαρίου, θα χρησιμοποιήσουμε τον στρατό» επεσήμανε, χαρακτηριστικά, προτού προσθέσει το εξής:

«Το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ πρέπει να ξέρει αυτό: Εάν οι επιθέσεις στα στρατεύματά μας συνεχιστούν, η Τουρκία δεν θα διαστάσει να απαντήσει. Αυτό το μήνυμα έχει μεταφερθεί και στη Ρωσία».

Υποστήριξε δε, ότι η Τουρκία έχει τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τις διεθνείς συμφωνίες με τη Μόσχα και την Τεχεράνη για την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στο Ιντλίμπ.

Οι παραπάνω δηλώσεις έρχονται λίγες ημέρες, μετά τις βολές του ρωσικού υπουργείου Άμυνας για τη μη τήρηση των βασικών δεσμεύσεων της Τουρκίας.

Παράλληλα, η Μόσχα χαρακτήρισε την Άγκυρα ως «νούμερα 1» υπαίτιο για την ανάφλεξη της έντασης, ενώ κατήγγειλε την άφιξη πρόσθετου οπλισμού και πυρομαχικών στην περιοχή μέσω των συρο-τουρκικών συνόρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις πραγματοποιούν, τις τελευταίες εβδομάδες, αντιτρομοκρατική στρατιωτική επιχείρηση στο Ιντλίμπ, τον τελευταίο μεγάλο θύλακα τρομοκρατών, εξτρεμιστών και τζιχαντιστών στα εδάφη της Συρίας.

Η Τουρκία, ωστόσο, έχει αντιταχθεί στην επιχείρηση αυτή, κάνοντας λόγο για παραβίαση της συμφωνίας για εκεχειρία.

Από την πλευρά της, η Δαμασκός έχει υποστηρίξει ότι η συμφωνία που επικαλείται η Άγκυρα, δεν αφορά τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, ενώ έχει υπεραμυνθεί του δικαιώματος να διεξαγάγει αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στα εδάφη της.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Μόσχα έχει αναφανδόν ταχθεί υπέρ του δικαιώματος της Συρίας στη «μάχη» για την καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων εντός συριακής επικράτειας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας