Ερντογάν: Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης (δικτατορία) επιβάλλει στην Τουρκία

2208
Ερντογάν

ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για περίοδοτριών μηνών τίθεται η Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, όπως ανακοίνωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατόπιν διαδοχικών συνεδριάσεων του υπουργικού συμβουλίου και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στην Άγκυρα.
ΕΡΝΤΟΓΑΝ: ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΗΡΞΕ ΞΕΝΟΣ ΔΑΚΤΥΛΟΣ ΣΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΤΟΥ AL JAZEERA ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ
Μπορεί να υπήρξε ανάμειξη ξένων χωρών στην απόπειρα πραξικοπήματος δηλώνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξή του στο δίκτυο Al Jazeera εν μέσω της εκκαθάρισης-μαμούθ στο όνομα τουΦετουλάχ Γκιουλέν που πυροδοτεί κύμα ανησυχίας διεθνώς. Χαρακτηρίζει «μεγάλο λάθος» εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών εάν δεν εκδώσουν στην Τουρκία τον Γκιουλέν, αλλά «αποσυνδέει» το ζήτημα της χρήσης της βάσης του Ιντζιρλίκ από το αίτημα έκδοσης.
Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως μία μειοψηφία των Ενόπλων Δυνάμεων ενεπλάκη στοαποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, επισημαίνοντας όμως πως δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι ακριβώς άνθρωποι συμμετείχαν στην απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης.
«Είναι σαφές ότι ήταν μια μειοψηφία [των Ενόπλων Δυνάμεων]. Η τρομοκρατική οργάνωση επιχειρούσε η μειοψηφία αυτή να κυριαρχήσει επί της πλειοψηφίας» ανέφερε επιμένοντας ότι η απόπειρα ενορχηστρώθηκε από πρώην σύμμαχο και νυν ορκισμένο εχθρό του Φετουλάχ Γκιουλέν.
«Δεν νομίζω ότι έχουμε φτάσει στο τέλος της μάχης ενάντια στην τρομοκρατική οργάνωση του Γκιουλέν» δήλωσε εν μέσω του πογκρόμ σε αστυνομία, στρατό, δημόσιο τομέα, εκπαίδευση και δικαστικό σώμα.
Μιλώντας ζωντανά στο δίκτυο Al Jazeera, λίγη ώρα αφότου προήδρευσε της συνεδρίασης τουΣυμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και του υπουργικού συμβουλίου, ο Ερντογάν υποστήριξε πως ξένες χώρες ενδέχεται να έχουν αναμειχθεί στην απόπειρα πραξικοπήματος – αρνούμενος να πειποιες.
Παράλληλα αντέκρουσε ότι γίνεται αυταρχικός και ότι η τουρκική δημοκρατία απειλείται. «Θα παραμείνουμε εντός του δημοκρατικού κοινοβουλευτικού συστήματος, δεν θα απομακρυνθούμε ποτέ από αυτό» ισχυρίστηκε.
Ως προς το ζήτημα της έκδοσης του Φετουλάχ Γκιουλέν, ο Ερντογάν δήλωσε πως θα ήταν μεγάλο λάθος εκ μέρους των ΗΠΑ να μην τον εκδώσουν στην Τουρκία. «Τους δίνουμε όλες τις αποδείξεις» είπε.
Παράλληλα ανέφερε πως δεν επιθυμεί να συνδέσει το θέμα της χρήσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες της αεροπορικής βάσης του Ιντζιρλίκ με το αίτημα για την έκδοση Γκιουλέν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας